logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia E51 - wymiana mikrofonu nie pomogła, nadal brak dźwięku. Co sprawdzić?

elliott 28 Kwi 2009 12:47 7273 14
REKLAMA
  • #1 6465953
    elliott
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    nie dzialal mikrofon(ktos juz probowal wymieniac ) wlutowalem swiezy na 90% orginalny w kazdym badz razie cala partia dzialala w innych !! ale w tym tel dalej cisza co to moze byc ??

Dodano po 43 [sekundy]:

a tel miedzy czasie jak sie z tym mecze wymylem i podgrzalem
  • REKLAMA
  • #2 6466822
    eslodowy
    Poziom 31  
    Ocena: 102
    Ale wymyłeś z mikrofonem czy bez jak z to wiesz już czemu nie działa ;) A nie przegrzałeś jak stawiałeś mikrofon, one są czułe i wymagają umiejętnego stawiania.
  • #3 6467135
    saperx
    Poziom 25  
    Ocena: 24
    eslodowy napisał:
    A nie przegrzałeś jak stawiałeś mikrofon, one są czułe i wymagają umiejętnego stawiania.

Zgadzam sie z tym w pełni. Niewiem czy masz preheatera, jesli nie to po sciagnieciu starego mikrofonu powiel pady plyty i mikrofonu cyna olowiowa i napierw nagrzej porzadnie hotem plyte, potem minimalny nawiew nieskierowany w mikrofon tylko po skosie od niego i szybko kladziesz mikrofon jak ladnie zlapie to szybko odkładasz hota. Mi sie taka operacja udala za pierwszym razem.
  • #4 6469315
    elliott
    Poziom 21  
    napisze moze tak wylutuje ten mikrofon dam do innej e51 i dziala !!
    kazdy ma swoj sposob na lutowanie wszystkiego mysle ze mikrofon jest dobrze wlutowany bo jak napisalem wyzej w innej dziala
  • REKLAMA
  • #6 6477914
    degree
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Hej, no to skoro masz druga niokie i mozesz tak lutowac w ta i z powrotem obejdziesz sie nawe bez schematu, wez miernik do mikrofonu sa 4 piny bo ten mikrofon ma sterowanie cos jak i2c i .... sprawdz sobie miernikiem kazdy pin wzgledem masy w jednym i drugim aparacie jezeli pokazuje tak samo to czytaj wyzej uwagi kolegoe gdyz maja racje, te mikrofony trzeba umiec stawiac !! a po dwukrotnym lutowaniu ma prawo nie dzialac albo ..... trzeba krzyczec jak to niektorzy pisza a wszystko to sprawa niechlujnego lub nieumiejetnego lutowania mikrofonow i kropka;] Sa i beda czule na temperature jedyne wyjscie to zmiana cyny na olowiowa w celu zmniejszenia temp. i pobielenie stykow mikrofonu mimo ze sa zlote;]
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 6479148
    elliott
    Poziom 21  
    ok z tym miernikiem sprobuje !! mikrofon ma cyne na stopkach !! to nie sa te po 8 zl tylko po 20
  • #8 6485466
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 164
    Niewiem po co placic skoro te same schematy do nokii mozna znalesc na www.handy-flashpage.tk
  • REKLAMA
  • #9 6528854
    cygan689
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam, mam taki sam problem z cichym mikrofonem, ale nie magę go wylutować.Na Hot Air mam już 390°C, na podgrzewaczu 200°C i ciągle nic-ani drgnie.Gniazdo mam zabezpieczone folią, mikrofon podlałem płynem do usuwania kleju na 20minut i nie mogę go ruszyć-co jest grane?możecie coś zasugerować?
  • #10 6528866
    gomezf1
    Spec od GSM
    Ocena: 19
    Coś masz chyba kolego nie tak z lutownicą :)

390°C na bezołowiówkę ??? Chcesz żeby ci punkty lutownicze poodpadały?

340°C i chwilę dłuższa grzania, po czym można o 30°C podnieść na kilka sekund i musi puścić. Powinno się samo zsunąć na pływającej cynie.
  • #11 6528966
    cygan689
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Dziękuje gomezf1, mam coś nie tak z Hotem(PT 852+),mikrofon zszedł mi dopiero przy 440°C-co jest wręcz niemożliwe.
  • #12 6954483
    soczek42
    Poziom 11  
    Witam. Panowie bardzo proszę o pomoc. Otóż dostałem telefon w którym ktoś próbował wlylutować mikrofon i pozbawił 2 pinów na płycie pod mikrofonem (lewy górny róg i pod nim lewy dolny róg). Niestety jestem w te klocki zupełnie lewy i nie potrafię skorzystać ze schematu. Interesuje mnie poprostu gdzie mógłbym wlutować się ( w jakiś element) żeby zmostkować te ścieżki cieniutkim przewodem? Bardzo proszę o odpowiedź
  • #13 6956818
    miki22222
    Poziom 13  
    Ocena: 78
    Lepiej wlutować z samsunga na tasiemce lub ten okrągły za pomocą mostka i drucika z rezystorem przynajmniej działa za 1 razem i nie trzeba tyle walczyć
  • #14 6956952
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    miki22222 napisał:
    Lepiej wlutować z samsunga na tasiemce lub ten okrągły za pomocą mostka i drucika z rezystorem przynajmniej działa za 1 razem i nie trzeba tyle walczyć

Próbowałeś ten myk w E51 ( 5310,6500s itp.. ) ?? W tych nokiach mikrofon jest cyfrowy, i taka kombinacja nie pomoże ;)
  • #15 6958030
    wiśniowy18
    Poziom 33  
    Ocena: 103
    Przecież te mikrofony cyfrowe bardzo łatwo się lutuje, ja za pierwszym razem jak wymieniałem to uszkodziłem 2 sztuki mikrofonów ale wypracowałem sobie przy tym technikę i teraz każdy który wlutuję działą. Sama operacja zajmuje nie więcej niż 10 minut. Poza tym tak jak kolega wyżej wspomina mikrofon w E51, 6500s, 5310 itp jest tzw. mikrofonem cyfrowym, czyli zamknięta puszka w której jest mikrofon i przetwornik analogowo cyfrowy z którego sygnał wychodzi do telefonu w postaci tzw. "schodków" lub "próbek" więc jak chcesz aby po wlutowaniu mikrofonu od samsunga to działało ?

Pozdr
    Wiśniowy18

Dodano po 2 [minuty]:

soczek42 napisał:
    Witam. Panowie bardzo proszę o pomoc. Otóż dostałem telefon w którym ktoś próbował wlylutować mikrofon i pozbawił 2 pinów na płycie pod mikrofonem (lewy górny róg i pod nim lewy dolny róg). Niestety jestem w te klocki zupełnie lewy i nie potrafię skorzystać ze schematu. Interesuje mnie poprostu gdzie mógłbym wlutować się ( w jakiś element) żeby zmostkować te ścieżki cieniutkim przewodem? Bardzo proszę o odpowiedź

Proszę kiedyś miałem E51 po magiku bez pól pod mikrofonem i zrobiłem rozpiskę dla potomnych

Nokia E51 - wymiana mikrofonu nie pomogła, nadal brak dźwięku. Co sprawdzić?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z niedziałającym mikrofonem w telefonie Nokia E51 po próbach jego wymiany. Pomimo wlutowania sprawnego mikrofonu, problem braku dźwięku nadal występuje. Użytkownik wyczyścił i podgrzał telefon. Wskazywano na wrażliwość tych mikrofonów (cyfrowych) na temperaturę podczas lutowania i znaczenie prawidłowej techniki lutowania (cyna ołowiowa, preheater, odpowiednia temperatura i nawiew Hot Air). Sugerowano sprawdzenie ścieżek na płycie głównej za mikrofonem oraz porównanie napięć/rezystancji na pinach mikrofonu względem masy z działającym telefonem. Pojawił się także problem z usunięciem mikrofonu wymagający bardzo wysokich temperatur Hot Air. Podkreślono, że w modelach E51, 6500s, 5310 stosowane są mikrofony cyfrowe, a próba zastosowania mikrofonu analogowego (np. z Samsunga) nie powiedzie się. Przedstawiono schemat pokazujący punkty na płycie do mostkowania w przypadku wyrwanych padów mikrofonu cyfrowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA