logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można programować EPROM w samochodzie Willem bez wylutowywania?

Przemekg_ns 04 Maj 2004 14:30 11422 9
REKLAMA
  • #1 625036
    Przemekg_ns
    Poziom 11  
    witam
    Mam programator Willem i chcialem sie zapytac czy moge programowac eprom z komputera samochodowego nie wylutowywujac go? czy musi byc on wyciagniety z plytki?
  • REKLAMA
  • #2 625616
    elektmar
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    pewnie że tak, tylko napewno nic z tego nie wyjdzie :twisted:

eprom trzeba wpierw skasować lampą a nastepnie zaprogramować w programatorze oczywiscie wyjęty

a właściwie co chcesz zrobić ?
  • #3 625653
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    elektmar napisał:

a właściwie co chcesz zrobić ?

Tak trudno się domyślić :) pewnie dorwał tuningowy wsad, tylko ja bym kupił sobie nowego eproma i zaprogramował (jak nówka to raczej odpada kasowanie) a "oryginał" sobie zostawił "jak by co". No chyba że padł mu komp i ma drugi ale od innej pojemności - ale sądzę że to pierwsze :) : )
  • REKLAMA
  • #4 625760
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    Jeżeli nie programowaleś to daj se spokój nowy komp troche kosztuje.
  • #5 627650
    Przemekg_ns
    Poziom 11  
    nic nie tuninguje chce sie pobawic w swoim opelku zeby mu troche km skasowac:)
  • REKLAMA
  • #6 627685
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    ale w epromie ( tak napisałeś) przebieg napewno nie jest zapisany bo eprom to pamięc do której nie można dopisywać danych - jedynie ją zapisać i skasować lampą UV . Może chodzi ci o eeprom (który raczej jest w desce a nie w kompie).
  • REKLAMA
  • #7 628387
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    To po co Ci programator? Podobno wystarczy interfejs i program i korekte robi się przez złącze diagnostyczne. Sam tego nie robiłem, ale są ludzie co zarabiają w taki sposób pieniądze.
  • #8 628822
    Przemekg_ns
    Poziom 11  
    a po co mam komus dac zarobic ja sie chce w to sam pobawic i nawet jak bede mial wydac 5x wiecej to wydam ale sie bede wiedzial jak to sie robil (jestem ciekawy i glodny wiedzy na ten temat a kompa mam juz 10 lat bawilem sie w programowanie i takie dupesroly) no to chodzi mi o eeprom myslalem ze w kompie zapisywanie sa km a licznik jest tylko podlaczony do kompa, potrzebuje jakis dobrych wskazowek moze ktos ma jakies strony na ten temat (jestem mechanikiem profesionalnych maszyn rolniczych i pracuje w balgii i troche chce sie pobawic w takie zeczy jak kasowanie licznikow)
  • #9 630382
    kajetanCES
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Wątpię czy ktoś Ci to wyłoży na tacy. Jak sie chcesz bawić to rozbierz licznik, znajdz pamięć. Poczytaj i poszukaj jaka to jest. Odczytaj zawartość. Jak troche programowałeś to z asemblerem nie powinieneś mieć kłopotu. pozmieniaj ją sobie. Tak w ogólnum skrócie robią Ci którzy się biorą za to sami. Ostrzegam jednak że może się to skończyć unieruchomieniem auta lub np końcem działania obrotomierza. Nie wiem co to za auto więc nie wiem jakie ryzyko.
  • #10 630739
    Gate
    Poziom 23  
    Ocena: 95
    Temat cofania liczników jest niechętnie poruszany ze względu na coraz większą konkurencję. Nie ma się co dziwić bo to są pieniądze, które uciekają. Najlepiej poczytaj archiwalne posty, tam jest tego sporo. Znam przypadek kiedy osoba znająca się na rzeczy uwaliła dechę (za 2 tyś) na amen, więc zastanów się czy warto.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Programowanie EPROM w samochodowym komputerze za pomocą programatora Willem bez wyjmowania układu z płytki jest praktycznie niemożliwe i niezalecane. EPROM wymaga wcześniejszego wymazania lampą UV oraz programowania w programatorze po wyjęciu z obwodu. W samochodach przebieg raczej nie jest zapisywany w EPROM, lecz w pamięci EEPROM, która umożliwia dopisywanie danych i zwykle znajduje się w liczniku, a nie w komputerze silnika. Korekta przebiegu często odbywa się przez interfejs diagnostyczny i specjalistyczne oprogramowanie, bez konieczności wyjmowania pamięci. Samodzielne modyfikacje wymagają demontażu licznika, identyfikacji pamięci, odczytu zawartości i edycji danych, co wiąże się z ryzykiem uszkodzenia urządzenia lub utraty funkcji, np. obrotomierza. Temat cofania liczników jest kontrowersyjny i rzadko omawiany publicznie ze względu na konkurencję i ryzyko uszkodzeń sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA