logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić antenę satelitarną na Astrę i Hotbirda z balkonu od wschodu?

adamus 14 Kwi 2005 22:34 24230 11
REKLAMA
  • #1 1406040
    adamus
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich !
    Zamierzam kupić wszystko co jest potrzebne do odbioru cyfrowego z Astry i Hotbirda. Ponieważ jeszcze nie zakładałem anteny sat nie wiem jak wg kompasu ustawić właściwy azymut. Proszę więc o jakieś wskazówki, linki jak się do tego zabrać. Okna i balkon mam od strony wschodniej.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1406435
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    Jeśli Twoje miejsce zamieszkania ma długość geograficzną =19,2 stopnia, to antenę na astrę kierujesz idealnie na południe :) jeśli mniej, to lekko na wschód, i odwrotnie. Tyle w temacie azymutu.
  • REKLAMA
  • #3 1406471
    Piotr Pajkert
    Poziom 32  
    Ocena: 141
    Witam!
    Na tunerze cyfrowym będzie ciężko ustawić antenę sat. przy pomocy kompasu. W Twoim przypadku lepiej pożyczyć odb. sat. analogowy i próbować z jego pomocą ustawić talerz. W razie kłopotów pisz na PW.
    Cześć!
  • #5 1406534
    Zenek
    Poziom 30  
    a w czym przeszkadza kompas w wyznaczeniu, gdzie jest południe?? ;)Obojętnie, czy przy cyfrowym, czy przy analogowym, od tego przeciez zaczynamy, a dokładny azymut, elewacja, skręcenie...o tym pisze pod w w/w linkiem
  • #6 1406582
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    Masz trochę pecha. Umiesczanie anteny dla tych satelitów od strony wschodniej może być mało efektowne. Jak wiadomo nalezy ją odchlić 13/19 St w kierunku zachodnim. A więc antenę skierujesz na ścianę i z odbioru nici. Sprawę rozwiązuje wysięgnik o parametrach zaleznych od miejsca mocowania (masz widzieć satelitę). Odbiór z odbić to też loteria.
    Warto wiedzieć, że dla odbiorników cyfrowych tolerancja ustawienia anteny dość mała. a więć aby coś uzyskać antenę należy skierować dokładnie gdzie należy. Z tym, że jeśli dobrze ustawisz elewację (coś koło 2,9 st czyli 29,5 st na czaszy) to obracając anteną przy zaprogramowanym odbiorniku poradzisz sobie.
  • REKLAMA
  • #7 1406778
    Tomcio888
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Tu masz program do ustawiania anteny ale ja proponuje ustawiać antene albo na tunerze analogowym albo tez na kanałach "darmowych" polshit lub polshit2 (to w przypadku HotBirda) ponieważ mają one najsłabszy sygnał
    pozdr
    Załączniki:
    • slink20e.zip (1.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1407094
    dark555
    Poziom 12  
    witaj
    ja ustawiłem swoja antene w taki sposób na dachu
    wziołem na strych telewizorek 14 cali i tunerek podłaczyłem całosc ( na kanale tv polonia )kolega stał na drabince i mówił mi czy jest obraz a jak sie pojawił to ustawiłem siłe sygnału(tunerki cyfrowe maja wszystkie wskażnik siły sygnału) i to wszystko całosc mi zajeła nie cała godzine skreciłem antene zrzuciłem kabelek do mieszkania i było ok.
    pozdrawiam
  • #9 1407703
    Zenek
    Poziom 30  
    :arrow: mczapski, o co chodzi z tym odchyleniem 13/19, i dlaczego antena miałaby być mało efektowna ;)

jeśli kolega adamus mieszka w zachodniej połowie kraju, i dom nie jest wysoki, a prosty wysięgnik i tak jest niezbędny,,,, wtedy żadnych problemów.
  • REKLAMA
  • #10 1409974
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1044
    Ja bym radził wyznaczyć najpierw kierunek ściany bloku. Jeśli ma on azymut 180 st. lub więcej to trzeba oblczyć azymut "patrzenia anteny. Należy ustalić (z jakiejś dokładnej mapy) na jakiej długości wschodniej mieszkasz? Jeśli (np. 16 st E) to antena na HB będzie patrzyła 3 st. na zachód od kierunku południowego (geograficznego a nie magnetycznego) jeśli (np. 17 st E) to 4 st. na zachód jeśli (np. 22 E) to 9 st. na zachód itd. Więc azymuty odpowiednio będą wynosić 183, 184, 189 itd. Gdyby się okazało, że ściana budynku ma mniejszy azymut to (niestety) nie będzie możliwy odbiór z tej ściany. Trzeba wtedy przenieść antenę na równoległą ścianę Twojego bloku (z drugiej strony od zachodu) lub umieścić ją na dachu. Trzecia ewentualność jest jeszcze taka, że jeśli mieszkasz blisko południowej ściany (jakieś 10m) to można zrobić wysięgnik i na nim umieścić antenę tak, żeby jej "patrzenie" wyszło poza krawędż ściany.
  • #11 1410735
    maser81
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    @Preskaler jak nic kolega powinien się rozejrzeć jak sąrozmieszczone anteny w jego okolicy. Potem wziąść analoga i posprawdzać czy jest, czy nie ma sygnału.
    Potem się zobaczy jak to zamontować (najlepiej na dachu - tam zazwyczaj jest całe niebo dobrze widoczne.)
    Bez oglądu sytuacji na mniejscu wyznaczanie danych jest teorią (a nóż widelec będzie tam rosło drzewo?).
  • #12 1976250
    adamus
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Temat zamknięty.
    Dziękuję wszystkim za dobre rady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje odbiór cyfrowy z satelitów Astra i Hotbird, mając balkon i okna od strony wschodniej. W dyskusji podkreślono, że azymut anteny na Astrę w Polsce wynosi około południa (180°), z korektą w zależności od długości geograficznej miejsca zamieszkania – antenę należy lekko odchylić na wschód lub zachód. Ustawienie anteny wyłącznie za pomocą kompasu jest możliwe, ale dla precyzyjnego odbioru cyfrowego zaleca się użycie tunera analogowego do wstępnego ustawienia sygnału lub specjalnych programów do wyznaczania azymutu i elewacji.

Problemem jest umieszczenie anteny od strony wschodniej, ponieważ satelity znajdują się na południu i zachodzie, co może wymagać zastosowania wysięgnika, aby antena miała widok na satelitę poza krawędzią balkonu lub ściany. Elewacja anteny powinna wynosić około 29,5° (2,9° na czaszy). Dokładne ustawienie azymutu i elewacji jest kluczowe ze względu na niską tolerancję odbioru sygnału cyfrowego. Wskazano także, że warto sprawdzić azymut ściany budynku i ewentualnie rozważyć montaż anteny na dachu lub na wysięgniku, aby uniknąć przeszkód takich jak ściany czy drzewa. Zalecane jest korzystanie z kanałów o najsłabszym sygnale do precyzyjnego ustawienia anteny.

Podsumowując, prawidłowe ustawienie anteny satelitarnej wymaga znajomości azymutu i elewacji, uwzględnienia lokalizacji balkonu względem południa, zastosowania wysięgnika w przypadku balkonu od strony wschodniej oraz użycia tunera analogowego lub programów do precyzyjnego strojenia sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA