logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak polskich znaków w Windows, w notatniku i outlooku

McRancor 26 Kwi 2009 15:22 14856 15
REKLAMA
  • #1 6458751
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Witam!

Mam nietypowy problem z brakiem polskich znaków. Po którejś z kolei reinstalacji SQLa, apacha i php, stało się coś dziwnego. Zniknęły polskie znaki z niektórych programów. Problem jest z Outlookiem, w którym wszystkie wiadomości zapomniały ogonków, dev c++ wcale nie ma polskich znaków (nawet w menu, tylko jakieś "zastępcze") a największy cyrk z notatnikiem.

Pliki otwarte w notatniku nie mają polskich znaków, jednak da się je normalnie wpisać. Po zapisaniu o ponownym otwarciu pliku w miejscu wpisanych wcześniej znaków diakrytycznych, są znaki zapytania.

Szukałem sporo na temat tego problemu w necie i nie znalazłem rozwiązania, większość problemów dotyczyła klawiatury.

Na przywracanie systemu już za późno, od tego czasu namotałem sporo w oprogramowaniu i bardzo mi zależy żeby tego nie zmieniać. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak próbować rozwiązać problem?
  • REKLAMA
  • #2 6458794
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Witam.

Problem na pewno da się wyeliminować w rejestrze.

Popraw w rejestrze następujące klucze:

HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Nls\CodePage\1250",Data: c_1250.nls
    HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Nls\CodePage\1251",Data: c_1251.nls
    HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Nls\CodePage\1252",Data: c_1252.nls

oraz podobne, zwłaszcza w notatniku i ms outlook, aby nie było tak np:

HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Nls\CodePage\1250",Data: c_1252.nls
    HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Nls\CodePage\1251",Data: c_1252.nls
    HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Nls\CodePage\1253",Data: c_1252.nls

Popraw także jak jest inaczej :

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Nls\CodePage
    1250=c_1250.nls

Zobacz również w jakim języku są inne programy.
  • #3 6458825
    McRancor
    Niestety nic to nie dało.

Reinstalacja fontów systemowych też nie przyniosła rezultatu
  • #4 6458909
    jokrasa
    Poziom 28  
    Nie śmiem wątpić, ale zaglądałeś do języków i masz ustawiony aktywny język polski?

Korzystając z cmd , jak wpisujesz chcp to masz 1250 ?
  • REKLAMA
  • #5 6458952
    McRancor
    Tak, tak :/
  • REKLAMA
  • #6 6459014
    jokrasa
    Poziom 28  
    Nie pomaga użycie programów typu:

Regcleaner, CCleaner, itp?
  • #7 6464744
    McRancor
    Oba nie dały rezultatu.

Za trafną diagnozę i naprawę problemu daje 1000 pkt ;)

Generalnie po użyciu programów sprzątających itp. mój windows śmiga jak nówka (a ma już prawie 2 lata). Jednak problem z fontami nadal pozostaje....
  • #9 6465277
    McRancor
    To znaczy?
  • Pomocny post
    #10 6465398
    jokrasa
    Poziom 28  
    Duduś74 napisał:
    Zrób nakładkę systemu .

Pewnie chodzi o coś w stylu:

Windows VIsta Transformation Pack lub

Windows 7 Transformation Pack

a potem odinstalowanie na przykład, ale nie wiem i nie jestem przekonany co do tego zabiegu.
  • Pomocny post
    #11 6465427
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Raczej, jokrasa, o naprawę poprzez "R" z płyty instalacyjnej - odświeżenie systemu.
    Tyle, że to wydaje mi się działaniem i na wyrost, i nie gwarantującym 100% sukcesu. Najpierw bowiem trzeba chyba ustalić przyczynę - może przez porównanie zawartości katalogu Fonts, może przez sprawdzenie stron kodowych (głębsze niż opisałeś), a może przez coś zupełnie innego - np. porównanie wpisów rejestru z jakiegoś starego punktu przywracania z obecnymi.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #12 6465443
    McRancor
    Problem polega na tym że korzystam z dużej ilość bardzo specjalistycznego oprogramowania, które ma niesamowicie rozbudowane systemy licencjonowania. Dlatego nie chcę za bardzo mieszać w systemie, bo reinstalacja tegoż całego bajzlu to zmarnowane roboczogodziny (doby...)

katalog fonts sprawdzałem, robiłem jego odświeżenie (reinstalacja fontów systemowych i tych pozostałych) i obawiam się że tu chodzi o problemy z kodowaniem.

Spróbuję później zrobić to porównanie rejestru.
  • #13 6466058
    Duduś74
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    Ocena: 224
    Pierdoła z Gądek napisał:
    Raczej, jokrasa, o naprawę poprzez "R" z płyty instalacyjnej - odświeżenie systemu.

Dokładnie tak . Ale przy uruchamianiu instalatora , nie wciskasz napraw(R) na pierwszej planszy ( wciskasz dalej) , później akceptujesz licencje , i dopiero jak się pokaże plansza z napisem " jedna z poniższych instalacji może być uszkodzona..." i będzie trzeba wskazać system który chcesz naprawić ( jeśli masz jeden , to będzie tylko jeden ) , wtedy wciskasz " napraw(R) " i postępujesz jak przy instalacji nowego systemu . Ja właśnie przed chwilą to zrobiłem ( chciałem sprawdzić instalatora i niechcący usunąłem parę plików ) zajęło mi to 20min. i wszystko działa , nic nie trzeba od nowa instalować , żadnych programów , kodów , haseł itp.

p.s. To wszystko się tyczy Windows XP Pro.
  • #14 6466140
    McRancor
    Wygląda na to, że jeżeli nikt nie wymyśli prostrzego rozwiązania to będę musiał spróbować...

Dzięki wszystkim za rady.
  • #15 6466208
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Jedna sprawa pewna i druga możliwa, w uzupełnieniu tego co Duduś74 napisał:
    1. Po takiej nakładce na pewno będzie konieczne dogranie wszystkich poprawek wydanych po wersji systemu na płycie.
    2. Czasem należy też zreinstalować niektóre sterowniki sprzętu.

Programy i dostęp do nich zostaje zachowany, to samo dotyczy wszelkich ustawień spersonalizowanych, ale... - tu wracam do mego poprzedniego postu - niektóre problemy mogą pozostać.
    Rekapitulując - szansa na to, że po operacji sprawa wróci do normy jest znaczna, jednak nie 100%.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #16 6466236
    McRancor
    Dobra, okazało się jednak że to ja dałem ciała.

Opcje regionalne -> Zaawansowane -> Język dla programów nie obsługujących kodu Unicode.

Miałem ustawiony Angielski (swoją drogą nie przestawiałem tego)

Przestawienie na polski rozwiązało problem.

Przewidywaną nagrodę rozdałem po równo. Dzięki za poświęcony czas!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik doświadczył problemu z wyświetlaniem polskich znaków diakrytycznych w systemie Windows XP po reinstalacji oprogramowania (SQL, Apache, PHP). Problem objawiał się w Notatniku (znaki zapytania po zapisie plików z polskimi znakami), programie Dev-C++ (brak polskich znaków nawet w menu) oraz w Outlooku (brak ogonków w wiadomościach). Początkowe próby rozwiązania problemu obejmowały sprawdzenie kluczy rejestru odpowiedzialnych za strony kodowe (`HKLMSYSTEMCurrentControlSetControlNlsCodePage` i poprawność przypisania plików `.nls`), potwierdzenie aktywnego języka polskiego i strony kodowej 1250 (`chcp`), a także użycie programów czyszczących rejestr i system (Regcleaner, CCleaner) oraz reinstalację fontów systemowych. Żadna z tych metod nie przyniosła rezultatu. Rozważano również opcję naprawy systemu Windows poprzez instalację nakładkową z płyty instalacyjnej. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez zmianę ustawienia "Język dla programów nie obsługujących kodu Unicode" w Opcjach regionalnych systemu Windows z angielskiego na polski.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA