logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 5310 - czy mikrofon jest przylutowany czy przyklejony? Jak wymienić?

Sprinnger 25 Kwi 2009 19:13 4543 11
REKLAMA
  • #1 6456091
    Sprinnger
    Poziom 10  
    Mam problem ponieważ w nokii 5310 wysiadł mi mikrofon. Chcę się dowiedzieć czy jest on przylutowany przyklejony lub może jeszcze coś innego. Jak go wymienić?
  • REKLAMA
  • #2 6456164
    matezzz
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    przylutowany.
    trzeba wylutować stary, wlutować nowy.
    raczej nie poradzisz z tym sobie.
  • REKLAMA
  • #3 6456292
    Sprinnger
    Poziom 10  
    Mam lutownicę z cienkim grotem dlaczego miałbym obie nie poradzić. W czym tkwi trudność? Jeśli masz doświadczenie w tym względzie to poradź mi coś
  • REKLAMA
  • #4 6456306
    matezzz
    Poziom 25  
    trudność tkwi w wymianie mikrofonu :) taką lutownicą nie poradzisz nic. otwórz telefon i zobaczysz.
  • #5 6456353
    Sprinnger
    Poziom 10  
    Widziałem już płytę i rzeczywiście nie wygląda to najlepiej. Czy możesz powiedzieć jak to zrobić?
    Czy tylko serwis da sobie z tym radę?
  • #6 6456358
    matezzz
    Poziom 25  
    wymiana wymaga dobrego sprzętu i dużego doświadczenia.
    polecam zaniesienie telefonu do serwisu.
  • REKLAMA
  • #7 6456364
    Sprinnger
    Poziom 10  
    A czy ty potrafisz to zrobić i ewentualnie za ile?
  • #8 6461059
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Sprinnger napisał:
    Mam lutownicę z cienkim grotem dlaczego miałbym obie nie poradzić. W czym tkwi trudność? Jeśli masz doświadczenie w tym względzie to poradź mi coś

Taki mikrofon lutuje się powietrzem. Ale i tak trzeba trochę wprawy żeby go przy okazji nie uszkodzić.
  • #9 6622512
    klostazy
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Mam pytanie jak najlepiej przylutować mikrofon, już nie robię w serwisie i nie mam wprawy.
    Mam lutownice na gorące powietrze i proszę opisać wasze spostrzeżenia co do lutowania mikrofonu
  • #10 6622891
    _Glowart_
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Popraw pady zwykła ołowiową cyną żeby topiła się w niższej temperaturze, zasłoń okolice czym tam ci wygodnie ja używam starych ekranów z innych telefonów. Nakładasz trochę jakiegoś topnika. Potem grzejesz hotem z góry aż zobaczysz że cyna jest stopiona i wtedy kładziesz na pady mikrofonik, grzejesz go jeszcze ze 2 sek i koniec. Możesz go jeszcze schłodzić powietrzem, ale zazwyczaj jak nie przegrzejesz przy lutowaniu to działają jak trzeba. Cała operacja wymaga trochę wprawy ale można ćwiczyć na starych zepsutych mikrofonikach i płytach po paru razach wstawia się to od reki a ceny tych mikrofonów są już teraz ok 1,5 zł więc nawet jak jakiś zepsujesz to nie ma dramatu.
  • #11 6622975
    klostazy
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    A jeszcze tylko pytanko, jakiej temperatury używasz na hotair?
  • #12 6623461
    _Glowart_
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Nie mam wyświetlanej temperatury tylko pokrętła ze skalą a temperaturę i nadmuch ustawiałem na wyczucie lutując jakąś płytę ze szrota. Z tego co patrzyłem na stacji kumpla raczej nie ma co ufać zbyt tym wskaźnikom temperatury bo pokazują czasem dość fantazyjne wartości nie mające się zbytnio nijak do rzeczywistej temperatury.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu uszkodzonego mikrofonu w telefonie Nokia 5310 i sposobu jego wymiany. Mikrofon jest przylutowany do płyty głównej. Wymiana przy użyciu standardowej lutownicy z cienkim grotem jest trudna i wymaga specjalistycznego sprzętu oraz doświadczenia. Zalecaną metodą jest lutowanie gorącym powietrzem (hot air). Proces ten polega na przygotowaniu padów z cyną ołowiową o niższej temperaturze topnienia, zabezpieczeniu sąsiednich elementów, nałożeniu topnika, a następnie nagrzewaniu od góry do momentu stopienia cyny i umieszczeniu nowego mikrofonu. Operacja wymaga wprawy, aby nie uszkodzić mikrofonu lub innych elementów w wyniku przegrzewania. Wskazano, że dokładność wskazań temperatury na stacjach hot air bywa różna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA