logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP PSC 1510 - skaner skanuje na czarno, co może być przyczyną?

nielegal1989 07 Wrz 2007 18:23 6011 13
REKLAMA
  • #1 4260231
    nielegal1989
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam. Mam taki problem, jakiś czas nie używałem skanera, a gdy ostatnio chciałem coś wrzucić do komputera to skaner ''zeskanował czarną kartkę''...

Dziś spróbowałem przeskanować w wysokiej rozdzielczości (1200dpi) kartkę z gazety i okazało się że coś jednak widać.

Tutaj skan (przeskalowany):

Gdy skanuję w 200dpi, niewiele widać:

Przeczytałem gdzieś, że to może być wina taśmy. Taśmę sprawdziłem miernikiem i okazało się, że wszystkie ścieżki są całe, przeczyściłem też styki , ale to nie pomogło. W czym problem, zostaje tylko serwis(/śmietnik:D)?
  • REKLAMA
  • #2 4260261
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Ciemność widze i to na obu skanach.

Skaner masz do wymiany.Pewnie kupisz taki za 40 zł a w serisie zaśpiewają pewnie ze 150.
    Nie jestem tylko pewien czy wszystkie skanery z tego modelu są kompatybilne.

Pozdrawiam
  • #3 4260614
    pjprezes
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Tak lepiej. A co do Twojego problemu to zacząłbym od rozebrania skanera i upewnienia się czy lustra są właściwie poukładane, chociaż wydaje mi się że uszkodzony jest przetwornik.
  • #4 4260757
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Tam nie ma luster-to są skanery LED-owe i jest to standardowa usterka tych modeli- nie słyszałem żeby ktoś to naprawił,tylko wymiana.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4265856
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Tylko wymiana, kupić dawcę i podmienić, tylko trzeba uważć poniewaz uszkodzenia skanera to typowa usterka tej serii.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #7 4581615
    djmac
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    podłącze się pod temat - bo mam to samo - wymieniona zostałą hmm jakby to nazwać lampa w całości z taśma i nic nie pomogło.... jest dalej ciemność..
  • #8 4581870
    Syriusz74
    Poziom 23  
    A ten skaner co tam wrzuciłeś to pewny jest ?
    Posprawdzaj połączenia,czasem zaginają się aluminiowe piny na taśmach.
    Czasami pada płyta główna i u ciebie jest to całkiem możliwe.
  • REKLAMA
  • #9 4582333
    djmac
    Poziom 13  
    ten skaner co zmieniłem 100% pewny. Mam u siebie 2 takie drukarki jedna moja druga brata - no i brata siadla...przelozylem lampy z dobrej do zlej i nie dzialalo... co lepsze wrzucilem jego lampe do siebie i okazalo się jednak ze to nie lampa bo jest w pełni sprytna...

No jak plyta głowna to już chyba po zabawie....

aha z PSC 1315 nic się nie przyda na podmianke co ? czy bedzie cos pasowac ? bo tusze widze maja inaczej nacięcia i za chiny nie wejdą... bo w 1315 z kolei mam problem z drukowaniem = a skaner dziala :)
  • #10 4680185
    jupi119
    Poziom 12  
    Witam wszystkich!
    Mam dwie drukarki psc 1410, w obydwu wymiana lamp nic nie dała, wyglada na płyte główną, próbowałem coś wynaleść ale niestety echo. Wygląda na sprawną. Jak by sie komuś udało trafić na coś albo ma pomysł to czekam na info.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 4727293
    konradx
    Poziom 18  
    Ocena: 73
    Witam!
    Mam podobny problem jak koledzy opisują, podmieniłem taśmę i skaner z 1317 i też kaplica, tylko czarne strony drukuje, myśle że to wina przetwornika na płycie głównej drukarki, tylko gdzie się to przetwarza?? Może da sie coś z tym pokombinowac?
  • #12 4927541
    gracus7
    Poziom 26  
    Ocena: 200
    witam a ja znowu mam odwrotniea PSC 1210...
    skaner działa, drukarka też , a gdy chcę coś skopiowac to wychodzi biała kartka i zaczynają się schody...
    gdy tak kilkukrotnie próbowałem scanowac jeden dokument to raz wydrukował tylko pieczątkę która była na końcu a raz jakaś lekka poświata kilku linijek tekstu była widoczna.....
    co jest grane maił ktoś już podobną usterkę??
    myślałęm że lampa jest uszkodzona lub brudna więc otworzyłem drukarkę i umyłem całą szybę od środka i lekko cały czytnik.... lampa świeci i ładnie scanuje więc dlaczego nie kopiuje???
  • #13 5089957
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Witam, chciałbym dołączyć do tego tematu, jako że znajoma ma podobny problem ze skanerem w urządzeniu wielofunkcyjnym HP PSC 1510. Przy czym skanować skanuje, jednak w jednym (i ciągle tym samym) miejscu na skanie jest ciemniejsza plama (ma ciągle ten sam kształt). Szyba jest czysta, podświetlenie świeci, plama jest jedynie w dolnej części skanu, jeśli ktoś się spotkał z podobnym problemem i/lub zna rozwiązanie będę bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam.
  • #14 9619426
    e_aster
    Poziom 10  
    Witam. Wiem, że ten wątek pojawił się bardzo dawno temu ... Fakt.
    Ale ponieważ nie mogę znaleźć rozwiązania poruszonego w nim problemu więc pomyślałem, że jeśli ktoś już wie jak sobie z nim poradzić to może nie od rzeczy
    byłoby dopisać tu to rozwiązanie ... ?
    Mam dokładnie tak samo: skanowanie działa, drukowanie - też, a przy próbie kopiowania wychodzi nie zadrukowana kartka lub np. tylko z pieczątką, nagłówkiem i podpisem z kopiowanego dokumentu.
    Jak to ugryźć ?

Podsumowanie tematu

✨ Problem z czarnym skanem w urządzeniu wielofunkcyjnym HP PSC 1510 jest typową usterką tego modelu, wynikającą najczęściej z uszkodzenia przetwornika skanera lub płyty głównej. Skanery LED-owe w tym modelu nie posiadają luster, więc problem nie leży w ich ułożeniu. Wymiana taśmy skanera i lampy często nie przynosi efektu, co wskazuje na konieczność wymiany całego modułu skanera lub płyty głównej. Próby podmiany części z innych modeli, takich jak PSC 1315 czy 1317, nie są skuteczne ze względu na różnice konstrukcyjne i kompatybilności. W niektórych przypadkach problem objawia się czarnym skanem przy niskiej rozdzielczości, a przy wysokiej rozdzielczości pojawiają się niewyraźne obrazy. Wskazane jest sprawdzenie połączeń taśm i styków, jednak często uszkodzenie jest nieodwracalne i wymaga wymiany sprzętu lub serwisu. Podobne problemy zgłaszane są także w innych modelach serii PSC, gdzie kopiowanie skutkuje białą kartką lub niepełnym wydrukiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA