logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compa Presario V5000 - zawiesza się tuż po włączeniu

fifii69 24 Kwi 2009 21:49 1752 5
REKLAMA
  • #1 6453293
    fifii69
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    Witam tak jak w temacie, włączam wyskakuje logo compaq i to wszystko zawiesza się nic nie można zrobić, czasem włącza się i jest czarny ekran nic nie widać czasem uda mi sie wejść do biosa i też od razu się zawiesza, zauważyłem że nawet jak się zawiesi to zegarek w biosie normalnie pracuje. Wiatrak uruchamia się także procek raczej sie nie przegrzewa, wyjąłem hdd, cd, ram uruchamiałem praktycznie gołą płytę i nic cały czas to samo, odłączałem matryce podłączałem pod monitor, resetowałem bios wyjmując baterię podtrzymującą nadal to samo.wgrałem najnowszy bios zewnętrznym programatorem nadal bez zmian.
    Rozumiem ze problem tkwi na płycie głównej ale może ktoś może stwierdzić coś więcej?
    Wszelkie sugestie podpowiedzi mile widziane
    pzdr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6466059
    bwiech
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam,

Uszkodzony może być czujnik temperatury - zależnie od wersji płyty/procesora (może on być wbudowany w procesor, bądź znajduje się pod nim).

:idea:- Zacząłbym od wymiany procesora i pamięci (na wszelki wypadek).
    :cry:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 6562033
    Broda196
    Poziom 11  
    Mialem podobny problem, bardzo czesto zawieszal sie presario F545EA tz, ladowal system czasami i dwie godziny nie pomagalo przejscie (uruchom z ostatniej znanej dobrej koniguracji), jak udalo sie odpalic system to po 9-10 minutach pracy zwieszal sie na dobre.Czasami pracowal ze dwa dni normalnie. Myslalem, ze mam jakiegos wirusa - skanowanie 2 niezaleznymi antywirami nic nie dalo (wynik 0 problemow brak zainfekowanych folderow). Obecnie jestem po formacie dysku, i powazny problem. Nie startuje z plyty recowery, ktora sam zrobilem jakis rok temu. Wyskakuje napis eror ... nie moze byc kontynuowany z tej plyty recowery. Nie mam innej bo wypalilem tylko jedna (oczyeiscie nie sprawdzalem jej, bo nie bylo takiej potrzeby)
    Prosze o podpowiedzi i sugestie i przepraszam, jezeli zmieniam temat ale jak dotad nie znalazlem podpowiedzi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6676633
    marek_1980
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    na 100% padł ci element o oznaczeniu kds0604 :-) OBADAJ GO! ZOBACZ CZY NIE JEST USZKODZONY LUB KTORAŚ Z NÓŻEK JEST ODLUTOWANA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 6681233
    Krzysiu22
    Poziom 15  
    Często nazywa się takie zachowanie laptopa "nieprzechodzeniem przez BIOS", z mojego doświadczenia wynika, że przyczyną tego stanu rzeczy jest zimny lut pod mostkiem południowym INTELA 82801. pozdrawiam
  • #6 6774155
    fifii69
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    dziekuje za rady niestety laptopa oddałem niezrobionego a szkoda bo chętnie bym jeszcze sprawdził radę marek1980
    @Krzysiu22 grzałem mostek hotem zapomniałem o tym wcześniej napisać ale bez korzystnego rezultatu
REKLAMA