logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ cyfrowy: Pływające Światło - znaczenie oznaczeń P0-P3, CI, PE, B/D, U/D, CO

nomei 04 Maj 2009 14:25 1621 4
REKLAMA
  • #1 6488291
    nomei
    Poziom 2  
    Witam,
    Nie wiedziałem gdzie napisać więc piszę tutaj. Otóż mam do przedstawienia układ PŁYWAJĄCE ŚWIATŁO z przedmiotu Układy Cyfrowe i nie znam niektórych oznaczeń w poszczególnych układach scalonych. Moglibyście mi powiedzieć jakie za zadanie i co to jest w tym całym układzie: P0-P3, CI z negacją (nie CLK tylko CI bo CLK to wejście zegarowe), PE, B/D, U/D i CO z negacją.

Oto schemat:

http://www.elektronika.org.pl/images/stories/zabawa/j-016-4.gif

A to opis całego układu, niestety nie wszystko w nim opisane:

http://www.elektronika.org.pl/zabawa/plywajace-swiatlo.html

Bardzo proszę o pomoc...

EDIT: Szukałem w internecie te układy scalone i po za tym, że jest podana tylko nazwa tego układu (np. US1 to licznik rewersyjny) to nic po za tym nie było. Nie było opisane co to jest PE, B/D itd. Dlatego właśnie piszę tutaj.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6488375
    gonzalo
    Poziom 31  
    Ocena: 157
    PE to wejście przepisujące, podanie "1" spowoduje przepisanie stanu wejść równoległych P do licznika. B/D to wybór pracy. Podanie "0" spowoduje tryb zliczania mod 10, podanie "1" mod 16. U/D, wybór pracy; "1" zliczanie w przód, "0" zliczanie w tył.
  • REKLAMA
  • #3 6488387
    nomei
    Poziom 2  
    a CO i CI z negacją?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6488393
    gonzalo
    Poziom 31  
    Ocena: 157
    CO z negacją to wyjście przeniesienia. Pojawia sie na nim poziom niski, gdy licznik liczący w przód znajdzie sie w stanie 1001 dla mod 10, lub w stanie 1111 dla mod 16. Gdy licznik liczy w tył to znajdzie sie w stanie 0000.

Dodano po 1 [minuty]:

CI wejście przeniesienia. Umożliwia łączenie ze sobą kilku liczników '029. Może być także wykorzystywane do bramkowania licznika.
  • #5 6488462
    nomei
    Poziom 2  
    Dzięki wielkie ;)
REKLAMA