logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać niezapisany dokument w Wordzie po wybraniu opcji Nie?

Citek 29 Kwi 2009 23:26 4979 3
REKLAMA
  • #1 6472938
    Citek
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Witam

Mam taki problem...
    Kuzynka podczas pisania jednego z rozdziałów pracy magisterskiej podczas zamykania dokumentu i ukazania się okienka z magicznym komunikatem "Czy chcesz zapisać dokument" omyłkowo jakoś wybrała opcję NIE, no i niestety wszystkie jej wypociny poszły na marne.
    Czy da się jakoś odzyskać (chociaż część) jej pracę?
    Czy Word nie tworzy gdzieś sobie plików do odzyskiwania dokumentów.
    Dodam, że opcja automatycznego zapisywania w celu odzyskania dokumentu była włączona i ustawiona na 10 minut.
    Z tego co udało mi się zorientować to Word tworzy sobie ten plik w:
    C:\Documents and Settings\$nazwa usera\Dane aplikacji\Microsoft\Word.
    Niestety z tego co zaobserwowałem po kliknięciu na NIE podczas zapisywanie, plik odzyskiwania jest wykasowywany. Czy ktoś może wie, czy przypadkiem Word nie tworzy gdzieś jeszcze jakiś plików?
  • REKLAMA
  • #2 6472967
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 658
    Nazwa pliku tymczasowego rozpoczyna się od tyldy: ~NazwaPliku.doc i może się jeszcze uchował w katalogu "Temp" Usera lub Windowsa. Dlatego zajrzyj tam najpierw.
    W innym przypadku pozostaje Ci skorzystać z narzędzia od odzyskiwania usuniętych danych z dysku.
  • REKLAMA
  • #3 6473015
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Jeśli dokument pisany był oraz zapisywany w innym katalogu niż domyślny to można jeszcze tam szukać.

W przeciwnym razie można się pokusić o odzysk pliku z tego - choć to co pisze MS na swojej stronie o Office :

"Być może plik odzyskiwania został zamknięty bez zapisania Po zamknięciu pliku odzyskiwania bez zapisania go na dysku plik jest usuwany. Po usunięciu pliku odzyskiwania nie ma możliwości odzyskania niezapisanych zmian."

To marne szanse.
  • #4 6473182
    Citek
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Zobaczę jutro, czy coś uda mi się odzyskać, ale wydaje mi się że mogę mieć problemy, ponieważ kuzynka zaczęła pisać od nowa, czyli prawdopodobnie dane zostały już nadpisane
REKLAMA