logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie wyświetlaczem LED: jak uzyskać wynik trzycyfrowy na mikrokontrolerze?

Pawlinho90 28 Kwi 2009 17:08 854 1
REKLAMA
  • #1 6466827
    Pawlinho90
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jak musi wyglądać sterowanie w mikrokontrolerze, aby mi wyświetlało wynik trzy cyfrowy, bo dwu cyfrowy wiem. Daję OSCF INIT i Digouty jako anoda1 i anoda 2, odpowiednio łączę i jest dobrze. Przerzuca mi anody z szybkością oscylatora tak, że widać ciągły wynik dwucyfrowy, ale nie wiem jak zrobić, żeby wyświetlało trzy cyfrowy. ( używam realizera do programowania)

Dodano po 2 [minuty]:

Oczywiście inne elementy w programie też mam narysowane, bo jeszcze z tego OSCF daję na mux 1 przerzucający odpowiednio bity przez bpack na digouty, które są bitami odpowiednimi dla danego segmentu.
    Wiem, że jak chcę trzy cyfry, to muszę dać mux 2 i jakoś stworzyć sterowanie przełączania anod lub katod.
  • REKLAMA
  • #2 6472494
    piotrek7700
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    włączasz segment nr 1 wyświetlasz to co ma się ukazać , wygasasz, przełączasz na kolejny segment, wyświetlasz, wygaszasz, zmieniasz segment i wyświetlasz. częstotliwość nie musi być duża. kilkaset kHz spokojnie wyświetli.
    brak kodu aby coś więcej pomóc.
REKLAMA