logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Certyfikaty i pozwolenia na sprzedaż własnego urządzenia na rynku

Kminek 28 Kwi 2009 19:27 3272 3
REKLAMA
  • #1 6467422
    Kminek
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Witam!

Jakie warunki muszę spełnić, aby zaprojektowane prze ze mnie urządzenie mógłbym legalnie sprzedawać?
    Oczywiście pomijam fakt posiadania firmy i wszystko co z tym jest związane.

Jedynie co mnie interesuję to, to czy muszę uzyskać jakieś certyfikaty lub pozwolenia na dopuszeczenie towaru na rynek.

Ma może ktoś z Was doświadczenie w takich sprawach?

Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6541136
    Kminek
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Witam!

Napisałem ten temat i o nim zapomniałem, ale już nadrabiam zaległości;)

Co do urządzenia, to poprostu w domku zrobiłem centralne sterowanie roletami, które pracuję bez żadnej awarii już ponad rok czasu.

Kolega natomiast ma firmę zajmujacą się montowaniem instalacji elektrycznych i od czasu do czasu zdażają mu się klienci, którym takie urządzenie przydałoby się.

Oczywiście temat umarł w butach, bo co innego robić takie systemy w domu dla siebie, a co innego dla kogoś obcego. Jesli jednak zdobyłbym wszystkie papiery pozwalające mi sprzedawać to urządzonko jak i cały system, to mógłbym od czasu do czasu zarobić parę groszy z kolegą na spółke i do tego miałbym spokojny sen, że w razie czego nic mi nie grozi;)

Z tego co wyczytałem, to certyfikat CE można wydać samemu, pod warunkiem, że jest się pewnym, że spełnia on wszystkie wymagania.

Z jednej strony wydaję się to dość prostą procedurą, jednak jak poczyta się o grożących karach, gdy coś pójdzie nie tak to człowiek automatycznie nabiera wątpliwośći;)

Może ktoś z obecnych tutaj forumowiczów przechodziłjuż to? Czy do sukcesu wystarczy dużo poczytać w internecie czy należy podejść do jakiegoś urzędu/firmy osobiście?

Pozdrowienia!
  • #4 6541264
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 423
    Jak zamierzasz montować 2 - 4 zestawy rocznie, to nie jest to seria. Weź klienta do siebie i pokaż, jak to działa. I następnie klient poleca ci zakupienie takich samych gratów oraz ich montaż, a ty to masz zrobić na jego szczegółowe życzenie, więc cię nie obchodzi, że chińskie rolety są bardziej zawodne - inwestorem jest klient, a ty - tylko podwykonawcą. Oczywiście elektrykę wykonujesz przepisowo i obmierzasz, reszta, jaka jest - widzi każdy laik, czy bezpieczna, czy nie - jego wybór (np. że mu roleta przyciśnie palec - chce być bezpieczny - niech zażyczy fotokomórek i wtedy mu zrobisz). Rachunek wystawisz za montaż instalacji zgodnie z projektem klienta.
REKLAMA