Witam, mam problem. Ostatnio wyciągnąłem magnetowid Philipsa VR 805 z piwnicy. Miałem kilka filmów z wakacji nagranych kamerą na kasetach, filmy nagrane kamerą działają bez problemu. Lecz gdy spróbowałem włożyć kasetę z filmem (nie nagrywaną), obraz nie jest odtwarzany. Po kliknięciu przycisku menu na pilocie magnetowidu można usłyszeć dźwięk. Nie jest to raczej wina kasety, ponieważ testowałem to na kilku kasetach z filmami. Kasety nagrywane działają. Wie ktoś, co to może być za problem? Chciałbym dodać, że kaseta z filmem jest w formacie PAL oraz magnetowid jest ustawiony na PAL, więc to nie wina formatu.
Magnetowid jest podłączony pod współczesny telewizor dokładnie Samsunga ue40h6200aw. Jeśli pod terminem OSD mam rozumieć menu itp., to tak. Podłączyłem go pod SCART i w momencie gdy nie ma kasety w środku, to telewizor informuje o braku sygnału na źródle "złącze". W momencie gdy na pilocie kliknę przycisk "menu", pojawia się menu magnetowidu. W momencie kiedy włożę kasetę (film) do magnetowidu i kliknę przycisk Play, odtwarzanie filmu się rozpoczyna. Lecz jak już wspomniałem, nie ma obrazu. Po wejściu w menu magnetowidu słychać jedynie dźwięk. Dodam, że problem nie występuje, gdy włożę nagraną kasetę.
Dodano po 1 [minuty]:
>>21265592 Po włączeniu kasety z filmem osd nie znika i dalej się wyświetla
Dalej nie za bardzo wiem, które kasety są odtwarzane poprawnie, a które nie...
Zakładam, że kaseta nagrana kamerą, Twoje własne nagranie jest odtwarzana, a kaseta "ze sklepu", z treścią nagraną fabrycznie już nie. Czy tak?
Jest tam jakiś guzik od autotracking? Jest na niego jakaś reakcja?
Co się dzieje, jak naciśniesz "Pause"? Cokolwiek się pojawia?
Na przewijaniu z podglądem jest jakiś obraz?
Ogólnie w tym wieku i długim leżakowaniu cała mechanika do czyszczenia włącznie z głowicami (nie tylko bęben) i sprzęgłami. Paski do wymiany. Pomiar napięć w newralgicznych punktach.
Nagraj coś na kasetę tym magnetowidem i odtwórz. Jest obraz i dźwięk? Jaka jakość?
Dokładnie tak, ogółem mówiąc to mam 2 kasety 1 nagraną przeze mnie a 2 kupioną ze sklepu. 1 się odtwarza a 2 nie
Dodano po 5 [minuty]:
>>21265727 Więc tak jest opcja ręczna regulacja track. W momencie kiedy ją wybieram obraz znowu znika i pokazuje się komunikat telewizora o braku sygnału. Po kliknięciu pause pokazuje się szary obraz z napisem E1 i obok pause oraz czasem do końca. Podczas przewijania na podglądzie obraz znika.
Dodano po 6 [minuty]:
Sprawdziłem zkaładkę opcje specjalne >> System TV >> PAL
W momencie wybrania tej zakłaki obraz zaczyna wariować. Przypuszczam, że vcr chce opalić podgląd filmu.
Może to się wydać dziwne, ale wygląda to jak... kaseta z taśmą bez treści, nawet bez nagranego czarnego obrazu. Albo magnetowid gubi się w Macrovision, chociaż nie powinien.
Może na kasecie z filmem jest nagrane coś albo w NTSC albo rozregulowanym magnetowidem. Masz możliwość sprawdzenia kasety z filmem na innym magnetowidzie?
Więc tak kaseta jest w formacie PAL, oraz tryb magnetowidu to też PAL.
Może to się wydać śmieszne, ale dzisiaj odpakowałem folię z kasety z filmem po raz pierwszy.
Kupiłem ją około 2001 roku, ale widocznie zapomniałem o niej. Więc można powiedzieć że jest nowa.
Dodano po 34 [sekundy]:
>>21265804 A co do innego vcr to niestety nie mam takiej możliwości.
Kupiłem ją około 2001 roku, ale widocznie zapomniałem o niej. Więc można powiedzieć że jest nowa.
Nie nowa tylko ponad 20 letnia. Nowa to ona była 23 lata temu. Wiek jest istotny zwłaszcza przy nośniku magnetycznym. Być może jest nieczytelna co nawet nie byłoby dziwne.
Sprzedaż i serwis kas fiskalnych oraz sprzętu towarzyszącego.
Sprzedaż części zamiennych.
Porady tylko na forum!
Pozdrowienia z Podlasia (nie mylić z woj.podlaskim)
Nie mozna powiedziec, ze jest nowa. Po dwudziestu latach magnetyzm tego nagrania poszedl w piz....
Magnetowid do remontu, ale zacznij od czyszczenia glowic wizyjnych jesli czujes sie na silach. Operacja dosyc delikatna, mozolna i trzeba to robic z glowa i wiedza jak to sie robi. Bardzo latwo jest oblamac te glowice. Jescze raz przypominam, ze nie wystarczy wyczyscic beben.
Nagraj material na tym magnetowidzie i zobacz efekty. Czy odtwarza i z jaka jakoscia. Czy nagranie jest stabilne.
@DiZMar@beatom - możecie się zdziwić, jak dobrze się zachowuje nagranie na ponad 30-letniej taśmie, jeśli jest właściwie przechowywana. Nawet z wybrednym HiFi nie ma problemu. Sam mam pełną szafę filmów przyrodniczych z przełomu wieków, wszystkie w doskonałym stanie. A robiłem też takie z końca lat 80-tych, gdzie poza dropami od zagiętej taśmy innych problemów nie było.
Co do problemu - bez materiału porównawczego (inna kaseta, inny magnetowid) nie radziłbym niczym kręcić, bo może być jeszcze gorzej. Ostatecznie może się okazać, że zapis na nowej, 23-letniej kasecie (New Old Stock) został zniszczony przez zewnętrzne pole magnetyczne, np. od głośnika. Nie wiadomo, co się z nią działo zanim Autor ją kupił.
Dodano po 3 [minuty]:
Czy kasety nagrywane kamerą są w trybie LP (Long Play)? Jeśli tak, to może być problem z torem sygnałowym z głowic SP. Obejrzyj je pod lupą, czy jakaś nie jest ułamana, albo mocno zabrudzona, na początek.
>>21265859 HiFi, już kurde sam nie wiem, co może być z tym vc-em, próbowałem nawet po złączu antenowym podłączyć, lecz nic to nie dało. Jeszcze mogę powiedzieć, że mam taką małą kasetę (nie wiem, jaki to typ, ale na pewno nie VHS), była ona od kamery. Na kasecie mam jakieś filmy z wakacji. I przez taką przejściówkę z tamtej kasety na kasetę VHS normalnie działa i nawet jest dobra jakość wideo.
Oszczędne w komunikacji urządzenie. Spróbuj odtworzyć kasetę z kamery na innym sprzęcie, aby się upewnić że jest nagrana w LP. Kaseta z filmem będzie na pewno w SP. Tak więc odniosę się do swojego postu #13 i uczepię się braku odtwarzania SP - zabrudzone głowice, uszkodzone głowice, zimne luty na wyprowadzeniach transformatora wirującego, uszkodzony układ 7103 (STV5744AD), brak sygnału przełączającego CSYN. Najpierw sprawdź głowice, czy nie są uszkodzone, później podejmij ich mycie - biały papier, IPA i ostrożnie, bo w dwóch szczelinach są po dwie głowice (w pozostałych dwóch szczelinach jest po jednej głowicy od dźwięku HiFi):
(Tu akurat jeden zespół głowic z magnetowidu S-VHS Panasonic - FS200 albo HS1000, już nie pamiętam. Głowica z cieńszym rdzeniem obsługuje tryb LP, gdzie ścieżki wideo są cieńsze.)
Z czego widzę to kasety, które były nagrwane przeze mnie też nie chcą się odtwarzać. Dziwi mnie to, ponieważ jeszcze kilka miesięcy temu wszystko działało.
Dodano po 22 [minuty]:
Z czego sam zdiagnozowałem, automatyczne czyszczenie głowicy nie przynosi rezultatu, więc chyba jedynym wyjściem jest wyczyścić ją samemu. Lecz z tym czyszczeniem to bardzo prosiłbym o pomoc, ponieważ jest to, jak każdy pewnie wie, sprzęt dość leciwy i nie chciałbym nic pouszkadzać przy okazji.
Jeśli miałbyś brudne głowice, to kaseta "nagrana samodzielnie" też by sprawiała problemy.
Stawiam, że "oryginalna" kaseta źle zniosła próbę czasu. Warto zdobyć większą ilość kaset i na nich sprawdzić, nim podejmiesz jakiekolwiek działania.
eśli miałbyś brudne głowice, to kaseta "nagrana samodzielnie" też by sprawiała problemy.
Jak zapewne sam przeczytałeś w postach wcześniej (bo przeczytałeś, prawda?), to kasety nagrane kamerą się odtwarzają poprawnie. Moje założenie było i nadal jest takie, że magnetowid odczytuje poprawnie kasety nagrane w LP, a nie odczytuje tych nagranych w SP. Skoro Autor nagrywał lata temu kamerą na kasety VHS-C, to prawie na pewno w trybie LP, bo kasety VHS-C są z reguły o długości 30 minut, czasem 45 minut, a tryb LP wydłuża ten czas dwukrotnie.
Drogi Autorze - obejrzałeś pod lupą jak wyglądają głowice? Nie jest jakaś uszkodzona?
✨ Użytkownik zgłosił problem z magnetowidem Philips VR 805, który odtwarza kasety nagrane przez użytkownika, ale nie odtwarza kaset z filmami fabrycznymi. Po podłączeniu do telewizora Samsung UE40H6200AW, użytkownik zauważył, że dźwięk działa, ale obraz nie jest wyświetlany. W trakcie dyskusji zasugerowano, że problem może wynikać z brudnych lub uszkodzonych głowic, a także z ewentualnych problemów z formatem kaset. Użytkownik przeprowadził czyszczenie głowic zgodnie z poradnikiem, co przywróciło obraz, co potwierdziło, że pierwotnym problemem były brudne głowice. Wygenerowane przez model językowy.