logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alfa Romeo 146 1.4 1998 - Problemy z przełączaniem na LPG Lovato

15jacek15 27 Kwi 2009 15:07 2842 6
REKLAMA
  • #1 6462384
    15jacek15
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Witam

mam problem z moją alfą romeo 146 1.4 twin spark benz + gaz. 1998 rok produkcji.

Mianowicie problem pojawił się można powiedzieć nagle, jechałem na trasie i wszystko było si. przyjechałem na stację (Shell słupsk <- tylko tam tankuje już od 2 miesięcy od kiedy mam to auto) i na następny dzień jade na miasto, zgasiłem auto, wracam po 5 minutach odpalam na benzynie bo tylko tak moge, przygazowałem bo silnik był ciepły więc od razu przełączył się na gaz. zaczeło rzucać całym autem, silnik zaczął "prychać", prawie nie wkręca się na obroty,autentyczny brak mocy, jestem zrozpaczony.

Instalacje mam firmy lovato (tak jest napisane w instrukcji), parownik brc(zmieniany na nowy w listopadzie 2007 roku), dodatkowe informacje o instalacji mogę powiedzieć jak powiecie mi drodzy koledzy co i gdzie mam szukać.

dodam że auto moge odpalic tylko na benzynie albo na benzynie + przełączenie przy przygazowaniu i silniku rozgrzanym do 25 *C.

przed tym incydentem, w sumie to od kiedy kupiłem auto ciężko odpalał, czasem było tak że jak gasiłem go na benzynie i palił od pierwszego a teraz teraz już nie daje rady i "chechła".

po tym incydencie jeżdże tylko na benzynie.

prosze pomóżcie, może najpierw powinienem poprawic wszystkie wtyczki pod maską.

Będę wdzięczny za każdą radę.

Pozdrawiam 15jacek15
  • REKLAMA
  • #2 6463629
    sebadz
    Poziom 11  
    Posprawdzaj bezpieczniki zanim cokolwiek dalej zaczniesz rozbierać.
  • REKLAMA
  • #3 6466304
    15jacek15
    Poziom 21  
    wszystkie bezpieczniki pod maska i w skrzynce bezpieczników w środku auta ?

teraz autko już w ogóle na gazie nie chodzi.

byłem u jednego gazownika to powiedział mi że mam zalać gazu i wtedy zobaczyc, problem tkwi w tym że gaz tankowałem 40 km przed tym jak to się stało ale to nic, pojade zaleje i bede patrzyl co się będzie działo :)

czekam na dalsze sugestie
  • #4 6474365
    maddog23
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    mam podobny problem w astrze z 92 jednak instalacje mamy podobna udalo ci sie juz dojsc do jakiegos sensownego rozwiazania ??
  • REKLAMA
  • #5 6478410
    gajes1234
    Poziom 9  
    Możesz mieć problem z elektrycznym reduktorem gazu który jest połączony z sondą lub z czujnikiem przepustnicy i nie dostaje gazu lub ma za dużo go. Ale najpierw zobacz czy masz dobry filtr gazu i czy wszystkie zawory od gazu są dobre. a na benzynie chodzi dobrze .
  • REKLAMA
  • #6 6484690
    Konrado_81
    Poziom 11  
    Ocena: 30
    Witam. Z tego co wiem to w instalacji gazowej nie ma takiej rzeczy jak " elektryczny redukror gazu ktory jest połączony z sonda czy tez nawet z TPS-em <czujnik położenia przepustnicy>" . Jesli juz mowimy o takich objawach w aucie mozna to latwo sprawdzic czy silniczek krokowy od instalacji gazowej dziala prawidlowo zastepujac go zwyklym registrem lub jak to mowia nieliczni sruba. Jesli po regulacji na tej srubie auto nam smiga latwo sie domyslec co jest grane.
  • #7 6485406
    15jacek15
    Poziom 21  
    witam witam

jeszcze nie zrobione autko, na benzynie chodzi bez zastrzeżeń, i teraz poawia się moja lekka sugestia. autko teraz stało dwa dni w lesie "majówka" gdzie była dosyć spora wilgoć i autko na gaz przełączyło się bez problemów. i to było wczoraj, dzis jadąc do domku wolałem nie ryzykować i wróciłem na benzynie. po postawieniu auta na parking i przełączeniu na pozycje benz + gaz i przygazowaniu autko zgasło. odpaliłem ponownie i przytrzymałem go ok 3 sek na obrotach i chodził na gazie.

hmmm może zawór nie otwiera i tak się dzieję ?
    hmmm czy jest jakiś domowy sposób na sprawdzenie zaworów od gazu ?

filtr gazu moge przeczyścić po zakręceniu gazu w butli prawda ? przy okazji sprawdze filtr od powietrza i wymienie na nowy w razie potrzeby.

i jeszcze powiedzcie mi prosze gdzie szukać silniczka krokowego od gazu hm ?

Pozdrawiam Jacek

p.s. "zastepujac go zwyklym registrem lub jak to mowia nieliczni sruba" co masz na myśli ? możesz to jakoś łopatologicznie wytlumaczyc ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z samochodem Alfa Romeo 146 1.4 Twin Spark z 1998 roku, wyposażonym w instalację gazową Lovato (z parownikiem BRC). Samochód działa poprawnie na benzynie, ale po przełączeniu na LPG (co udaje się tylko przy ciepłym silniku i po przygazowaniu) występują problemy takie jak szarpanie, "prychanie" i brak mocy, a czasem w ogóle nie przełącza na gaz. Problem pojawił się nagle. Sugerowane przyczyny usterki obejmują przepalone bezpieczniki, problemy z filtrem gazu, zaworami gazowymi lub silniczkiem krokowym instalacji gazowej. W dyskusji pojawiła się propozycja zastąpienia silniczka krokowego manualnym regulatorem do celów diagnostycznych. Użytkownik sprawdził bezpieczniki, zatankował gaz i zaobserwował chwilową poprawę po staniu auta w wilgotnym miejscu. Dopytuje o sposoby sprawdzenia zaworów gazowych, lokalizację silniczka krokowego oraz wyjaśnienie metody z manualnym regulatorem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA