logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wentylator procesora nie działa po ponownym uruchomieniu - GA-M61PME-S2, Athlon x2 7750+

sp6huk 02 Maj 2009 20:44 1176 11
REKLAMA
  • #1 6482563
    sp6huk
    Poziom 10  
    Witam! Mój problem dotyczy nie włączającego się wentylatora na procesorze po ponownym uruchomieniu komputera. Jak normalnie włączam komputer to od razu się włącza bez żadnego problemu w czym tkwi problem? Proszę o pomoc.

Dane techniczne komputera:
    Płyta GIGABYTE GA-M61PME-S2 AM2 NF6100 VGA OEM
    Procesor Amd Athlon x2 7750+ AM2BOX 95W/3MB/2,7GHz
    Pamieć RAM 3072 MB
    HDD SAMSUNG 320GB
    GRAFIKA GIGABYTE RADEON HD4350 512 PX DVI/HDMI
    Zasilacz 450W (nie wiem jakiej firmy)
  • REKLAMA
  • #2 6482669
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Czyli po restarcie systemu ( z poziomu systemu), komputer się uruchamia, a wentylator na proces. nie ? Czy cały sprzęt wraz z systemem się nie uruchamia ?

Masz wgrany najnowszy BIOS ?

Sterowniki zarządzania energią & chipset w systemie oper. są zainstalowane wszystkie i poprawnie ?
  • #3 6482675
    sp6huk
    Poziom 10  
    Tak nie włącza się wentylator. Wszystko po ponownym uruchomieniu systemu się włącza jak należy ale rośnie temperatura na płycie głównej i procku i komp automatycznie się wyłącza.
  • #4 6482717
    jokrasa
    Poziom 28  
    Co to za wentylator, jest oryginalny, czy jego obroty nie są zbyt niskie ?
  • REKLAMA
  • #5 6482727
    sp6huk
    Poziom 10  
    Wentylator jest orginalny AMD od procka a obroty to ok.2600RPM mierzone SpeedFan'em
  • #6 6482740
    jokrasa
    Poziom 28  
    W BIOS'ie masz ustawione default ? I masz wgrany najn. BIOS ?
  • #7 6482773
    sp6huk
    Poziom 10  
    Bios nie jest najnowszy. A musi być? A w BIOSIE nie mam ustawione default bo mam tylko do wyboru DISABLED i ENABLED i mam ustawione na DISABLED
  • REKLAMA
  • #8 6482793
    szejker89
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Zresetuj BIOS. Jak nic nie pomoże to sprawdz czy jakies napiecie idzie na wentylator jak sie nie obrca. Jesli jest napiecie to wentylator do wymiany, a jesli nie to wgraj najnowszy bios. Jesli to nie pomoze to juz nie wiem co dalej... Płytka glowna na gwarancje...
  • #9 6482801
    sp6huk
    Poziom 10  
    A jak mam sprawdzić napięcie na wentylatorze? Nie mogę otworzyć obudowy bo są pląby
  • REKLAMA
  • #10 6482941
    jokrasa
    Poziom 28  
    Po pierwsze to:

- jak zaobserwowałeś bez otwierania obudowy, że wentylator się nie kręci na radiatorze procesora ?

Może PC wyłącza się z innego powodu np: w BIOS ie aktywna jest opcja typu: "alert or shutdown when fan system or CPU fan is fail".
  • #11 6482944
    sp6huk
    Poziom 10  
    mam bok obudowy z plexi:D
  • #12 6483038
    TBylica
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Bios default - jesli nie pomoze to jak sprzęt jest na gwarancji (ma plomby) do oddaj do serwisu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wentylatora procesora, który nie uruchamia się po ponownym uruchomieniu systemu operacyjnego (ciepły restart), prowadząc do przegrzewania procesora i płyty głównej oraz automatycznego wyłączenia komputera. Wentylator działa poprawnie po zimnym starcie. Sugerowane rozwiązania diagnostyczne obejmują sprawdzenie i ustawienie parametrów wentylatora w BIOS (opcja Enabled), resetowanie BIOS do ustawień domyślnych oraz aktualizację BIOS do najnowszej wersji. Zalecono także sprawdzenie sterowników zarządzania energią i chipsetu w systemie operacyjnym. Wskazano, że problem może być związany z ustawieniami BIOS odpowiedzialnymi za wyłączenie komputera w przypadku awarii wentylatora. Jeśli proste kroki nie przyniosą rozwiązania, a sprzęt jest na gwarancji (posiada plomby), zaleca się oddanie go do serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA