logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetowid PHILIPS VR800 słaby wyświetlacz ,brak obrazu

Slawek1710 05 Maj 2009 19:07 3622 12
REKLAMA
  • #1 6493849
    Slawek1710
    Poziom 11  
    Mam problem z magnetowidem marki PHILIPS VR800. Wyżej wymieniony magnetowid nie był używany z dwa lata, leżakował w półce nie podłączony do sieci. Kilka dni temu podłączyłem go aby nagrać kilka wesel na DVD i lipa, pierw nie dawał oznak życia po chwili zauważyłem ze wyświetlacz powoli sie rozjaśnił ale już nie do takiego stopnia jak powinien, to znaczy widać na nim ale tylko z bliska. Pomyślałem ze ciemny wyświetlacz nie przeszkodzi mi w przegrywaniu zapakowałem kasetę i ciemność, słyszę dźwięk wyraźnie ale obrazu nie ma dopiero gdy nacisnę przewijanie na podglądzie obraz wskakuje ale gdy nacisnę na play znika i tylko dźwięk słychać. Czy pomoże mi ktoś rozwiązać problem z tym wyświetlaczem i brakiem obrazu, podejrzewam kondensatory ale nie wiem które.Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 6495973
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 553
    Wymień elektrtolity po pierwotnej i wtórnej stronie przetwornicy ( zasilacza ).
  • REKLAMA
  • #3 6498151
    Slawek1710
    Poziom 11  
    Zanim przeczytałem ten post wyświetlacz przestał świecić całkiem totalna ciemność, poza tym magnetowid działa da sie wejść w menu ekranowe. Odtwarza kasetę z dźwiękiem bez obrazu tak jak było do tej pory, tylko ten wyświetlacz padł całkiem. Zaraz wyciągnę zasilacz spisze jakie kondensatory będą potrzebne do wymiany, jutro zakupie i wymienię. Po wymianie dam znać czy pomogło na razie wielkie dzięki za zainteresowanie moim problemem.
  • REKLAMA
  • #4 6578277
    Slawek1710
    Poziom 11  
    Jestem ponownie po 3 tygodniach, wcześniej nie mogłem z braku czasu. Wiec tak kondensatory wymienione a problem nadal taki sam nic sie nie poprawiło. Bardzo proszę o dalszą pomoc.
  • REKLAMA
  • #5 6586013
    Mad Piter
    Poziom 11  
    Poszukaj jakiegoś spuchniętego kondensatora nie w zasilaczu ale na płytce głównej i jeszcze jedno wideo nie zalatuje ci,że tak powiem zbukiem lub coś w tym rodzaju ??
  • #6 6586427
    Slawek1710
    Poziom 11  
    Spuchniętych kondensatorów nie ma ale zauważyłem grzejące sie miejsce na płytce od zasilacza.
  • #7 6599215
    jur1
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 274
    Sprawdź C2326,C2324(220uF),T7324 -BC337,T7326-BC327,i elementy w ich okolicy, oraz rezystory R357-R359
  • #8 6604473
    Slawek1710
    Poziom 11  
    Czy te części wymienione przez pana znajdują sie na płytce zasilacza czy na płycie głównej, bo jak zasilacza to nie zgadza mi sie numeracja a jak na płycie głównej to jutro zerknę bo w tej chwili mam na stole tylko zasilacz. Oczywiście dziękuje za zainteresowanie moim problemem.
  • #9 6605071
    jur1
    Specjalista techniki DVD
    Oglądałem schemat i dokładnie nie wiem gdzie te elementy są umieszczone ale na pewno są odpowiedzialne za żarzenie wyświetlacza a więc i za intensywność (poprawne ) świecenia .
  • #10 6723324
    Slawek1710
    Poziom 11  
    Witam po długiej nie obecności ale z braku czasu nie zajmowałem się naprawą, do wczoraj skłoniła mnie do tego nieładna pogoda. Od razu chce podziękować panu <jur1> :D dzięki pana pomocy wideo powoli ożywa to znaczy wyświetlacz świeci jak nowy, uszkodzony był jeden z kondensatorów wymienionych przez pana. Problem nadal jest z obrazem :cry:, obraz jest z anteny normalnie wszystkie kanały działają ale z kasety jest ciemność dźwięk jest czysty. Przypomnę ze przed naprawą wyświetlacza gdy wsadziłem kasetę oraz zaczynał śnieżyć teraz jest ciemność, w pierwszej chwili pomyślałem żę któraś tasiemka jest źle w pięta ale po pewnym czasie zbliżając palca do tasiemki tej od głowicy zaczyna śnieżyć gdy oddalam znów ciemność ,czy ktoś się orientuje co to może być i czy dam rade to sam naprawić.
  • #11 6724357
    jur1
    Specjalista techniki DVD
    Jak wspomniałem nie widziałem tego sprzętu , ale zdarzyło mi się kiedyś ,że nie wkręciłem wkrętu mocującego ekran z mechanizmem w pobliżu dysku i miałem podobny problem.
  • #12 6778119
    Slawek1710
    Poziom 11  
    Jeszcze raz sprawdziłem wszystkie połączenia części mechanicznej z elektroniką po dokręcałem wszystkie śrubki i dalej to samo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z magnetowidem PHILIPS VR800, objawiających się słabym świeceniem wyświetlacza i brakiem obrazu podczas odtwarzania kaset (dźwięk obecny). Urządzenie było nieużywane przez dwa lata. Początkowo wymieniono kondensatory elektrolityczne w zasilaczu, co nie rozwiązało problemów. Następnie zidentyfikowano elementy odpowiedzialne za żarzenie wyświetlacza na płycie głównej (kondensatory C2326, C2324 oraz tranzystory T7324, T7326 i rezystory R357-R359). Wymiana jednego z tych kondensatorów przywróciła pełne świecenie wyświetlacza. Problem z brakiem obrazu z kaset pozostał. Po sprawdzeniu połączeń taśmy od głowicy i mocowania ekranu/mechanizmu przy dysku, jako prawdopodobną przyczynę braku obrazu wskazano zabrudzoną głowicę wideo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA