logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows XP na czystym dysku - jak ustawić BIOS do bootowania z CD?

arteko 03 Maj 2004 21:54 23257 32
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak ustawić BIOS i uruchomić instalację Windows XP z płyty na czystym dysku, jeśli komputer nie bootuje z tej płyty?

Najpierw ustaw w BIOS-ie napęd CD-ROM jako pierwszy w kolejności bootowania, włóż płytę XP i przy starcie komputera powinien pojawić się komunikat o naciśnięciu dowolnego klawisza, żeby uruchomić system z CD [#624283][#632778] Jeśli płyta XP w ogóle nie startuje, to najczęściej jest niebootowalna, źle skopiowana albo BIOS jej nie obsługuje, więc warto sprawdzić oryginał, nagrać poprawną kopię albo zaktualizować BIOS [#624609][#624336][#630798] Gdy nie da się bootować z płyty, możesz uruchomić komputer z dyskietki startowej DOS/Win98 z obsługą CD-ROM, przejść na płytę do katalogu I386 i uruchomić plik WINNT.EXE lub WINNT32.EXE [#624652][#635707][#662809][#2476869] W threadzie padła też informacja, że dla XP istnieją specjalne dyskietki startowe instalacyjne, które pozwalają wystartować instalator z niebootowalnej płyty [#624310][#662645]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 624242
    arteko
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    Jestem w tym temacie słaby dlatego proszę o w miarę dokładne wskazówki. Otóż umiem tylko zainstalować XP po zainstalowaniu 98, natomiast jeśli dysk mam czysty nie mogę w zaden sposób odpalic płyty z XP-kiem. Próbowalem zmienić w biosie, aby najpierw czytał z CD ale bez rezultatu (nie widzi CD z XP). Jak to się robi??
  • REKLAMA
  • #2 624283
    wizzzzard
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dziwne pytanie.... ;)
    Najpierw musisz ustawić aby najpierw przy rozruchu kompa czytał z cd-romu...
    1 Włóż płytke...
    2 Odpal kompa...
    3 Przy ekranie w którym widać jakie dyski i napędy się ładują wyskakuje napiś "Naciśnięcie dowolnego klawisza rozpocznie rozruch z płyty CD"-czy jakoś tak...
    4 Poczekaj aż zostaną załadowane z płytki wszystkie potrzebne sterowniki i później postępuj według wskazówek...

A jeżeli ci nie wykrywa DC-Romu to coś ustawiłeś źle w biosie...
  • REKLAMA
  • #3 624310
    xmman
    Poziom 12  
    Jest jeszcze jedna opcja można zrobić dyskietki startowe XP-eka. Robiłem tak już kilka razy, w którymś katalogu na płycie z xp jest dosowski programik do robienia tych dyskietek.
  • #4 624315
    arteko
    Poziom 24  
    No tak nie wykrywa mi płyty z XP-kiem, ale jeśli włożę płytkę od 98 to mi wykrywa: pozycja 1 twardy dysk i pozycja 2 CD, mogę wtedy zaznaczyć CD i odpalic 98, natomiast płyty z XP mi nie wykrywa, sprawdziłem na dwoch kompach z różnymi biosami i jest tak samo. W biosach staralem sie zaznaczyć aby najpierw czytał z płyty CD. Nie wiem jaki popełniam błąd??

Jak zrobić tę dyskietkie startową w tej chwili na jednym kompie mam zainstalowany XP(oczywiście najpierw był 98)? Czy mażesz podać mi krok po kroku.
  • #5 624321
    wizzzzard
    Poziom 11  
    musisz ustawić cd jako pierwszy bo inaczej to komp zacznie bootować z twardziela a nie z cd...
  • #6 624322
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    a ten XP da się zainstalować na jakimkolwiek kompie ?
    jeśli na innych kompach widzi CD z win 98, a nie widzi CD z XP, no to płytka uszkodzona
  • #7 624334
    arteko
    Poziom 24  
    Przecież napisalem, że moge go zainstalować ale najpierw muszę zainstalować 98 a potem XP, a chciałem sie nauczyć jak to robić bezpośrednio (bez instalacji 98)
  • #8 624336
    MisiekD
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Ja bym tam obstawiał, że płyta była źle nagrana i po prostu nie jest bootowalna
  • REKLAMA
  • #10 624382
    marjanko
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Albo ta wersja XP służy do uaktualnienia starszego systemu.
    Choć najbardziej prawdopodobne jest to, że płytka nie jest bootowalna.
  • #12 624590
    Kriso
    Poziom 11  
    z dyskietki startowej odpal installator zobacz sobie sciezke do setupa, przepisz i start go go
  • #14 624652
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Dołącze się choć już prawie wszystko powiedzieli poprzednicy

na 100% płytka nie jest "botowalna" ale jak już się taka ma to się ma teraz należy do takiej płytki zrobić starową dyskietkę która zawiera sterowniki (uniwersalne) do CD
    Dyskietka startowa może byc i z 98 ważne żeby były na niej sterowniki (dosowe) CD-romu (mscdex.exe i jakiść .sys obsługujący CDrom) [jak nie znajdziesz to jutro moge ci podesłać] z odpowiednimi wpisami w config.sys i autoexec.bat

Następnie z lini poleceń trzeba przejść na cd (przy jednym dysku i jednej partycji bedzie to d: )
    i już - bodajże setup i enter
  • #15 630674
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Witam
    dołącze do pytań - bo jakaś czarna magia dla mnie z tym xp +sp1 - o co chodzi????
    to więc tak - chciałbym zainstalować Xp-ka bez win 98, - bo "z" 98 już potrafię :) i powiedzmy: mam czysty komputer , wróć,,,, kasuje stary system - czyli muszę najpierw usunąć partycję i je ponownie utworzyć i wtedy format tak???? tylko jaki program uruchomić ???w 98 był fdisk a tutaj??? mam juz czysty komp i skąd wziąść ten program - jakie polecenie z płyty??
    w tej chwili odpalam dyskietkę od starego win98 se,ble,ble,ble kursorek zatrzymuje się A:_ - w tym momencie w win98 pisałem setup i juz wszystko pięknie grało, a teraz wpisuje setup i wyskakuje mi, coś że dos nie zna komendy czy jakoś tak.... co ma robić??? przejść do jakiegos innego katalogu?? inna komenda??? jak utworzyć dysk startowy do xp, i jak się nazywa komenda do tworzenia i usuwnia partycji na płytce xp??
    proszę mi nie pisać o ustawieniach CDromu jako pierwszego - załóżmy, ze jak u kolegi - nie działa mi boot cos tam i chce odpalic to na starej dyskietce od 98 - tam jest dos, i moge sobie formacik szczelić z tej dyskietki - jeżeli jest lepsze rozwiązanie proszę o pomoc
    pozdrawiam
  • #16 630798
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    A ja miałem podobny problem z Windows 2000, bootowalna płyta była nie widzialna a z kolei win98 bootowalna działa.
    Wszedłem na strone producenta swojej płyty głównej i poczytałem sobie na temat historii BIOSu tej płyty głównej....
    I co sie okazało?? Wersja BIOSu który miałem nie obsługiwał bootowania z płyty windowsa 2000 ( i podejrzewam że tych nowszych też :) )
    Ściągnąłem najnowszą wersję BIOSu i zaaktualizowałem... I co?? OD RAZU ruszyło z kopyta :) :D
    Pozdrawiam IjeSJot.
  • REKLAMA
  • #17 632771
    romarnetsc
    Poziom 11  
    A co za problem zainstalować 98 a potem zrobić uaktualnienie do XP i po kłopocie :)
  • #18 632778
    wizzzzard
    Poziom 11  
    Menka-nie musisz formatować z żadnej dyskietki startowej z '98 :)
    Jak włożysz boot płytke z XP to on ci automatycznie zacznie wczytywać potrzebne sterowniki i konsolę...
    I później robisz wszystko w tej konsoli...
    Nie musisz kasować starych partycji... A format zrobisz podczas instalacji XP bo on się potem pyta czy chcesz sformatować partycję i jakiego systemu lików chcesz używać...
    No chyba że ci też płytki nie odpala....
    A tak poza tym to żadna filozofia... :)
  • #19 632907
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Cześć

ok - już zrobiłem wszystko z płyty - tylko, że sformatowałem najpierw C i zainstalowalem Xp - później pomyślałem, że tak samo muszę sformatować D - i to był zonk - bo xp- zaczął mi się instalować na D - i tego już nie mogłem przerwać. uruchomiłem xp z C i zacząłem komendą cmd = format D - wi wyczyściłem partycje D - ale niestety podczas odpalania wyskakuje pytanie który system wybrać czy xp na C czy xp na D, którego już nie ma. Czy ktoś się orientuje jak usunąć ten wpis podczas startu kompa???żeby nie wyskaiwało to okienko - tylko bezpośrednio włączał się system Xp na dysku C?
    pozdrawiam
  • #20 632916
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Musisz odnaleźć plik boot.ini na partycji systemowej
    i usunąć z niego wpis o systemie na partycji D.
  • #21 632937
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Dziękuje - o to mi chodziło tylk, że jeszcze jak mam ten plik zmienić??
    "[Boot Loader]
    timeout=30
    Default=C:\

[Operating Systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
    C:\="Microsoft Windows 98"

tak wygląda ten wpis akurat u mnie i przykładowo - żeby się go pozbyc całkowicie go usunąć czy coś zmienić?
    pozdrawiam
  • #22 632952
    IjeSJot
    Poziom 27  
    "[Boot Loader]
    timeout=30
    Default=C:\

[Operating Systems]
    C:\="Microsoft Windows 98"

O i tak powinno to wyglądać, mam nadzieje że sie nie pomylilem :)
    Może niech ktoś sprawdzi inny dla pełnej jasności :D
  • #23 632985
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    TAK WYGLĄDA ORGINALNY (z gołego XP):
    [boot loader]
    timeout=0
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
    [operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

co do botowalnych płyt to instalować z orginalnych płyt a nie kopi robionych przez małolatów.
    kopia robiona z CDromu na nagrywarkę nigdy niebędzie prawidłowa.
    należy robić kopię na nagrywarce - czyli najpierw obraz płyty na dysk i z dysku na czystą płytę.

i jak ma sie taką co się niebotuje to ścigać tego od kogo się wzięło tą podróbe. Nowe wersje XP razem z SP1 mają prosty system przeciw kopiowaniu i jak niewłaściwie się skopiuje to płyta jest niebotowalna.
    A z botowalnej płyty instalacja XP to sama przyjemność i kilka minut roboty - goły komp , czyste dyski i wszystko samo się robi.
  • #24 635648
    arteko
    Poziom 24  
    Informacje uzyskane od DWAaserwis są zawsze przejrzyste, ale z tym małolatem to sobie wypraszam, płytkę skopiowałem, ale niestety zbliżam się do pięćdziesiątki, naprawy zaczynałem od szmaragdów 902, lazurytów, ametystów itp. Zdaje sobie sprawę iż w komputerach jestem na poziomie 12-latka, ale cóż trzeba się reformować, moi koledzy którzy nie usiedli do komputerów pożegnali się z zawodem, ale przynajmniej mają kasę i sklepy.
  • #25 635707
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Przecież nie bootowalną płytkę XP jak i 2000prof można w łatwy sposób odpalić z dyskietki startowej win98. Przejść na płycie do folderu i386 , a następnie odpalić plik winnt . Zawsze tak instaluję XPeka i zawsze działa :)
  • #26 635842
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    :arrow: bitek
    Sory za małolaty ale miałem na myśli skąd posiadasz tę płytę - najczęściej od małolatów handlujących na giełdzie.
    a mi adrenalina rosła od elektrowstrząsów w Librach i pierwszych tompsonach z napisem jowisz , a komp z DOSo pochodnymi systemami powoli stawał sie podręczną zabawką.
    A instalację XP można zacząć z dowolnej dyskietki DOS która odpali CDRoma i jak CD jest jako drugi to go wywołujemy i parę komęd i się instaluje - ale nie jest to czysta instalacja i często XP zainstaluje się na dysku D albo wyższym bo emulatory Ramdysku albo CDRom zajmie kolejne dyski i potem są problemy z niektórymi programami co odwołują się do dysków C
    warto mieć dyskietkę ze starego DOSa co nierobi Ramdysku i ma uruchamianie CDRoma na jakiejś wyższej literze niż C lub D
  • #27 662645
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 662809
    IjeSJot
    Poziom 27  
    jedenpost, to jakie ty glupoty opowiadasz skoro da sie go zainstalowac uruchamiajac winnt32 (czy winnt, niepamietam) z katalogu I386.
    Nieraz w ten sposob tak robilem wiec wiem co mowie :D
  • #29 666583
    roman13
    Poziom 11  
    :arrow: jedenpost
    zgadzam się w 100%!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy instalacji systemu Windows XP na czystym dysku twardym i ustawienia BIOS-u do bootowania z płyty CD. Użytkownik potrafi instalować XP po wcześniejszym zainstalowaniu Windows 98, ale nie może uruchomić instalatora XP bezpośrednio z płyty na czystym dysku, mimo ustawienia w BIOS-ie bootowania z CD. W dyskusji wskazano, że najczęstszą przyczyną jest niebootowalna płyta instalacyjna XP, często będąca kopią nagraną nieprawidłowo, co uniemożliwia rozruch z CD. Zalecane jest użycie oryginalnej, bootowalnej płyty lub nagranie nowej z obrazu ISO. Alternatywnie można stworzyć dyskietkę startową (bootową) Windows 98 z odpowiednimi sterownikami CD-ROM (mscdex.exe i pliki .sys) i uruchomić instalację XP z poziomu linii poleceń, przechodząc do katalogu i386 i uruchamiając plik winnt.exe lub winnt32.exe. Dyskusja porusza także kwestie formatowania i partycjonowania dysku (fdisk, format), usuwania wpisów w pliku boot.ini po nieprawidłowej instalacji na wielu partycjach oraz aktualizacji BIOS-u, która może być konieczna, gdy starsze wersje nie obsługują bootowania z nowszych płyt instalacyjnych. Podkreślono, że instalacja XP z oryginalnej, bootowalnej płyty jest najprostsza i najszybsza. Wątpliwości dotyczą także różnic między instalacją czystą a aktualizacją systemu oraz problemów z uruchomieniem instalatora z dyskietki startowej Windows 98, gdzie niektóre metody mogą nie działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA