logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WIN RAR: Odmowa dostępu do wypakowanych plików z odzyskanych archiwów

KSWing 02 Maj 2009 18:27 2991 9
REKLAMA
  • #1 6482146
    KSWing
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich, potrzebuję szybkiej pomocy, mianowicie:

Mam dwa archiwa które udało mi się odzyskać z maila po nie chcianym formacie :/ problem polega na:

Archiwa wyglądają normalnie, do momentu ich wypakowania. Wszystko działa sprawnie, sprawnie się wypakowuje, nie ma żadnych błędów (również po testowaniu w poszukiwaniu błędów (dane naprawcze), nie ma błędów CRC) komunikaty:

podczas próby wejścia w folder:" C:\ble ble ble nie jest dostępny.
    Odmowa dostępu.

rozmiar folderu: 0 bajtów.

podczas przeglądania plików w winrar widzę je, ich rozmiar itp podczas ich uruchomienia każdy program nie jest w stanie go uruchomić pokazując to brak dostępu lub niemożliwość w zdekodowaniu (zdjęcie).
    Wbijam więc do TEMPA gdy fotka jest otwarta z błędem i widzę plik, nazwa, rozmiar - wszystko działa - ALE: w zakładce podsumowanie w rozwinięciu o zaawansowane widzę:
    "Wartości podsumowujące nie są dostępne dla wybranych źródeł"

Aha najważniejsze:

Właściwości archiwum: wszystko jest ok, jakieś info ble ble i:
    Dane naprawcze: istnieje
    Blokada: istnieje

Osobiście zdjagnozowałem to, że kiedy robiłem to archiwum zaznaczyłem opcję "Zachowaj dane bezpieczeństwa" w zakładce Zaawansowane.
    Przypuszczam (o ile pamięć mnie nie myli) że chodzi właśnie o owe zabezpieczenie NTFS :D

Pytanie: jak to ominąć? :/

P.S. Żaden sposób z przypisaniem praw do folderu i plików mojej nazwie użytkownika nie daje bo nie mogę w ogole tego zrobić :/

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 6482186
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1097
    Przejąć uprawnienia próbowałeś? - Po komunikacie i rozmiarze sądząc pliki mogą być "cudze".
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 6482234
    KSWing
    Poziom 10  
    Nein...pliki owszem są "cudze dla systemu" xD to moje stare pliki z PRZEDFORMATA ;[ dlatego zawierają inne informacje do szyfrowania i nie mam do nich praw, a jak te uprawnienia się przejmuje? kombinuje już na różne sposoby. Od razu muszę przyznać, że certyfikatu nie mam :/

Czytałem kiedyś że jednak mimo wszystko można to zrobić przez jakiś certyfikat odzyskiwania danych ale nie mogę go znaleść. Dałbym się pociąć że można to zrobić :D...albo może z tym pocięciem się wsztrzymam :]
  • #4 6482256
    Matuzalem

Poziom 43  
    Zaraz - one były szyfrowane EFS-em? - Daj sobie spokój, chyba że masz na zbyciu trochę więcej niż trochę pieniędzy, by Advanced EFS Data Recovery kupić i sprawdzić czy coś z tego będzie (gwarancji nie ma).
    Inna sprawa, że po opisie co z tymi archiwami wyczyniasz sądząc prędzej były one jakieś prywatne niż szyfrowane.

PS.
    Wczoraj cytowałem pomoc systemu nt. uprawnień - nie widzę powodu by i dziś to robić.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #5 6482266
    KSWing
    Poziom 10  
    Tak tak...wiem jak to wygląda hehe...jakbym dobierał się nie do swoich plików, ale macie poczucie humoru ;]

To są moje pliki, a raczej były, kiedyś :D Były i prywatne i szyfrowane bo zawsze włączam szyfrowanie a jeśli archiwum było robione w moich dokumentach (a ten folder jest standardowo szyfrowany, więc siłą rzeczy te pliki były prywatne :D

Wrzućcie plik zaszyfrowany np na wrzute zobaczymy czy Wam zadziała. Nie w tym problem. Tylko problem jak to odzyskać. Może jest jakiś sposób na WIN RARa bezpośrednio?
  • #6 6482297
    Matuzalem

Poziom 43  
    Nie podejrzewam Cię o "kradzież" plików - tak są, np. po formacie, traktowane niektóre zasoby - poprzedni i obecny "właściciel" mimo, ze jest to ta sama osoba i ten sam Użytkownik dla systemu nie są tożsami.

Nic nie wiem o "standardowym szyfrowaniu" jako funkcji domyślnej (i nie przypuszczam, by to była luka w mojej wiedzy).
    Raz jeszcze sugeruję nadanie uprawnień do pliku - już byś to parę razy zrobił i nabrał pewności jak to rzeczywiście wygląda.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • REKLAMA
  • #7 6482314
    KSWing
    Poziom 10  
    ech...chodzi o to, że jeśli jest włączona funkcja plików prywatnych, to na innych kompach lub inni użytkownicy się do nich nie dostaną i to nie pamiętam ale uruchamia się chyba po włączeniu szyfrowania jeśli się nie mylę.

Tak czy inaczej, jak mam dodać siebie do uprawnień ? Pisałem że nie mogę ;p

Czekajcie, podobno linux nie trawi zabezpieczeń EFS, brzmi głupio ale spróbować nie zaskodzi :D
  • REKLAMA
  • #8 6482331
    Matuzalem

Poziom 43  
    Cytat:
    dodać siebie do uprawnień ... nie mogę

Jednak poproszę o rozwinięcie i uszczegółowienie.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #9 6482345
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 6482406
    KSWing
    Poziom 10  
    Odpowiem sam sobie: KSW, jesteś głupi, czy pierd...echem ten nięty...?!

Gusioo: nidyrydy: zakładka nieaktywna (na siwo).

Ogólnie byłem w szoku mogąc wejść na swój pulpit...w moje dokumenty...<szok> a więc ktoś z tego posiał plote o EFS-ie hehe ;]. Temat uważam za zamknięty, EFS nawet magiczny linux nie trawi :(. Jeszcze by brakowało, żeby umiał frytki robić ;p

Podsumowując: Microsoft jedyną usługę/program/proces jaki zrobił raz, porządnie i poprawnie to system szyfrowania EFS (choć przypuszczam że jeśli dobre to nie ich- jak debuger xD). Koniec końców krótkie brawo za wutrwałość w głupocie mi się nalężą ;]

Temat zamknięty - do kasacji bo siara :D

Jeśli mógłbym zaproponować coś na te problemy to pyfko, format c: ,potem get mandriva kde i po kłopocie :]

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik odzyskał archiwa RAR po formacie systemu. Po wypakowaniu plików pojawia się błąd "Odmowa dostępu", a rozmiar folderów wynosi 0 bajtów, mimo że podgląd w WinRARze pokazuje poprawną zawartość i rozmiary, a test archiwum nie wykrywa błędów CRC ani danych naprawczych. Problem dotyczy plików z poprzedniej instalacji systemu, które były w "Moich dokumentach" i prawdopodobnie zostały zaszyfrowane przy użyciu systemu szyfrowania EFS. Użytkownik nie może zmienić uprawnień do plików (opcja zmiany jest nieaktywna). Konkluzja dyskusji jest taka, że dostęp do tak zaszyfrowanych plików bez odpowiedniego certyfikatu odzyskiwania lub klucza jest praktycznie niemożliwy, nawet przy użyciu specjalistycznych narzędzi komercyjnych. Problem jest nierozwiązany w ramach tematu ze względu na brak klucza EFS.
REKLAMA