logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak uruchomić instalację Windows XP z płyty, jeśli nie bootuje?

Hektorka 10 Mar 2019 19:15 1170 9
REKLAMA
  • #1 17832946
    Hektorka
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Jak mam wgrać windows xp z płyty.

Podzieliłam 70 GB dysk na 2 partycje po 50% każda. Sformatowałam dysk C i D. Ale zrobiłam to przez instalatora windows 98, bo inaczej nie dało rady. W Biosie zminiłam bootowanie z CD-ROM'u. Wkładam płytę z systemem windows xp prof. sp 1 i nic się nie dzieje, nieodpala się, czyli się niebootuje. Wyskakuje cały czas komunikat: wymień dysk i wciśnij dowolny klawisz. Uruchamiam komputer ponownie i znowu nic. Czyli jest chyba niebootowalna. Zato płyta z windowsem 98 odpala się i wgrywa. Ale co ja mam zrobić, żeby uruchomić instalację windows xp? Proszę o jakąś poradę, bo ja próbuję i mnie już szlak trafia. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 17833096
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8310
    Zaopatrz się w prawidłową płytę instalacyjną, skoro z tej nie można startować Warto instalować system ze zintegrowanym SP3.
  • REKLAMA
  • #3 17833402
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 615
    • odpal komputer z płyty Win98 z obsługą CD-ROM
    • odpal fdisk i ustaw partycję C jako aktywną
    • skopiuj plik SMARTDRV.EXE z E:\WIN98 na C:
    • przejdź na dysk C: i wykonaj polecenie: smartdrv /r
    • wyjmij płytę 98 i włóż XP
    • przejdź do E:\I386 i uruchom program winnt
  • #4 17833687
    Hektorka
    Poziom 6  
    Dzięki. To najprostrzy sposób, chociaż nie wiem, czy zadziała, bo ta płyta z win xp co teraz nie działa kiedyś wgrałam bez problemu. Czyli może coś nie gra z jakimiś ustawieniami.

Dodano po 35 [minuty]:

Czy ta komenda to:
    COPY E:\WIN98\SMARTDRV.EXE\*.* C:
    ???
  • #5 17833744
    dt1
    Admin grupy komputery
    Prawidłowa komenda to copy e:\win98\smartdrv.exe c:\
  • REKLAMA
  • #6 17833756
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    Zrób na innym komputerze test kopiowania całej zawartości płyty z win xp na dysk może jest porysowana.
  • #7 17833761
    dt1
    Admin grupy komputery
    A po co na innym komputerze - przecież sens miałoby sprawdzenie, czy napęd w komputerze docelowym jest w stanie czytać tę płytę. Co z tego, że inny da radę ;)

Lepiej już od razu próbować na komputerze docelowym, jak będzie błąd odczytu to na pewno da się go zauważyć :)
  • REKLAMA
  • #8 17833763
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    Jak na innym łyknie można iść z pena.
  • #9 17833961
    Hektorka
    Poziom 6  
    Dzięki za porady. Spróbuję w wolnej chwili, bo przez ten weekend mało mi mózg nie wyparował.
  • #10 17957834
    Hektorka
    Poziom 6  
    Przepraszam, że tak długo nie odpisywałam. Rozwiązałam problem najprostrzą metodą - poszłam na łatwiznę i pożyczyłam oryginalną płytę win xp (czyli uruchamialną na 100% pod warunkiem, że nie jest zajechana) no i poszło od razu po włożeniu w cd - rom, czyli moja płyta się najwyraźniej spierniczyła, bo formatowałam kompa już nie raz i zawsze korzystałam z tej właśnie płyty bez problemu. Dzięki za rady, były również pomocne.[/u]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z uruchomieniem instalacji systemu Windows XP z płyty, która nie bootuje, mimo że płyta z Windows 98 działa poprawnie. Wskazówki obejmują sprawdzenie, czy płyta instalacyjna Windows XP jest prawidłowa i zintegrowana z Service Pack 3. Sugerowane metody to ustawienie partycji C jako aktywnej za pomocą narzędzi z Windows 98 oraz skopiowanie pliku SMARTDRV.EXE, a następnie uruchomienie instalacji z katalogu I386. Użytkownik rozwiązał problem, pożyczając oryginalną płytę Windows XP, co potwierdziło, że jego płyta była uszkodzona.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA