logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrala Satel CA 10 - brak komunikacji RS232 mimo poprawnych ustawień Dload 10

aramisrobi 26 Kwi 2009 12:04 8016 6
REKLAMA
  • #1 6457974
    aramisrobi
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Chciałem ostatnio trochę zmodyfikować centralę i tu upsss , brak komunikacji przez rs 232 . ODPOWIEDŹ "Centrala nie odpowiada "
    W programie dload 10 ustawono odpowiednio rs 232 port com 3 , Opcje - hasło komunikacji centrali, hasło komunikacji komputera, hasło serwisowe. Kabel sprawdzony . Użyto drugiego komputera w celu eliminacji błędu portu rs 232 . Może reset centrali - ale nie wiem czy nie strace ustawien . Proszę o podpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 6458010
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1001
    A wersja Dload ?
    Miałem ostanio taki kłopot z nowszą CA10 i CA6, zainstalowanie w lapciu ostatniej wersji Dload-a pomogło..
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 6459736
    rafal_ino
    Poziom 2  
    mam nadzieję że nie uzywałeś przejściówek usb na rs232? Zdarza się że zajmują port.
    Poza tym mam nadzieję, że wiesz że czas od wpisania FS 112 do kliknięcia odczytu centrali jest ograniczony? około 15sekund.
    Pozdrawiam
    I(nstalator

Proszę nie demonizować przejściówek i nie zakładać, że wszystkie są do niczego. [sharp]
  • REKLAMA
  • #5 6459887
    farpi
    Poziom 11  
    Czy używasz tego samego komputera którym programowałeś centralę?. Sprawdź czy identyfikatory centrali i komputera są prawidłowe.

Moderowany przez sharp:

Kolego - czytałeś dokładnie pierwszego posta?

Cytat:
    ustawono odpowiednio rs 232 port com 3 , Opcje - hasło komunikacji centrali, hasło komunikacji komputera, hasło serwisowe. Kabel sprawdzony . Użyto drugiego komputera w celu eliminacji błędu portu rs 232
    autor dokładnie pisze, co zrobił.
    Regulamin p.10.2. Ostrzeżenie.

• #6 6460167
    bartez132
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    A sprawdz czy podczas uruchamiania komunikacji i probie podlaczenia centrala sie nie zawiesza chociaz na chwile... Mam w domu taka centralke do ktorej nie da sie w zaden sposob podlaczyc z powodu uszkodzonego ukladu od rs-a
    w momencie wywolania funkcji downloading centrala sie zawiesza na krotka chwile 10 15 sekund brak odpowiedzi na wciskane klawisze. i tez jest blad komunikacji. a oprocz tego tak jak koledzy pisza sprawdz przejsciowke usb
  • #7 6460436
    aramisrobi
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Dziękuję wszystkim za wskazówki już sobie poradziłem. Doczytałem jeszcze w instrukcji o funkcji 131 opcja 1 . Instalator ustawił na T . Teraz jest OK . Jeszcze raz dziękuje

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku komunikacji RS232 z centralą alarmową Satel CA 10 przy użyciu programu Dload 10. Pomimo poprawnych ustawień portu COM, sprawdzenia kabla oraz użycia innego komputera, centrala nie odpowiadała. Jako potencjalne przyczyny sugerowano nieprawidłową wersję programu Dload, błędy w identyfikatorach centrali/komputera, problemy z przejściówkami USB-RS232, krótki czas na nawiązanie komunikacji po wprowadzeniu funkcji FS 112, uszkodzenie układu RS centrali, lub zawieszanie się centrali. Rozwiązaniem problemu okazało się poprawienie konfiguracji w funkcji 131 opcja 1, która była błędnie ustawiona przez instalatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA