logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie AP i anteny do połączenia 4 budynków WiFi na 200m?

karina 04 Maj 2009 08:34 2862 19
REKLAMA
  • #1 6487328
    karina
    Poziom 25  
    Ocena: 41
    Witam !
    Muszę połaczyć ze sobą 4 budynki za pomocą łącz WiFi.
    W jednym jest DSL z niego chcę rozsyłkać internet do pozostałych.
    Jeden sąsiaduje - i tu nie ma problemu ale 2 kolejne są oddalone kolejno o 100 i 200 metrów, przy czym ten w większej odległości nie ma widzialności optycznej z budynkiem gdzie jest DSL ale ma z budynkiem który jest w odległości 100m.
    Więc widzę to w ten spoób:
    1 budynek : DSL -> router wifi z zewnętrzną anteną dookólną w trybie AP 2 budynek sąsiadujący AP w trybie CLIENT, 3 budynek ten w odległości 100m AP w trybie Repeater - no i czwarty również AP Client.
    Chcę wyprowadzić z AP w budynkach internet drogą kablową - ale chciałbym również zapewnić mozliwość połączenia klientom za pomocą wifi.
    Proszę o poradę - jakie AP kupić - coś co nie będzie się wieszało :):)
    i proszę o poradę jakie anteny zastosować...
  • REKLAMA
  • #3 6490974
    mad81
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Także polecam Ovislink, mogą działać jako Mosty sam miałem podobną konfigurację, zalecam brać anteny z nadwyżką ;)

Pozdrawiam
  • #4 6491008
    pawelsch
    Poziom 11  
    jako antenki polecam natomiast na tak małe odległości jakieś panele, np. coś takiego lub taką. Oczywiście jako rozgłaszającą można zastosować jakiegoś dookóla
    pozdro
  • REKLAMA
  • #5 6492345
    nemko
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    A czym się różni OvisLink WL-5460AP v2 od OvisLink WL-5470AP, który z nich jest lepszy, ma lepszą moc?
  • #6 6493518
    pawelsch
    Poziom 11  
    różnią się tym że 70-ka jest w sumie rozbudowanym następcą 60-ki, ma mocniejsze radio bo jest sprzętowo wzmacniane, oraz dorzucili w niej pełnoprawnego routera, masz teraz 4 LANy i osobno WAN, to są główne roznice między nimi i z tego wzgledu 70-ka jest teoretycznie lepsza
    pozdro!
  • #7 6496044
    nemko
    Poziom 15  
    Mocniejsze radio czyli ma mocniejszy sygnał?
  • #8 6497983
    pawelsch
    Poziom 11  
    Do tego właśnie zmierza wzmocnienie radia ;)
  • #9 6498855
    muzyk_radiowezel
    Poziom 11  
    Ale pamiętaj o dopuszczalnych normach odnośnie wypromieniowanej mocy! Po podłączeniu anteny zewnętrznej może się bowiem okazać że przekraczasz normę kilkanaście razy... Ponadto zbyt silny sygnał może doprowadzić do przesteru, co jest bardzo niekorzystne. Dlatego nie stosuje się w przypadku wifi zasady "im więcej mocy tym lepiej".
  • #10 6500054
    pawelsch
    Poziom 11  
    Ovisy sprzedawane na polskim rynku (w sumie w całej EU) mają ograniczoną moc do 20dBm, tak wiec myśle ze po podłączeniu np. standardowego panela mikropaskowego nie ma obawy przekroczenia normy "kilkanaście razy", żeby tak się stało musiałby zastosować jeszcze osobny wzmacniacz miedzy anteną a AP.
    Pozdro!
  • #11 6501015
    nemko
    Poziom 15  
    Dzięki, a co sądzicie o TP-LINK WR340G, o jego czułości radia? Jest dużo tańszy.
  • REKLAMA
  • #12 6501420
    pawelsch
    Poziom 11  
    340-ka to dobry jak na swoja cene routerek radiowy z trybem AP, jest populary szczególnie wśród klientów UPC, oraz innych operatorów dających neta po skrętce ;)
  • #13 6501510
    nemko
    Poziom 15  
    Czyli lepszy WL5470AP.
  • #14 6502808
    pawelsch
    Poziom 11  
    Jak najbardziej 5470 jest lepsiejszy ;)
  • #15 6503361
    nemko
    Poziom 15  
    pawelsch napisał:
    Jak najbardziej 5470 jest lepsiejszy ;)

Kupiłem no i klapa. Nie mogę zainstalować sterowników. Kod 28. Nie mówiąc już o reszcie konfiguracji. Może ktoś pomoże bo zupełnie się nie znam.

Dodano po 2 [godziny] 29 [minuty]:

Nie chce mi się otworzyć strona do konfiguracji http://192.168.100.252/. Co może być przyczyną?
  • #16 6505513
    nemko
    Poziom 15  
    Witam ponownie,
    Naprawdę nikt nie wie dlaczego zamyka mi się okno przeglądarki z wpisanym adresem do komunikacji z ruterem i jego konfiguracji?
    Mam wgrane wszystkie sterowniki od płyty głównej (Abit NF7).
    Sieciówka na płcie sprawna, kiedyś sprawdzałem na innym ruterze.
  • REKLAMA
  • #17 6505546
    granat12
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    nemko napisał:
    Nie chce mi się otworzyć strona do konfiguracji http://192.168.100.252/. Co może być przyczyną?

Spróbuj ustawić adres ip 192.168.100.X i maskę 255.255.255.0 w karcie sieciowej i najlepiej wepnij się kablem
    nemko napisał:
    Nie mogę zainstalować sterowników. Kod 28.

Nie potrzeba żadnych sterowników, jedynie do karty sieciowej
  • #18 6505578
    nemko
    Poziom 15  
    Odnośnie sterowników w menedżerze jest wszystko OK.
    Jestem połączony kablem skrętką.
    A jak ustawić powyższy adres IP i maskę, nigdy tego nie robiłem?
    Mógłbyś mi w skrócie opisać?
    Będę robił wszystko dopiero po południu jak wrócę z pracy.
  • #19 6505618
    karina
    Poziom 25  
    Ocena: 41
    połączenia sieciowe-połączenie lokalne-właściwości-właściwości protokołu TCP/IP
  • #20 6507527
    nemko
    Poziom 15  
    karina napisał:
    połączenia sieciowe-połączenie lokalne-właściwości-właściwości protokołu TCP/IP

Wklepałem co trzeba, połączyłem się z ruterem, ale nadal nie wiem co i jak poustawiać aby pracował jako AP połączony kablem sieciowym z komputerem. Jakieś połączenie niby uzyskuję, ale nie pokazuje żadnej sieci ani siły sygnału.

11 Maj 2009, 10:45:00:

Pojawił się kolejny problem. Po wejściu do konfiguracji i próbie przełączenia ustawień z AP na CLIENT&BIRDGE (nie pamiętam dokładnie nazwy) Power świeci się tylko na żólto.
    Co powinienem zrobić aby zaświecił na zielono. Zrobić reset, i czy robić go na podłączonym do prądu urządzeniu?

Proszę używać przycisku zmień.
    Gusioo.

Już ruter żyje, ale nadal nie mogę uzyskać połączenia z internetem.
    Ruter widzi sieć z poziomem sygnału 60%. Na karcie pod PCI z poziomem sygnału 30% łączę się z tą siecią.
    1. Jakiego ustawienia użyć abym miał łączność z internetem? Ruter mam podpięty kablem sieciowym do komputera.
    2. Czy w konfiguracji Client lub Wiss powinienem ustawić kanał na taki sam na którym nadaje dana sieć czy niekoniecznie?
    3. Czy sieci które widoczne są po wejściu do konfiguracji powinny być widoczne przy szukaniu sieci spod windowa, czy tylko będzie widoczne połączenie komputera z ruterem?

Wielkie dzięki wszystkim za pomoc, ruterek już działa :D
    Pozdrawiam :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o dobór punktów dostępowych (AP) i anten do bezprzewodowego połączenia czterech budynków w topologii łańcuchowej na odległościach do 200m, z jednym punktem dostępowym (DSL) w budynku 1 i potrzebą zapewnienia dostępu kablowego i WiFi w każdym z pozostałych budynków (w tym LOS tylko między budynkami 2-3 i 3-4). Proponowany schemat to AP (omni) -> Client AP -> Repeater AP -> Client AP. W odpowiedzi zarekomendowano urządzenia OvisLink WL-5460AP v2 i OvisLink WL-5470AP, wskazując na WL-5470AP jako nowszą wersję z mocniejszym radiem i wbudowanym routerem. Sugerowano użycie anten panelowych na mniejsze odległości oraz anteny dookólnej w punkcie centralnym. Omówiono kwestię dopuszczalnej mocy nadawania (20dBm EIRP w UE) i ryzyka przesterowania odbiornika, zaznaczając, że urządzenia OvisLink na rynek europejski mają moc ograniczoną fabrycznie. Wspomniano również o TP-LINK WR340G jako tańszej alternatywie, choć OvisLink WL-5470AP uznano za lepszy. Część dyskusji dotyczyła problemów z konfiguracją zakupionego urządzenia (dostęp do panelu administracyjnego, ustawienia IP, tryb Client&Bridge).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA