logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak samodzielnie sprawdzić zużycie gazu w domu? Wysokie rachunki, licznik gazowy

idepopizze 26 Kwi 2009 21:56 5374 3
REKLAMA
  • #1 6460392
    idepopizze
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    Witam,
    Od jakiegoś czasu dostaje dość duże rachunki za gaz. Ponieważ nie zużywam gazu do ogrzewania domu postanowiłem że usiądę i na spokojnie przejrzę rachunki za gaz z poprzednich lat. Do instalacji gazowej podłączoną mam kuchenkę gazową i gazowy grzejnik wody przepływowej – to wszystko. Domowników też jest cały czas tyle samo, sądzę że zużycie gazu było na stałym poziomie, po prostu codzienne życie. Przeglądając jednak rachunki w zeszłym roku we wrześniu nastąpiło dwukrotnie większe zużycie gazu i od tamtej pory to dwukrotnie większe zużycie utrzymuje się cały czas. Moje pytanie więc jest takie czy mogę sprawdzić w jakiś sposób to zużycie ? Z prądem nie ma problemu, wystarczy wyłączyć wszystko i włączyć 100 watową żarówkę na godzinę a później porównać to z licznikiem, a jak postąpić z gazem ?
    Może zadzwonić do gazowni i poprosić o zmianę licznika ??
  • REKLAMA
  • #2 6460614
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Licznik to pierwsze rozwiązanie...
    Drugie, to zlecić gazowni sprawdzenie jakości energetycznej gazu.
    Onegdaj w Warszawie była afera bo do gazu dodawany był azot, przez co dla takiej samej ilości ciepła ptrzeba go było znacznie więcej...
  • REKLAMA
  • #3 6460683
    idepopizze
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    Pierwsze rozwiązanie z wymianą licznika to jeszcze jakoś widzę możliwą do wykonania przez nich, drugą to już znacznie mniej, ale tak na oko to zagotowanie wody na kawę jakoś się nie wydłużyło – to subiektywne odczucie. Jeżeli ten gaz miałby mniejszą wartość energetyczną to jak sądzę wydłuża mi się czas potrzebny żeby osiągnąć jakiejś temperatury. Jeżeli zażyczę sobie wymiany tego licznika to będę musiał zapłacić za moją zachciankę ?

Dodam jeszcze że instalacja jest szczelna, gdy nie ma niczego włączonego licznik się nie kręci. Jedyne co mnie lekko niepokoi to zdarza się że podczas używania termy ze skrzynki z licznikiem dochodzą dość głośne odgłosy (buczenie), sądzę że to reduktor, ale czy on się tak zawsze zachowuje i czy to jest normalne ?

-----------------------

Czemu tu nie ma przycisku "Pomógł" ????
  • #4 6472392
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA