logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam kości BIOS PM29F002T do płyty ABIT BX133-Raid

elfiss 05 Maj 2004 11:11 3039 15
REKLAMA
  • #1 626502
    elfiss
    Poziom 11  
    Witam,

Posiadam płytę ABIT-a BX133-Raid i mam padniętą kość BIOS-u PM29F002T, i w związku z tym zwracam się z prośbą czy może ktoś nie posiada takiej kości FLASH :?:

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 626685
    Micek64
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Witaj! Moim zdaniem, prościej i taniej byłoby ściągnąć plik *.BIN ze strony producenta płyty, zawierający program SETUP (czyli cały BIOS) I oddać kostke wraz z tym plikiem do zaprogramowania. Koszt jest znikomy... Nie napisałeś natomiast, czy uszkodzeniu uległ fizycznie EPROM czy tylko program który wewnątrz jest przechowywany :?:
  • #3 626700
    elfiss
    Poziom 11  
    Flash jest uszkodzony fizycznie (uszkodził mi się zasilacz i załatwił mi właśnie tą kość) dlatego poszukuje drugiej kości, może być z innej płyty byle by było 29F002. A zaprogramowac to już sobię zaprogramuje
  • REKLAMA
  • #5 632326
    urko
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Nie musisz montować dokłądnie tego samego modelu pamięci. Wystarczy, że program BIOSu będzie rozpoznawał kod producenta i modelu. Jeśli zamiast tego PMC zamontujesz Winbond W49F002U lub Amic A290021T, czy nawet SST 39SF020A nie powinno być problemu. Z tego co wiem, wszystkie wymienione pamięci bywały montowane fabrycznie przez Abita. Co tego modelu płyty, może być za stara na Amica, ale ostatecznie decyduje wersja BIOSu nie moment produkcji płyty. Możesz też spróbować spradzonego Atmel AT29C020. Chyba nie był montowany, ale z reguły każdy BIOS 2Mbity zna tę pamięć. Jeden tylko problem, że te kości w wersji przed 2002 rokiem (trudno podać dokładną datę) miały inny kod modelu. Stare BIOSy mogą nie poznawać nowych AT29C020 Za to nowsze wersje (aktualizacje) mogę nie pamiętać starych. Trochę głupia sytuacja, która już wielu ludziom napsuła krew...
  • #6 632475
    Andrew^
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    To troche dziwne ze zasilacz ubil tylko kostke biosu.
    Jestes pewien ze reszta tez nie jest spalona ?
    -----------------------
    10 Maj 2004
    A widac jakies przebarwienia na kosci ??
    Moze po prostu kosc dostala zaduze napiecie z reguly 12 V i wyczyscilo kosc.
    Sprawdz czy po podaniu zasialnia na plyte nic sie przesadnie nie grzeje.
    jezeli tak to mozliwe ze jakis kontroler albo inne elemmenty sie spalily ?
  • #7 633576
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 634156
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    Spotkałem taką sytuację :trafiła do mnie płyta K7VZA upalona ,na oko nic nie było widać ale śmierdziała spalenizną ,padła razem z zasilaczem i dyskiem.Pierwsze co zrobiłem to wyjąłem BIOS i programator odczytał sieczkę z pamięci ale fizycznie nie była uszkodzona ,dała się zaprogramować.Niestety ,płyta i tak nie wstała bo chyba mostek północny padł ale flash choć się skasował po tej awarii to się nie uszkodził.
  • #9 634484
    Andrew^
    Poziom 15  
    Nie no bylo by bardzo dziwne zeby po awarii PSU przezyly wszystkie elementy i spalil sie BIOS, Jezeli nie widzac zadnych przebarwien na kosci i programator ja odczytuj warto jest najpierw go zaprogramowac, podaac plycie zasilanie i sprawdzic czy nic nie zbytnio nie grzeje na płycie !!!
  • REKLAMA
  • #10 638880
    Kryniu
    Poziom 12  
    Próbował ktoś programować bios na innej płycie poprzez wyciągnięcie biosu podczas pracy kompa ???
    Mnie raz się to udało.

Płyty były tej samej firmy Abit.

Niestety nie chce działać na płytach różnych producentów.
  • REKLAMA
  • #11 638901
    wezeer
    Poziom 13  
    Coz ja programowalem woele biosow roznych firm na plytce na socket7 :> i intelu TX (jak mnie pamiec nie myli) i szlo wszytko :) no znaczy kosci na 5V i 12V zrobilem sobie przejsciwke na PLLC i te tez programowalem :> a podstawka na plycie to chyba DIP32 :> wiec wszystko mozna tylko wymaga troche wprawy aby nozek w biosie nie polamac :>
  • #12 638930
    Kryniu
    Poziom 12  
    Programował ktoś kiedyś BIOS do CD-R ??
    Mam JVC 2022 na SCSI chiałbym ją troche odmłodzić.
  • #13 639933
    kali111
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Kiedyś uratowałem pł, główną ze skasowanym biosem, wkładając karte graficzną ISA, komp z niej wyświetla co jest co (dokładnie nie pamiętam robiłem to ze 2-3 lata temu).
    Zrobiłem dyskietke startową która sama uruchamiała flashowanie i poszło.
    Na necie można tego troszkę znależć.
    Zastanawiam się czy by komp zaskoczył z wyciągniętym flashem?
  • #14 640407
    wezeer
    Poziom 13  
    Hmm z tego co pamietam niektore plyty maja taka opcje ze jak padnie bios nie moga odczytac to instaluja stacje dyskietek i wystarczy wlozyc botowalna dyskietke z biosem i programem do wleszowania a procedura w autoexec.bat to nawet grafa czesto nie byl potrzebna i jak dobrze pamietam byly to plyty MSI ... bez flesza nie pojdzie ... no chyb ze zamiast biosa wgrasz w kosc linuxa :) widzialem kiedys cos takiego ale na plycie po Socket 7 na TX ; )
    Co do Nagrywarek nie fleszowalem biosow oddzielnie wyjmowalem flesza, fleszowalem tylko gdy byly sprawne i producent przewidzial taka mozliwosc np. philips, LG, Lite -on. Co do innych firm nie pamietam ....
  • #15 3270543
    Johny256
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ja mam pytanie
    Czy kośc o której mowa w poście PCM29F002T można podmienić kością W29C020 ?
  • #16 3271225
    urko
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Teoretycznie to jest kość o nieco innej organizacji sektorów ale płyty komputerowe które używają 2megabitowych pamięci na 5V z reguły rozpoznają pamięci 29C020 zarówno Winbond jak Atmel i nie powinno być problemów. Regułą jest tu nie tyle pełna zamienność układów ile możliwość rozpoznania kodu producenta i typu układu. Jeśli program biosu zna ten typ układu, będzie wiedział jaką procedurę zapisu do niej użyć. Jeśli nie, nawet kość w pełni zamienna z punktu widzenia programowania, nie będzie prawidłowo obsłużona. Najczęściej zaowocuje to niemożliwością używania niektórych programów do aktualizacji oraz brakiem możliwości zapisywania automatycznej kopi ustawień z pamięci cmos ( mimo ustnienia odpowiednich procedur ) ...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano kości BIOS PM29F002T do płyty ABIT BX133-Raid, uszkodzonej fizycznie wskutek awarii zasilacza. Zaproponowano zakup używanych kości BIOS na aukcjach internetowych oraz możliwość wykorzystania zamienników kompatybilnych z BIOS-em, takich jak Winbond W49F002U, Amic A290021T, SST 39SF020A czy Atmel AT29C020, pod warunkiem rozpoznania przez program BIOS kodu producenta i modelu pamięci. Dyskutowano o potencjalnych uszkodzeniach innych elementów płyty po awarii zasilacza oraz o metodach programowania kości BIOS, w tym na innej płycie tej samej firmy. Poruszono także kwestie kompatybilności i organizacji sektorów pamięci przy zamianie modeli, zwłaszcza między PM29F002T a W29C020, podkreślając konieczność zgodności z procedurami zapisu BIOS-u. Wskazano, że fizyczne uszkodzenie kości nie zawsze oznacza całkowitą utratę danych i że programowanie kości na zewnętrznym programatorze jest możliwe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA