Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak polskich znaków w Windows, w notatniku i outlooku

McRancor 26 Apr 2009 15:22 14232 15
Wago
    McRancor
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam!

Mam nietypowy problem z brakiem polskich znaków. Po którejś z kolei reinstalacji SQLa, apacha i php, stało się coś dziwnego. Zniknęły polskie znaki z niektórych programów. Problem jest z Outlookiem, w którym wszystkie wiadomości zapomniały ogonków, dev c++ wcale nie ma polskich znaków (nawet w menu, tylko jakieś "zastępcze") a największy cyrk z notatnikiem.

Pliki otwarte w notatniku nie mają polskich znaków, jednak da się je normalnie wpisać. Po zapisaniu o ponownym otwarciu pliku w miejscu wpisanych wcześniej znaków diakrytycznych, są znaki zapytania.

Szukałem sporo na temat tego problemu w necie i nie znalazłem rozwiązania, większość problemów dotyczyła klawiatury.

Na przywracanie systemu już za późno, od tego czasu namotałem sporo w oprogramowaniu i bardzo mi zależy żeby tego nie zmieniać. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak próbować rozwiązać problem?
  • Wago
    jokrasa
    Level 28  
    Witam.

Problem na pewno da się wyeliminować w rejestrze.

Popraw w rejestrze następujące klucze:

HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Nls\CodePage\1250",Data: c_1250.nls
    HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Nls\CodePage\1251",Data: c_1251.nls
    HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Nls\CodePage\1252",Data: c_1252.nls

oraz podobne, zwłaszcza w notatniku i ms outlook, aby nie było tak np:

HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Nls\CodePage\1250",Data: c_1252.nls
    HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Nls\CodePage\1251",Data: c_1252.nls
    HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Nls\CodePage\1253",Data: c_1252.nls

Popraw także jak jest inaczej :

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Nls\CodePage
    1250=c_1250.nls

Zobacz również w jakim języku są inne programy.
  • Wago
    McRancor
    Niestety nic to nie dało.

Reinstalacja fontów systemowych też nie przyniosła rezultatu
    jokrasa
    Level 28  
    Nie śmiem wątpić, ale zaglądałeś do języków i masz ustawiony aktywny język polski?

Korzystając z cmd , jak wpisujesz chcp to masz 1250 ?
    McRancor
    Tak, tak :/
    jokrasa
    Level 28  
    Nie pomaga użycie programów typu:

Regcleaner, CCleaner, itp?
    McRancor
    Oba nie dały rezultatu.

Za trafną diagnozę i naprawę problemu daje 1000 pkt ;)

Generalnie po użyciu programów sprzątających itp. mój windows śmiga jak nówka (a ma już prawie 2 lata). Jednak problem z fontami nadal pozostaje....
    McRancor
    To znaczy?
  • Helpful post
    jokrasa
    Level 28  
    Duduś74 wrote:
    Zrób nakładkę systemu .

Pewnie chodzi o coś w stylu:

Windows VIsta Transformation Pack lub

Windows 7 Transformation Pack

a potem odinstalowanie na przykład, ale nie wiem i nie jestem przekonany co do tego zabiegu.
  • Helpful post
    Matuzalem
    Level 43  
    Raczej, jokrasa, o naprawę poprzez "R" z płyty instalacyjnej - odświeżenie systemu.
    Tyle, że to wydaje mi się działaniem i na wyrost, i nie gwarantującym 100% sukcesu. Najpierw bowiem trzeba chyba ustalić przyczynę - może przez porównanie zawartości katalogu Fonts, może przez sprawdzenie stron kodowych (głębsze niż opisałeś), a może przez coś zupełnie innego - np. porównanie wpisów rejestru z jakiegoś starego punktu przywracania z obecnymi.
    McRancor
    Problem polega na tym że korzystam z dużej ilość bardzo specjalistycznego oprogramowania, które ma niesamowicie rozbudowane systemy licencjonowania. Dlatego nie chcę za bardzo mieszać w systemie, bo reinstalacja tegoż całego bajzlu to zmarnowane roboczogodziny (doby...)

katalog fonts sprawdzałem, robiłem jego odświeżenie (reinstalacja fontów systemowych i tych pozostałych) i obawiam się że tu chodzi o problemy z kodowaniem.

Spróbuję później zrobić to porównanie rejestru.
    Duduś74
    Moderator of HydePark
    Pierdoła z Gądek wrote:
    Raczej, jokrasa, o naprawę poprzez "R" z płyty instalacyjnej - odświeżenie systemu.

Dokładnie tak . Ale przy uruchamianiu instalatora , nie wciskasz napraw(R) na pierwszej planszy ( wciskasz dalej) , później akceptujesz licencje , i dopiero jak się pokaże plansza z napisem " jedna z poniższych instalacji może być uszkodzona..." i będzie trzeba wskazać system który chcesz naprawić ( jeśli masz jeden , to będzie tylko jeden ) , wtedy wciskasz " napraw(R) " i postępujesz jak przy instalacji nowego systemu . Ja właśnie przed chwilą to zrobiłem ( chciałem sprawdzić instalatora i niechcący usunąłem parę plików ) zajęło mi to 20min. i wszystko działa , nic nie trzeba od nowa instalować , żadnych programów , kodów , haseł itp.

p.s. To wszystko się tyczy Windows XP Pro.
    McRancor
    Wygląda na to, że jeżeli nikt nie wymyśli prostrzego rozwiązania to będę musiał spróbować...

Dzięki wszystkim za rady.
    Matuzalem
    Level 43  
    Jedna sprawa pewna i druga możliwa, w uzupełnieniu tego co Duduś74 napisał:
    1. Po takiej nakładce na pewno będzie konieczne dogranie wszystkich poprawek wydanych po wersji systemu na płycie.
    2. Czasem należy też zreinstalować niektóre sterowniki sprzętu.

Programy i dostęp do nich zostaje zachowany, to samo dotyczy wszelkich ustawień spersonalizowanych, ale... - tu wracam do mego poprzedniego postu - niektóre problemy mogą pozostać.
    Rekapitulując - szansa na to, że po operacji sprawa wróci do normy jest znaczna, jednak nie 100%.
    McRancor
    Dobra, okazało się jednak że to ja dałem ciała.

Opcje regionalne -> Zaawansowane -> Język dla programów nie obsługujących kodu Unicode.

Miałem ustawiony Angielski (swoją drogą nie przestawiałem tego)

Przestawienie na polski rozwiązało problem.

Przewidywaną nagrodę rozdałem po równo. Dzięki za poświęcony czas!