logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP PSC 2105 - skaner skanuje z niebieskim tłem i trzeszczy po włączeniu

szulik23 29 Kwi 2009 12:13 2051 3
REKLAMA
  • #1 6469706
    szulik23
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich forumowiczów.
    Otóż mam taki problem.
    Zakupiłem w/w używane urządzenie, po jakimś miesiącu użytkowania skaner zaczął skanować dokumenty z niebieskim tłem w trybie color (scan czarno-biały bez problemu).
    A teraz po włączeniu urządzenia laweta scanera wysuwa się, wraca na swoje miejsce i zaczyna trzeszczeć (nie zatrzymuje się).

Czy wie ktoś jakie są przyczyny tych zachowań z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6471950
    bonus5
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Sprawdź dokładnie lampe skanera i odbłyśnik.
    Rozkręć góre urzadzenia tj. zdemontuj szybe i dokładnie wyczyść, wymyj odbłyścik przy lampie skanera, delikatnie przetrzyj sam halogen oraz pasek, który przyklejony jest od spodu szyby. Jak któryś z tych elementów jest zabrudzony ( często odbłyśnik przy lampie robi się żółty) wtedy takie objawy.
    Spróbuj może będzie ok. Jeżeli to nie pomoże to do wymiany cały zespół skanera.
    Miałem także przypadek że siadła elektronika.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 6472021
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Typowy defekt w tym modelu i podobnych (np. 2175, 2210, 2410, 6110) - może wystarczyć konserwacja, a może być wypalona lampa. Czasem potrzebna jest dokładna konserwacja z rozebraniem modułu skanera i wyczyszczeniem świetlówki i luster, ale to ryzykowne (świetlówka łatwo pęka).
  • #4 6506878
    szulik23
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Dzięki za pomoc.
    Czyszczenie pomogło.
REKLAMA