logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel CA 5 v2.10-24 - brak komunikacji z PC przez RS232, Dload10 v1.00.030

doktor85 18 Paź 2007 14:52 14521 10
REKLAMA
  • #1 4389980
    doktor85
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Mam problem z komunikacja centrala-komputer za pomocą kabla rs232, w ogóle nie ma znaku komunikacji, centrala ca5 v2.10-24. Program dload10 v 1.00.030 najnowszy. Kabel kupiłem oryginalny satela, w w konfiguracji u stawiam odpowiedni port com w programie daje komunikacja>połączenie lokalne z..> ca5.... pojawia się komunikat żeby włączyć FS78, schodze do manipulatora wchodze w serwis 12345# i następnie 78#, ide do komputera i nic zero reakcji. Hasła komunikcji z centrala i komputerem są takie same w centrali i programie dload.
  • REKLAMA
  • #2 4390291
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    jest możliwe tzw bypas albo linie automatycznie blokowane ,zaznaczasz i wtedy po podaniu Hasła które załacza częściowo (chyba hasło nr 4)ale nie pamiętam jest to w instrukcji)alarm czuwa tylko na linie nie zaznaczone jako aut. blokowane -wyłączasz czuw dowolnym hasałem -kodem -użytkownikiem
  • REKLAMA
  • #3 4390418
    doktor85
    Poziom 10  
    dzięki za odpowiedz na pytanie 2 ktorego już nie ma :) doszedlem do tego jak włączyć alarm na lini 3i4 a linie 1 i 2 zablokować przed wywołaniem alarmu [haslo]*4# nr lini np 12# i 1i 2 nie wywola alarmu :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4390443
    pkhenr
    Poziom 32  
    tak ale to jest jednorazowe wyłączanie -blokowanie a w mojej podpowiedzi jest rozpoznawany kod.Każdy robi tak jak mu wygodnie
  • #5 4390527
    doktor85
    Poziom 10  
    jak możesz napisać coś dokładniej krok po kroku bo nic takiego nie moge znaleść w instrukcji, twoja opcja była by duzo lepsza
  • #6 4391003
    pkhenr
    Poziom 32  
    jeżęli masz szyfrator LCD to jeszcze warto tłumaczyc ,jaki masz ?

Dodano po 12 [minuty]:

sory sory rozpedziłem się ponieważ ca-4 ma takie obejście ca-6 i ca-10 też ale wychodzi na to że ca-5 nie ma ,bedziesz musiał jednak to robic po swojemu a hasło nr 4 to jest funkcyjne ale na tej zasadzie że użycie go wysyła info do monitoringu a nie tak jak myslałem uzbraja częściowo
    Przepraszam że namieszałem

Dodano po 9 [minuty]:

ale jest czuwanie częściowe przy braku wyjścia z obiektu czyli właczasz czuwanie a nie otwierasz drzwi wyjściowych czyli lini we/wy wtedy wybrane wyjścia nie wszczynają alarmu czyli np. właczsz i idziesz spać (nie naruszając lini -jest to troche specyficzne i nie wszędzie się sprawdzi
  • REKLAMA
  • #7 4391547
    doktor85
    Poziom 10  
    ok doczytałem się coś w instrukcji o czuwaniu częśćiowym przy braku wyjścia z obiektu ale jak to załączyć ??
  • #8 4392110
    adi_al
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Wybrane linie definiujesz jako blokowane przy braku wyjścia z obiektu alarm zazbrajasz z klawiatury ale nie możesz naruszyc lini zdefiniowanej jako wejście/wyjście i to wszystko.Jeśli naruszysz linię wejście/wyjście to zazbroi się całośc.
  • #9 4738818
    SHREK237
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Kolego sprobuj wykorzystac program dload. W zakladce STREFY zaznacz wejscia , ktore maja byc blokowane przy braku wyjscia z obiektu. Zablokowane wejscie mala literka "b"

Moderowany przez norbert.s.:

Już dzisiaj było jedno ostrzeżenie, więc proszę przed napisaniem postu dwa razy zastanowić się nad jego treścią.

• #10 4738878
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 4894448
    pawel.o
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Problem z komunikacją ca5 v2.10 z dload ? zmienić trzeba prędkość baud rate na 300 w dload, jak nie idzie to w menadżerze urządzeń, mi pomogło.

pozdrawiam
    Paweł Olejniczak
    acmsystem.pl

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku komunikacji centrali alarmowej Satel CA-5 wersja 2.10-24 z komputerem przez interfejs RS232 przy użyciu programu Dload10 v1.00.030 oraz oryginalnego kabla Satela. Użytkownik ustawia odpowiedni port COM i wybiera połączenie lokalne z CA-5, jednak po włączeniu funkcji FS78 w manipulatorze (serwis 12345# i 78#) nie następuje żadna reakcja komputera. Hasła komunikacji w centrali i programie są zgodne. W dyskusji poruszono kwestie blokowania linii alarmowych (bypass) i czuwania częściowego, które w CA-5 działają inaczej niż w innych modelach (CA-4, CA-6, CA-10). Wskazano, że hasło nr 4 jest funkcyjne, ale służy do wysyłania informacji do monitoringu, a nie do częściowego uzbrajania. Czuwanie częściowe można osiągnąć przez zdefiniowanie linii jako wejście/wyjście, które nie wywołują alarmu przy braku wyjścia z obiektu. W kontekście problemu komunikacji zasugerowano zmianę prędkości transmisji (baud rate) na 300 w programie Dload oraz w menadżerze urządzeń systemu operacyjnego, co w jednym przypadku rozwiązało problem połączenia z CA-5 v2.10.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA