logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć zaawansowaną bazę danych biblioteki w Access 2007?

blazeyos 26 Lis 2011 18:37 3722 8
REKLAMA
  • #1 10185723
    blazeyos
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam, szukałem przykładowych baz danych, nie za wiele ich jest np. chomikuj trochę z elektrody (Google) no ale nigdzie nie znalazłem bardziej zaawansowanej w strukturze bazy danych niestety. Nabyłem książki bo myślałem, że się przydadzą w w tworzeniu bazy biblioteki szkolnej t.j: tworzenie relacyjnych baz danych, Biblie Access 2007 (1200str.) i Visual Basic w Accessie i kilka gniotów z Helionu typu jak otworzyć albo jak stworzyć tabelę, formularz, ale jakoś żadna nie oddaje tego co zrobiłem wg. wykładów ze szkoły, o wiele bardziej pomocne były niż w.w. książki. Mam problem z stworzeniem profesjonalnej bazy wiem, że do tego służy bardziej Oracle no ale prace inż. muszę napisać w tym programie. Wyjdzie na to, że po prostu komuś zlecę jej napisanie bo powoli brakuje mi pomysłów.
    Pozdr.
    B.W
  • REKLAMA
  • #2 10185779
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Ocena: 148
    Czy zadajesz jakieś pytanie czy dzielisz się z nami przemyśleniami?
  • #3 10185872
    blazeyos
    Poziom 9  
    liczyłem bardziej, że ktoś powie nie tędy droga albo wyjaśni mi gdzie zaglądnąć, aby ruszyć do przodu z tematem...
  • REKLAMA
  • #4 10186600
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    blazeyos napisał:
    że ktoś powie nie tędy droga

A to kolega przedstawil swoją dotychczasową drogę?

blazeyos napisał:
    albo wyjaśni mi gdzie zaglądnąć, aby ruszyć do przodu z tematem...

A z jakim tematem?

blazeyos napisał:
    Wyjdzie na to, że po prostu komuś zlecę jej napisanie bo powoli brakuje mi pomysłów.

I to jest clou tematu kolegi: trzeba napisac pracę, w książce gotowca nie było, chęci kolega do pracy nie ma, u nas na forum nie ustawiła się do kolegi kolejka chętnych do zrobienia pracy za darmo, to trzeba będzie zlecić i zapłacić.
  • #5 10186934
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    Jeśli nie idzie Ci w Accessie to z Oracle też sobie nie poradzisz. Access jak Oracle PostgreSQL czy MySQL to tylko narzędzie. A książki są o tym jak takiego narzędzia używać. W książce o Oracle też nie będzie jak stworzyć bazę danych do biblioteki. Tobie chyba brakuje podstaw z baz danych. Jak już będziesz wiedział co i jak zrobić to w dowolnej książce znajdziesz opisane w miarę prosto klocki z których zbudujesz całość np w Accessie. Ty masz pretensje ze w książce o młotku nie napisali jak wbić krzywego gwoździa. Jeden potrzebuje wbić gwoździa a drugi wyklepać z przystanku autobusowego mercedesa. Ale jak już wie co chce zrobić i jak to bierze książkę w której pisze jak trzymać młotek a nie ma pretensji ze nie napisali jak wyklepać błotnik.
    Powiem więcej zamysł i projekt bazy mnożna zrobić zupełnie w abstrakcji do systemu bazodanowego do realizacji nada się lepiej lub gorzej dowolny z nich. I przynajmniej ja tu widzę Twój porblem.
  • REKLAMA
  • #6 10186947
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Zgodzę się z kolegą powyżej, projektu bazodanowego nie zaczyna się od projektowania bazy danych wbrew pozorom.

Pracę inżynierską zazwyczaj pisze się na jakiejś uczelni, czy ta uczelnia nie przygotowała Ciebie lub nie dała możliwości przygotowania do zagadnień, o których masz pisać?
  • #7 10187425
    blazeyos
    Poziom 9  
    Z podstawami nie jest tak u mnie źle raczej, stworzyłem tą bibliotekę uczelnianą no ale brakuje w niej kwerend, VB. Reszta jest formularze (powiązania do tabeli), relacje między tabelami, maski wprowadzania itp. można powiedzieć, że baza działa na tyle szkoła mnie przygotowała. Z przykładem jakimś książkowym jest gorzej, żeby można było go wdrożyć u siebie z parafrazować np kod, gdyby było jakoś uniwersalnie bardziej napisane jak u Grębosza w symfonii. To by nie było problemu.

Od czego się zaczyna projekt bazy danych bo może coś przeoczyłem?
  • REKLAMA
  • #8 10191036
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Od początku a nie od końca, tj. założenia projektowe, funkcjonalności itd. itp. Struktura bazy danych do tego potrzebnej w większości sama wychodzi "w praniu", potem sprowadza się do postaci normalnej i można już zarabiać miliony.
  • #9 10468064
    blazeyos
    Poziom 9  
    Dużo jest materiałów przykładowych w necie nie konkretnie tego tematu, do którego podszedłem no ale zawsze można interpretować na swój pożytek kod programu. Pomocne były dla mnie materiały Link . Ale to już pisaniu opisówki do programu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem tworzenia zaawansowanej bazy danych biblioteki w Access 2007. Użytkownik poszukiwał przykładów i materiałów, które mogłyby pomóc w realizacji projektu, jednak napotkał trudności w znalezieniu odpowiednich zasobów. Odpowiedzi wskazują na potrzebę solidnych podstaw w zakresie projektowania baz danych oraz na to, że Access, podobnie jak inne systemy (Oracle, PostgreSQL, MySQL), jest jedynie narzędziem. Uczestnicy sugerują, aby rozpocząć projekt od założeń funkcjonalnych, a nie od samej struktury bazy. Wskazano również na dostępność materiałów w Internecie, które mogą być pomocne w interpretacji kodu i projektowaniu bazy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA