logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stare urządzenia WLAN Eumitcom - WA3001A oraz WN3501A

Nemo 03 Maj 2004 00:20 7765 31
REKLAMA
  • #1 623136
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Szukam jakichkolwiek informacji o tych urządzeniach. Wiem, że
    - WA3001A - Access Point firma Eumitcom, rok produkcji chyba 2000 lub 2001;
    - WN3501A - Adapter WLAN na USB, podobny rok produkcji.
    Do tych urządzeń są nawet dyskietki z driverami, ale brak jakiejkolwiek informacji o parametrach. Interesuje mnie jakakolwiek instrukcja od tych urządzeń, albo chociaż parametry - głównie moc nadajnika.
    Wiem, że to stare urządzenia, ale co na to poradzić... Może ktoś w dawnych czasach WLAN'u łupanego miał do czynienia z takim sprzętem?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 623765
    Nemo
    Poziom 31  
    Tyle to i ja wiem. Na googlach przeszukałem wszystkie odpowiedzi zanim zadałem pytanie. Chodzi mi o parametry nadajnika. Tego akurat nie ma nigdzie. A może chipset ma nadajnik w sobie? Sorki, ale dopiero zaczynam się tym interesować.
    Pozdrawiam.

PS. Ciekaw jestem, czy zerknąłeś na strony, jakie podają google i co na nich jest.
  • #4 624649
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Jeżeli ten wap ma usb to jest to odpowiednik planet 1960 (każdy model wapa ma odpowiednik u konkurencji, praktycznie niczym się nie różnią poza nazwą). Manual do niego znajdziesz na www.planet.com.tw (trzeba użyć wyszukiwarki bo nie jest już wspierany). Narzędzie do konfiguracji (razem z inną ciekawą funkcją :D) znajdziesz tu
  • #5 625495
    Nemo
    Poziom 31  
    :arrow: techrys: WAP (wireless access point) to ten WA3001A o tym piszesz?
    WA3001A ma tylko jedno złącze RJ45 i zasilanie.
    WN3501A ma wejście USB i drugie na antenę.
    A parametrów (moc nadajnika) nigdzie nie znalazłem. :(
    Pozdrawiam.
  • #6 631221
    techrys
    Poziom 28  
    Strona www.eumitcom.com wygląda nieciekawie, a co więcej wyczytałem na jakiejś grupie "this site is gone". Co mniej więcej zgadzałoby się.
    Podobno można do tego wapa zastosować linuxowy pakiet ap-utils, a to oznacza że wap wspiera obsługę snmp, co z kolei, biorąc pod uwagę wiek wapa, oznacza że jest oparty na chipsecie NWN lub Atmel. Jednak obecność tylko gniazda RJ45 pozwala przypuszczać że jest to NWN bo atmele miały również usb. Stawiam na to że to NWN. Jeżeli mam rację to ten wap powinien mieć dużo wspólnego z Dlink DWL-1000ap (ale nie +).
    Wapy NWN dysponowały tylko trybem AP.
    Daj znać czy to się zgadza.
  • #7 631368
    Nemo
    Poziom 31  
    Musiałbym go rozkręcić, a w tej chwili nie jest u mnie. Na jednej ze stron opisanych wyżej (pierwsza z linku elektryka) wynika, że siedzi w nim chipset Atmela - tak wywnioskowałem z tej strony.
    To urządzenie (i całe łącze) będzie pracować w trochę dziwnej konfiguracji. W sumie będzie to przedłużacz LAN'u. Kabelek UTP ze ściany do AP - sygnał radiem do drugiego AP i z niego kolejnym UTP do komputera. Gdy sygnał nie będzie potrzebny przez radio - kabelek z powrotem do komputera. Ot i cała filozofia.
    Pozdrawiam.
  • #8 654928
    klakiermp
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Mam takiego wapa totalnie rozebranego, jeżeli jest ten temat aktualny moge się podzielić informacjami na jego temat.
    Ja mam większy problem z nim,bo nie moge znaleźć danych na temat końcówki mocy w pcmcia, a jest padnięta u mnie. Jest to AP f5d6130 belkin, a oznaczenia końcówki nic nie mówią (0234). Może ktoś wie jaka to jest a może da się ją zastąpić o większej mocy (ona ma do 100mw jak sie nie myle).
  • REKLAMA
  • #9 654937
    Nemo
    Poziom 31  
    Temat ciągle aktualny. Udało mi się go co prawda uruchomić i skonfigurować, ale nie chce się łączyć z routerem. W jego przypadku jest to chyba niemożliwe. Drugi adapter na USB chodzi bez problemu. Nadal nie wiem, jakiej mocy mają nadajniki.
    Jeśli masz jakiekolwiek informacje o tym AP napisz je na forum w tym temacie. Pomogą nie tylko mnie, ale też na pewno i innym.
    Pozdrawiam.
  • #10 654943
    klakiermp
    Poziom 12  
    tylko że ten co ja mam to jest tylko ap i nie może pracować jako klient, jest on na atmelu AT76c510 tak samo jak wersia linksys wap11 ver.1 lub planet 1960. Problem w tym że jest inaczej skonstruowany i nie pasują pcmcie od np: wap-1960. Moge nawet zdięcia przesłać jak on wygląda.
  • #11 654977
    klakiermp
    Poziom 12  
    Załączam zdięcia tego wapa,a dokładnie jego wnetrze, tylko jak wspomniałem jest to firmy belkin i ma oznaczenie płyty też wa3001a.
    Moc jego nadajnika określona jest 13dBm~20dBm, lecz on niema tyle moim zdaniem (ok. 15dBm~17dBm).
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Stare urządzenia WLAN Eumitcom - WA3001A oraz WN3501A belkin 007.jpg (781.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 656374
    klakiermp
    Poziom 12  
    Witam
    NEMO podaj mi dokładne dane tych urządzeń ich typ, model postaram się tobie pomóc, np:zmiana softu innej firmy może pomóc. Ja miałem podobny problem z paroma markami sprzętu i udało mi się je sprowadzić jakby do jednego typu i podnieść im moc do 100mW na wyjściu co poprawiło ich sprawność w terenie, gdzie mam link na 10Km oraz przy jednej stronie straszne zaśmiecenie (full rużnych sieci radiowych w koło jednego wapa).Transfer mam na poziomie ok 4-5Mb.

Pytanie czy ktoś mi może pomóc z pcmcią tego wapa a dokładnie jaka może być w nim końcówka mocy jej typ co to jest ? (BELKIN f5d6130)

Pozdrawiam
  • #15 656851
    techrys
    Poziom 28  
    -> klakiermp: Kawałek ze strony http://www.ralphfowler.com/links/dwl900.html :
    "Jan Peman from Sweden writes to say that he has figured out JP2 (the 14 pin connector). He says it appears to be a JTAG connector and that the pinout shows it to be a standard iCARD from iSYSTEM (not TI). Jan also believes that the 8 pin connector (J3 beneath the pcmcia connector) might be beginnings of a serial port, but that he hasn't yet been able to check it out."
  • #16 656961
    klakiermp
    Poziom 12  
    Witam
    Dzięki za odpowiedź.
    Lecz problem w tym że tego wapa to jest tylko AP, narazie nie chce mu ładować innego softu bo nawet go nie sprawdziłem jak sobie radzi w terenie(czy jest stabilny i czy się nie zwiesza w ciężkich warunkach).
    Spawa leży w końcówce mocy bo poprostu padła w pcmcii tego wapa, i jej oznaczenie jest dziwne i nie wiem co to jest za typ końcówki.
    Wypisane ma tak
    0234
    0404
    A09
    Jest to układ 8 nóżkowy.
    Moge kupić pcmcie ale nie oto mi chodzi bo chcę mu wstawić zamiennik żeby podnieść moc powyżej 0,1W np: do max 0,2W

Przyznam że linksyso-d-linko podobne fajnie spisują sie na sofcie d-linka z podwyższoną mocą, ale tylko w bridge, bo w AP zwieszają się.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #17 659753
    Nemo
    Poziom 31  
    Typ i model urządzeń opisany jest w pierwszym poście w tym temacie.
    Niestety, ten AP nie potrafi pracować ani jako bridge, ani jako klient. Tyle z moich obserwacji. A co do mocy, to niestety nie wiem. Nie mogę go rozkręcić, bo nie mam go pod ręką. Zresztą i tak się dla mnie nie nadaje. :(
    Pozdrawiam.
  • #18 660205
    klakiermp
    Poziom 12  
    Witam
    Nemo z moich obserwacji wynika że tą baze co ja mam chyba jes taka sama jak twoja tylko w obudowie innej i pod inną nazwą firmy, bo nawet ma na płytce model oznaczony taki jak ty podałeś. Wysłałem zdięcia jej w poscie wyżej.
    Na temat mocy nie jestem nic w stanie powiedzieć na 100%, lecz produkowane końcówki mocy w większości tego rodzaju sprzętu były na moc 18dBm i 20dBm(max) lecz softem regulowane. Niemoge nigdzie znaleść informacji na jej temat bo niewiem jaki faktycznie ma symbol.
    Końcówka mocy w nim jest cholernie delikatna sam ją wysadziłem prubując zrobić pomiary.
    Jeżeli chodzi o wapa to i tak mam go na testy dlatego zaryzykowałem wsadzenie mu softu od Linksysa WAP11, i wyszło z powodzeniem , lecz jeszcze sprawdze czy bedzie działał normalnie na wszystkich trybach z orginalnym Linksysem.
    Moim zdaniem (sprawdzone na Planet1960), soft linksysa oprucz trybów pracy tego wapa powinien wycisnąć prawie maxymalną moc nadawania, to jest ok. 18~20dBm (max 100mW na wyjściu). Przyznam że chodził mi najlepiej wtedy i miał największą moc w porównaniu z innymi wapami (uzyskałem dwukrotnie większą odległość zasięgu).
    Problem w tym że w tym wapie jest inna końcówa i jeszcze do tego nie znana.
    Obecnie pracuje nad nim żeby zrobić z niego bardziej przydatne urządzenie.
    Nie namawiam na przróbki , lecz jak będziesz chciał to moge przesłać pliki kturymi ja swojego potraktowałem.
    Pozdrawiam
  • #19 663200
    Nemo
    Poziom 31  
    Wrzuć, proszę. Mnie najbardziej chodzi, aby uruchomić tego WAP'a w trybie Client - aby odbierał sygnał sieci z radia. No i tyle. Zasięg oryginalny powinien wystarczyć, ale pewny zapas mocy na pewno się przyda. :)
    Pozdrawiam.
  • #20 664252
    klakiermp
    Poziom 12  
    Witam
    Podaje firmware od linksys wap-11v1, oraz program do obsługi.
    Musisz załadować tym programem tftp. mi się udało lecz jeżeli pujdzie coś nie tak nie podniesiesz wapa, Jest pewne ryzyko!!!! .
    Na wszelki wypadek upewnij się że ten wap jest bardzo podobny do tego mojego, wyżej w postach umieściłem zdięcia płytek. Zanim zaczniesz sprawdź !!. Ja już wywaliłem w podobnych softy, i bez zewnętrznego programowania flesha nie obejdzie sie.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Firmware linksys WAP-11v.1.exe (3.82 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 665262
    Nemo
    Poziom 31  
    Z programatorem nie ma problemu. Jakby coś się sknociło, zawsze można naprawić. Chyba na wszelki wypadek wylutujemy Flasha, odczytamy go i dopiero potem będziemy się bawić we Flashowanie. Jak coś wymodzę, dam znać. Dzięki za wsad.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #22 666015
    wicekrtv
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Poszukuje calego flasha od wap11 ale w wersji nie v2.6 tylko tej wczesniejszej. Wogole jak macie cos z pelnych flashy do AP na atmelu to bardzo prose o podeslanie bo bym sie pobawich troche w testera:).
  • #23 667968
    techrys
    Poziom 28  
    :arrow: klakiermp: W poszukiwaniu końcówki mocy zajrzyj tu.
  • #25 673018
    techrys
    Poziom 28  
    Faktycznie, choć przed podaniem tego linka byłem na tej stronie i jest tam mnóstwo schematów z podanymi elementami (zresztą często zaglądam na ten serwis).
    Może spróbuj w innym czasie.
  • #26 678938
    Nemo
    Poziom 31  
    Bój rozpoczęty. Zaczynamy od wyciągnięcia starego oryginalnego Flasha z WAP'a. Potem wrzucimy nowy do Flasha i zobaczymy, czy działa. Będzie trochę lutowania, ale nie ma nic za darmo. Poinformuję o efektach,
    Pozdrawiam.
  • #27 679263
    wicekrtv
    Poziom 14  
    Nemo napisał:
    Bój rozpoczęty. Zaczynamy od wyciągnięcia starego oryginalnego Flasha z WAP'a. Potem wrzucimy nowy do Flasha i zobaczymy, czy działa. Będzie trochę lutowania, ale nie ma nic za darmo.

a co bedziecie wrzucac i do czego?? znaczy sie jaka wersja WAP-a i jaka flasha?? mi podmiana flasha z programowaniem i lutowaniem zajmuje okolo 15-20 minut.. bo juz robiłem to parenascie razy . Poszukuje calego flasha od smartbridges bo by bylo ciekawe czy pojdzie ale niestety nie moge nigdzie dostac...
    wojtek
  • #28 682230
    Nemo
    Poziom 31  
    No i guzik. Odczytaliśmy Flasha na zewnątrz i mamy stary BIOS. Niestety, programy podane wyżej do Flashowania nie działają. Komunikat: Flash updated (czy coś w takim stylu) i po tym żadnej zmiany. Oprogramowanie jak było, tak jest. Próbowaliśmy też oryginalnym programem z dyskietki instalacyjnej WAP'a, ale nie akceptuje tego *.rom, jaki jest zamieszczony kilka postów wyżej. Pomęczymy go jeszcze trochę, ale raczej nic z tego nie będzie.
    A może coś źle robimy?
    Pozdrawiam.
    PS. Flash oryginalny ma 256kB, a ten w poście wyżej 94kB. Nie zaryzykowaliśmy bezpośredniego programowania tego *.rom poprzez programator. Wydał nam się trochę za mały. Na razie lipa. :(
  • #29 682659
    wicekrtv
    Poziom 14  
    Nemo.. widzisz moj post czy nie??? nie mozna sobie ladowac update do calego flasha!! to nie jest to samo! napisz co masz i do czego chcesz zaladowac! a pomoge...
  • #30 685161
    Nemo
    Poziom 31  
    Spokojnie.
    AP - jak w temacie - WA3001A. Użyłem tego programu kilka postów wyżej - TFTP i tego pliku *.rom, który jest w komplecie.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=39240
    W programatorze tylko odczytaliśmy oryginalny Flash i nic więcej. Podczas Flashowania programem są komunikaty, że wszystko OK itd. Oprogramowanie od Linksys'a WAP11 niby działa, pozwala dokonywać zmian, zmiany są widoczne po restarcie, widzi ten nowy załadowany *.rom (to znaczy wersję v.1.4j) i pozwala dokonywać zmian. Niestety, AP w trybie Client oraz Bridge Point-to-Point nie jest widoczny na routerze z AP. Router widzi adaptery na kartach, na USB, ale tego WAP'a nie. SSID i kanały te same, WEP wyłączony. A może znów nie wiem, jak to ustawić. :(
    Pozdrawiam.
    PS. W instrukcji od WAP11 jest coś, co mi lekko zasugerowało, że tryb klient i Point-to-point jest dostępny tylko pomiędzy dwoma WAP11. Prawda to?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy starych urządzeń WLAN firmy Eumitcom: Access Point WA3001A oraz adaptera USB WN3501A, produkowanych około 2000-2001 roku. WA3001A to Access Point z jednym złączem RJ45 i zasilaniem, natomiast WN3501A to adapter USB z dodatkowym wejściem antenowym. Urządzenia oparte są prawdopodobnie na chipsecie Atmel AT76c510 lub NWN, co sugeruje kompatybilność z modelami takimi jak Linksys WAP11 v1 czy Planet 1960. Moc nadajnika WA3001A szacowana jest na około 13-20 dBm (około 20 dBm max), co odpowiada około 100 mW, jednak brak jest oficjalnej dokumentacji potwierdzającej te wartości. WA3001A działa wyłącznie w trybie Access Point, nie obsługuje trybu klienta ani bridge, co utrudnia jego integrację z routerami i innymi urządzeniami. Próby wgrania alternatywnego firmware, np. z Linksys WAP11, pozwalają na konfigurację i zmianę ustawień, ale nie rozwiązują problemu braku łączności w trybie klienta. Flashowanie urządzenia wymaga lutowania i programatora, a oryginalny firmware ma rozmiar 256 kB. Wymiana końcówki mocy w kartach PCMCIA (np. Belkin F5D6130) jest problematyczna ze względu na brak informacji o oznaczeniach i kompatybilności. Wskazano, że chipsety Atmel i Prism mogą być niekompatybilne, co wpływa na stabilność i widoczność urządzeń w sieci. Dostępne narzędzia konfiguracyjne i firmware są przestarzałe, a oficjalne strony producenta Eumitcom są niedostępne. Użytkownicy dzielą się zdjęciami wnętrza urządzeń oraz doświadczeniami z modyfikacjami oprogramowania i sprzętu, jednak brak jest pełnej dokumentacji technicznej i parametrów nadajnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA