logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

6010 - Jak ustawić antenę na satelity Hot Bird, Astra, Sirius bez miernika?

nual 03 Maj 2004 00:39 4107 8
REKLAMA
  • #1 623171
    nual
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam i pozdrawiam wszystkich. Mam pytanie jak ustawic antene na jednen z atelitow Hot Birda, Astry i Siriusza? Nie posiadam ani miernika ani tunera analogowego. Widzialem miernik za 35 zl na allegro ale czy to zalatwi sprawe? Probowalem na oko jak maja sasiedzi ale nic na kalibracji anteny w opcjach ani drgnelo. A moze cos zle robie ?Na ktorym znajde najwiecej programow ktore bede mogl ogladac na fancard? Za wszystkie rady dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 623193
    rezystor
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Najlepiej na Hot Birda. Jest to 13 stopni na wschód od południa. Kąta elewacji Ci nie podam bo nie wiem gdzie mieszkasz. Zajrzyj tu: http://www.dipol.com.pl/

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 623265
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    Cześć!
    Ustawić antenę przy pomocy tunera cyfrowego jest zbyt trudno aby to zrobić bez doświadczenia. Po pierwsze - pasek działa z dużym opóżnieniem i pojawia się przy dość silnym sygnale, po drugie tuner musi być sprawdzony (np. u kolegi, który ma ustawioną antenę na np. HB) bo jeśli nie jest ustawiona częstotliwość kanału podstawowego, nic z tego nie wyjdzie. Jednym zdaniem mówiąc, tuner musi być "ożywiony" i właściwie poustawiany (zaprogramowany). Przy pomocy miernika sygnału też nie polecam ustawiać bo jeśli nawet jest on dobry i czuły to nie podaje nam informacji na jakią satelitę patrzy nasza antena w chwili gdy ją ustawimy na maksa sygnału. Na "Allegro" można poza tym kupić za podobną cenę jakiś tuner analogowy i przy jego pomocy najłatwiej jest ustawiać A. Musi on być jednak także zaprogramowany (przynajmniej jeden kanał z tej satelity, którą szukamy) i dopiero wtedy próbować znależć ją. Najprościej byłoby pożyczyć od kogoś taki tuner analogowy z zaprogramowanymi kanałami, zapisać sobie co na którym chodzi i ustawiać. Pamiętać jednak należy, żeby konwertery miały takie same częstotliwości oscylatorów (u Ciebie i u kolegi) np. L.O. 9,75 i 10,6 GHz (niestety nie zawsze to jest napisane na konwerterze). Jeśli te częstotliwości będą różne to nie będzie tych samych kanałów przy ich odbiorze na tych samych numerach w tunerze a nawet może się tak zdarzyć, że odbiór w ogóle nie będzie możliwy.
    Pozdrawiam!
  • #4 623330
    nual
    Poziom 11  
    Witam.
    Bardzo dziekuje za rady, i tu mam problem - nikt z moich znajomych nie posiada tunera analogowego. Czyzby moja przygoda miala by sie skonczyc juz na poczatku? Soft i liste kanalow na hb wgralem na tuner. Czy jeszcze trzeba cos w nim innego ustawic np. L.O. 9,75 i 10,6 GHz? Czy da sie je ustawic na odlaczonej antenie?
    DZieki za wyrozumialosc i czekam na odpowiedz
  • REKLAMA
  • #5 624313
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 98
    po co kombinowac ,utrudniac se zycie ten wskaznik daje rade , ale trzeba pamietac ze wolno reaguje i czasami pamieta poprzednia wartosc np. jak pojechalismy za daleko gdzies w kosmos .Na antenie 60 na HB ustawisz maxymalnie 35% prec., wiecej nie ustawisz, jak bedzies zmial 30-32 to zostaw jak jestes poczatkujacy.
  • REKLAMA
  • #6 624332
    nual
    Poziom 11  
    Witam ponownie.
    Dzieki za wszystkie rady! Ustawilem antene recznie na poziomie wskaznika tunera. Ustawilem precyzyjnie na 38 czyli podobno moze byc. i teraz biore sie za nastepny stopien wtajemniczenia czyli za zaprogramowanie sobie karty. Jeszcze raz wszystkim dziekuje.
  • #7 624417
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 98
    jaka masz antene i gdzie mieszkasz?
    Bo ja wiecej niz 35 nie widzialem a mam na balkonie latwe dojscie wiec ustawiona idealnie na max.
  • #8 1645811
    DjAmos
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    a co jest gdy mi woogle nie rusza sie precyzyjnie i zgrubnie tylko non-stop mam zero??? moze to byc cos na kablu ?>???konwertor jest sprawny
  • #9 1659544
    mateusz Kubański
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    a jaki masz soft w tunerze ? 6.01 6.02. 6.03 bez aktywacji opcji skonfigurowano dla cyfry + nie pokaze nic !

rada dla potomnych:

jak chcecie ustawic antene bez miernika to:

1. albo jak koledzy pisali wczesniej, za pomoca tunera analogowego
    2. wlaczamy filipsa 6010 na ktorys z kanalow FTA (nie kodowane -polonia,TVpuls, itp wiecej http://lyngsat.com/freetv/Poland.html ) i lapiemy obraz
    jak polsat i polsat 2 FTA zlapiesz to masz antenke ustawiona swietnie! ,
    3. wgrywamy soft 5.02 i wskaźniki poziomu sygnalu dzialaja

pozdrowienia

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ustawienia anteny satelitarnej na satelity Hot Bird, Astra i Sirius bez użycia miernika sygnału ani tunera analogowego. Najlepiej ustawić antenę na Hot Birda, który znajduje się 13 stopni na wschód od południa, jednak kąt elewacji zależy od lokalizacji użytkownika. Ustawianie anteny za pomocą tunera cyfrowego jest trudne ze względu na opóźnienia w wskazaniach i konieczność wcześniejszego zaprogramowania tunera na odpowiednie kanały z danej satelity. Miernik sygnału, zwłaszcza tani, może być pomocny, ale wolno reaguje i nie wskazuje, na który satelitę jest skierowana antena. Najłatwiejszą metodą jest użycie tunera analogowego z zaprogramowanymi kanałami satelity, co pozwala na precyzyjne ustawienie anteny. W przypadku braku tunera analogowego można próbować ustawić antenę "na oko" lub korzystać z wskaźnika poziomu sygnału w tunerze cyfrowym, najlepiej z odpowiednim oprogramowaniem (np. soft 5.02 lub nowszy), które poprawia działanie wskaźników. Przy ustawianiu anteny na Hot Birda na antenie 60 cm maksymalny poziom sygnału to około 35-38%. Dla potwierdzenia poprawności ustawienia można odbierać kanały FTA (np. Polonia, TV Puls, Polsat FTA). Wskazane jest także sprawdzenie i ewentualne ustawienie lokalnych oscillatorów (L.O.) w tunerze (9,75 i 10,6 GHz). Problemy z brakiem sygnału mogą wynikać z uszkodzeń kabla lub niewłaściwego oprogramowania tunera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA