logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV SONY KV-X2931D - samoczynne wyłączanie i falowanie obrazu po włączeniu

jar60 27 Kwi 2009 12:06 3371 2
REKLAMA
  • #1 6461772
    jar60
    Poziom 2  
    Witam. Mam taki problem . TV SONY KV-X2931D wyłącza się sam. Po włączeniu gra różnie nieraz kilka minut lub kilka godzin a nieraz i cały dzień Jak wyłączy się nie ma żarzenia na kineskopie nie ma również foni. TV jest martwy. Podczas wyłączania widać przez moment poziomą linię lub najczęściej błyśnie punkt na środku ekranu. Nieraz sam się włączy a najczęściej to
    muszę wyłączyć klawiszem włącznika na telewizorze i po kilkunastu sekundach ponownie włączyć . Po włączeniu obraz i fonia pojawia się z tym że OSD faluje i drży. Po włączeniu czas pracy jak wspomniałem jest różny. Nieraz muszę kilka razy włączać i wyłączać zanim TV zaskoczy.
    I jeszcze jedno podczas przełączania kanałów po włączeniu programu przez kilka sekund obraz lekko faluje a nastepnie uspokaja się.
    Jeżeli ktoś może mi pomóc w ustaleniu przyczyny będę wdzięczny.Pozdrawiam.
    Jar60
  • REKLAMA
  • #2 6462098
    andrzej c
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    W pierwszej kolejności trzeba wziąć lupę, lutownicę i dokładnie poprawić wszystkie przegrzane i spękane luty w przetwornicy ( zasilaczu ) oraz w blokach odchylania poziomego i pionowego.
  • #3 6463704
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Jest to chassis AE1B. Weź schemat i wtedy gdy się wyłączy, sprawdź napięcia, przede wszystkim 5V i 12V, oraz +B i napięcie na trafie sterującym H.
    Pozdrawiam
REKLAMA