logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć bazę danych cukierni w Access? Wymagania projektu szkolnego

mruwkaz11 27 Kwi 2009 02:49 6776 6
REKLAMA
  • #1 6461069
    mruwkaz11
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    Witam,moja dziwczyna w szkole dostala za zadanie zrobic baze danych : cukierni...prosila mnie bym jej pomogl ale niestety nie mam zielonego pojecia...Bardzo prosze kolegów z forum o jaka kolwiek pomoc... ponizej podam jakie sa wymagania tej bazy. z gory dziekuje.....

Projekt winien zawierać:
    1) Dokumentacje
    o Schemat Bazy Danych
    o Opis funkcjonalności projektu
    o Opis wykorzystanych Kwerend
    o Wnioski własne (problemy na jakie natrafiliście sposób ich rozwiązania)
    2) Aplikacja
    o Projekt Bazy Danych (minimum 6 tabel, połączonych relacjami)
    o Formularze umożliwiające prace na Bazie Danych (minimum 10 formularzy)
    o Wykonanie kilku Kwerend (minimum 3 Kwerend)
    o Wykonanie kilku Raportów (minimum 3 Raportów
  • REKLAMA
  • #2 6461072
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 6461152
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 659
    Proponuję: Pomyśleć...
    Pomocna będzie książka z przepisami, gdzie znajdziecie Towar Handlowy podzielony na Kategorie, łącznie ze Składnikami, Jednostkami Miar i ilościami potrzebnymi do produkcji, które należy uzupełnić w ceny jednostkowe potrzebne do wyliczenia ceny detalicznej gotowych produktów. Cukiernia może realizować Zamówienia dla Klientów, składać Zamówienia u Dostawców itd.
    Powyższe zdania zawierają pomysł na 6 tabel i 3 kwerendy i mnóstwo formularzy a napisanie zajęło mi kilka chwil (z poprawkami).
    Narysujcie to (wspólnie z dziewczyną, niech to będzie Wasz projekt) na kartce papieru, uzupełnijcie we własne pomysły i zacznijcie realizować. To może być dość fajny sposób na spędzanie czasu razem...
    Jeżeli pojawi się jakiś konkretny techniczny problem, z którym nie będziecie mogli sobie poradzić to piszcie, na pewno ktoś pomoże.
  • REKLAMA
  • #4 6462139
    mruwkaz11
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    Wielkie dzieki kolego adamas_nt, ale mam jeszcze malutka prosbe- bo tak jak pisalem wyzej jestem totalnie zielony w access'ie wiec czy mogl bys mnie jakos naprowadzic jak to wogole zaczac??
  • #6 6464477
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    A ja dodam, że jeżeli nie masz pojęcia jak się projektuje, a później tworzy bazy danych to mimo wszystko powiedz o tym dziewczynie. Warto to wyjaśnić wcześniej, bo nie ma czegoś gorszego jak ktoś bez jakiejkolwiek wiedzy próbuje uczyć drugiego - to się zawsze źle kończy. Ja na przykład nie znam się na gotowaniu i nawet mi przez myśl nie przyszło że będę nauczać żonę tajników kulinarnych - chociaż podobno najlepszymi kucharzami są mężczyźni.

Jeżeli już, to propozycja kolegi adamas_nt jest najbardziej adekwatna, z tym że wcześniej przejrzyjcie razem notatki dziewczyny (jak i co się robi po kolei) a samą baza w akcesie zostawcie na koniec - najważniejszy jest pomysł (co ta baza ma robić) a później projekty czyli odpowiednie "rysunki", powiązanych tabel itd.

Nauczyciel wie czego wymaga. Stworzenie "bylejakiej" bazy zajmuje minutę. Każdy to potrafi z użyciem kreatora - tylko później nie ma pojęcia jak to działa, nie mówiąc o tym, że nie ma pojęcia co stworzył. Przy tworzeniu "porządnej" bazy danych projektowanie (czyli to wymyślanie co i jak ma robić baza i czego od niej oczekujemy, jakich raportów oczekujemy, jak chcemy to wprowadzać itd) jest najciekawsze i najważniejsze. Tworzenie w akcesie dobrze przemyślanej i zaprojektowanej bazy to kwestia godziny (czas może się wydłużyć przy większych projektach ale przy takich założeniach co do cukierni to godzina wystarczy z naddatkiem)

Więc jeszcze raz: przyznaj się dziewczynie, że nie masz pojęcia o bazach ale jesteś gotów razem z nią pochylić się nad notatkami z wykładów i wspólnie zaprojektować, a później stworzyć bazę danych.
  • REKLAMA
  • #7 6466883
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 659
    mruwkaz11 napisał:
    czy mogl bys mnie jakos naprowadzic jak to wogole zaczac??

Ciągle myślisz w kategorii "JAK". Masz Access'a, nie masz cukierni. Wyobraź sobie, że nie masz Access'a, za to masz cukiernię i groźnego Bossa (lub sam nim jesteś), który wymaga zapisywania wszystkiego łącznie z nazwiskiem klienta, datą, wielkością i asortymentem zakupu i który chce wszystko wiedzieć Np.
    1. Dlaczego kremówka kosztuje tyle a nie tyle.
    2. Ile kremówek sprzedaliśmy w pierwszym kwartale, ile w zeszłym tygodniu.
    3. Kto jest najlepszym naszym klientem i ile kupił kremówek.
    4. Jakie ciacho jest najczęściej kupowane.
    5. Ile zarobiliśmy w zeszłym miesiącu (tu już zaczyna być trudniej i można to pominąć).
    Wymyślaj i zapisuj nawet jeśli pytanie nie ma sensu (żeby coś skreślić, najpierw musi być)

Jak pisze kolega marek003 odpowiedź na pytanie: "CO ma być zrealizowane" (projekt) zwykle zabiera więcej czasu niż samo wykonanie.
    Dlatego zacznij od projektu. Podstawy Access'a masz w linku od kolegi jokrasa, na stronach Microsoftu i wielu innych miejscach netu. Pamiętaj, że Access to tylko (świetne) narzędzie, tak jak wiertarka. Z tym że Nikt nie kupił wiertarki, żeby mieć wiertarkę. Potrzebował dziury...

Z niecierpliwością czekamy na pytania typu: "Mam takie tabele, w formularzu "A" podformularz "B", po naciśnięciu szóstego przycisku chciałbym wyświetlić raport sprzedaży z rozbiciem na asortyment, miesiące i poszczególnych klientów? Jak przy pomocy formularza zmienić kolejność grupowania w raporcie, zawężając jednocześnie kryteria?" itd, itp.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stworzenia bazy danych cukierni w programie Access na potrzeby projektu szkolnego. Użytkownik potrzebuje pomocy, ponieważ nie ma doświadczenia z programem Access. Zaleca się rozpoczęcie od koncepcji bazy danych i jej schematu, identyfikacji potrzebnych tabel (np. na towary, kategorie, składniki, jednostki miar, ceny, zamówienia, klientów, dostawców) i relacji między nimi. Następnie należy zaplanować formularze, kwerendy i raporty zgodnie z wymaganiami projektu. Podkreślono, że forum nie dostarcza gotowych rozwiązań, a naukę programu Access należy rozpocząć od podstaw, korzystając z dostępnych samouczków online. Samo użycie kreatora może stworzyć bazę, ale bez zrozumienia jej działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA