logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa sieci wi-fi na osiedlu - Prosze o pomoc i rady

robin210 18 Mar 2007 16:44 2136 3
REKLAMA
  • #1 3691961
    robin210
    Poziom 1  
    Witam !
    Mam zamiar zbudować siec wifi w mojej okolicy.
    AP juz wybrałem będzie to OvisLink WL-5460AP, ale mam problem z doborem anten bazowych
    (a dokładniej to znajomi doradzają mi postawienie 3x Sektor 21 dBi 2,4 GHz Netus?? i 3 AP na dachu )
    tyko nie wiem czy -panelowe czy sektorowe i o jakiej mocy a u klienta tez nie mam pojęcia jakie będę najlepsze i czy będę mógł podpiąć znajomego oddalonego o 10 km od anteny nadawczej?
    Na szczęście w obrębie 10 km mój maszt z antenkami o wysokości 15-20m by był najwyższy. Posiadam łącze 4000 mb i chciałbym podłączyć około 50 osób.mam serverek na linuxie
    Z góry dziękuje !
    A oto szkielecik mojej siec
    Budowa sieci wi-fi na osiedlu - Prosze o pomoc i rady[/img]
  • REKLAMA
  • #2 3692122
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    anteny koniecznie sektorowe , duzo bedzie zalezec u Ciebie od wysokosci anten Bazowych i Klienta ,jesli bedą na mniej wiecej tej samej wysokosci to uzyskasz zasięg jaki planujesz

przy zakupie anten nie sugeruj sie na allegro
  • REKLAMA
  • #3 3692652
    witold23
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam

Na początku antenę "omni", w miarę rozbudowy sieci wymiana na anteny sektorowe.
    Klientów dalszych możesz zrobić linki np. Anteny 24dBi na dwóch końcach "Ap" bezpośrednio przy antenie, i zejść po rs45

Pozdrawiam
  • #4 3694409
    kmkm2
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    10km !!
    To Troche duzo jak dla wifi.
    Z antel sektorowych nie zestawiasz linka na taka odległosc, nawet z tych 22dbi a dlatego ze ona nadają na koncie 120 stopni. Czyli energia ich sie rozprasza na takim koncie, przy odległosciach powyzej 5km trzeba juz wysoko wejść najlepiej 9-10 pietro i zastosować antene kierunkowa grid, 24dbi i 5 stopni widzenie połaczyłem sie kiedys na 8 km.
    Pamietaj jeszcze ze powyzej 5km musisz uwzględnic krzywizne ziemi.
    Mozesz zastopisz gridy tanszymi parabolami ale one znowu na wiatr sa wrażliwe a lekie przesuniecie anteny to na 10km kilka set metrów róznicy.
    Z anten sektorowych mozesz spokojnie pokryć w okległosci do 3-4 km, w zalezności od wysokosci bazy. Klienci do 1-2 km Yagii 12dbi z reflektorem metalowym, 3-5 km yagii 16dbi z reflektorem, powyzej to tylko parabola, a przy duzych odleglosciach to tak jak ci mowiłem. Acha polecam sprzet firmy proxim orinoco bardzo stabilnie działa ,antena połaczyc kablem H1000 z ap dla minimalnych strat.
    To wszystko było opisane pod warunkiem ze radio jest wolne od zakłucen czyli nie ma gdzies 20 innych ap ktore nadaja na tym samym kanale.
    pozdrawaim

madmax236

ps. polecam kanał 1 jako ze on ma najniższa czestotliwość i najmiejsze straty na nim sie odkladają. A anteny sektorowe na kanale 1 7 13 najlepiej jak by działały to nie beda sobie przeszkadzać :)
REKLAMA