logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego kształt sygnału z transformatora jest zniekształcony? Jak obliczyć opór prostownika?

michal54 01 Maj 2004 19:59 1239 3
REKLAMA
  • #1 621583
    michal54
    Poziom 2  
    Witam

Ostatnio mialem laboratorium z ukladow prostowniczych z ktorego przygotowac musze sprawozdanie... Dwa pytania mam w zwiazku z tym:

1) na wejsciu uzyty zostal transformator na ktorego uzwojenie pierwotne podany zostal sinus.. Dlaczego na wyjsciu transformatora jego ksztalt jest nieco znieksztalcony (nie chodzi o amplitude).. Jakie moga byc tego przyczyny?

2) Majac kilka pomiarow wyprostowanego napiecia sredniego i pradu sredniego jak moge obliczyc opor wewnetrzny prostownika? Czy moze on byc ujemny?

Prostowniki zbadane: polowkowy, dwupolowkowy (oba dla obciazen czysto rezystywnych) i dwupolowkowy z zastosowanym filtrem w postaci rownoleglego kondensatora..

Z gory wielkie dzieki za odpowiedz.. :)
  • REKLAMA
  • #2 621602
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    1 - uszkodzony rdzeń, zakłucenia z sieci zasilającej (zakładam że sinus jest z sieci)

2 - w prostowniku jest dioda, jej charakterystyką nie jest opór liniowy, możesz policzyć chwilową rezystancje (U od I dla diody jest bliskie paraboli) wydaje mi się zę ta jak nazywasz rezystancje trzeba by odczytać ze stycznej do wykresu ponad napięciem nasycenia... powyżej napięcia nasycenia małe jego zmiany powodują duże zmiany prądu ponizej nasycenia sa inne rzeczy. (punkt przegięcia wykresu)

na jakim poziomie mają być opracowane pomiary technicznym czy uniwersyteckim??

acha opór ujemny to taka sytuacja gdy zwiększający się prąd powoduje malenie napięcia na danym elemencie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 621616
    michal54
    Poziom 2  
    Dzieki!!

Co do pomiarow.. Zmierzylem wartosci SREDNIE pradu i napiecia wyjsciowego prostownika, zaleznosc jest liniowa malejaca (zwiekszajac prad napiecie sie zmniejsza).. Wyniki maja byc opracowane na poziomie uniwersyteckim - srednia rezystancja prostownika przedstawiona takze na wykresie Usrednie=f(Isrednie) jako tg kata nachylenia prostej..

W takim przypadku ta rezystancja musi byc ujemna.. Tylko czy moze byc rzedu 2-3 ohmow?
  • #4 621707
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    hmm tangens jest niemianowany, tu masz do czynienia z zależnością mianowaną której mianem jest stosunek jednostek na osiach: wolty i ampery. (Roman Nowak - "Statystyka dla fizyków"), lepiej posługiwac się samą proporcją u niektórych wykładowców znośniej jest to odbierane.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA