logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzenie płyty głównej po odwrotnym montażu kości BIOS i zalaniu pastą?

slash77 07 Wrz 2006 08:57 2973 9
REKLAMA
  • #1 2995410
    slash77
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Mam taki problem, dostałem od znajomego płytę główną która nie działa a stało się to w ten sposób że przy czyszczeniu jej (chciał ją sprzedac i dlatego pucował) wyciągnął kość bios z płyty niestety jak ją zamontował to zrobił to odwrotnie, powiedział że przy próbie włączenia kompa naklejka na kości się pomarszczyła od ciepła i jak to zauważył to kompa wyłączył. Po odwróceniu kości, już się nie grzała ale i komp nie startował. Zamówiłem nową zaprogramowaną kość BIOS ale dziś dowiedziałem że to nie jedyna historia jaka sie płycie głównej przydażyła, przy myciu nie zauważył i rozpuścił pastę przewodzącą ciepło która rozpłynęła się po płycie i pierwsza próba włączenie komputera było z tą pastą na płycie, po tym jak komp nie wystartował wyjął płytę główną i umył ją z tej pasty (chyba z tego powodu wyjmował bios) wtedy przy którejś próbie zrobił ten numer z kością bios. Moje pytanie jest takie co mogło sie z płytą (albo może którymś innym elementem) stać jeżeli komputer został uruchomiony z tą pastą rozlaną po niej, i czy wymiana kości biosu może pomóc czy poprostu wyżuciłem pieniądze?

Jeżeli to pomoże to płyta to ABIT KR7A-RAID
  • REKLAMA
  • #2 2995431
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    widze, że ten twój znajomy, to niezły gagateg, moim zdaniem po takich przejściach nie warto szukać usterki ponieważ, może być to nieopłacalne, warto jeszcze wizualnie ją przejrzeć i spradzić ewentualnie jakieś nadpalone ścieżki, jeśli nic takiego nie występuje, odnaleść specyfikację płyty i posprawdzać napięcie na kość bios oraz komunikację, czyli szynę danych - to co wychodzi ewentualnie z kości bios.
    Możesz ewentualnie podać nazwę samej kości bios to czegoś poszukam ;)
  • REKLAMA
  • #3 2995451
    slash77
    Poziom 11  
    Płyta główna to ABIT KR7A-RAID, a kość biosu to Winbond W49F002U.

Płyta po dokładnych oględzinach nie ma nic takiego jak nadpalone ścieżki widoczne gołym okiem, zastanawia mnie jeszcze czy takie ewentualne zwarcia jakie mogły być przy pierwszym uruchomieniu mogły spowodować uszkodzenie procesora albo kości pamięci?
  • #4 2995519
    Shel
    Poziom 27  
    1-reset, powinno byc jakies napiecie w granicach 5V
    32-Vcc
    3,4,27- zależy od wersji płyty zailanie dodoatkowe
    16-gnd
    "na pozostalych szyny danych"
    jesli płyta wygląda ok, najprawdopodobniej uszkudzeniu uległa tylko kość biosu, ale podstawa to zasilanie tej kości, można się zabawić, sama kość nie jest droga

pozdrawiam
  • #5 2995559
    slash77
    Poziom 11  
    Czy napięcie sprawdzać dopiero jak dostanę nową kość biosu czy przy tej starej jeszcze to zrobić no i czy takie napięcia są przy włączonym kompie czy przy wyłączonym również? Przy tej starej kości po włączeniu wentylatory startują ale nic pozatym się nie dzieje.
  • REKLAMA
  • #6 2995621
    Shel
    Poziom 27  
    trzeba włożyć nową kość i dopiero sprawdzić, poniważ w starej mogą być uszkodzone poszczególne bloki zasilające kość pamięci i mogą przekłamywać, albo poprostu zwierać do masy
    napięcie jest w tej płycie nawet przy wyłączonej płycie, reset także ma jakąś amplitudę, natomiast szyna będzie widoczna dopiero po odpaleniu płyty na oscyloskopie, ale jakieś napięcie nawet na mierniku też powinno być mierzalne
  • REKLAMA
  • #7 2995640
    slash77
    Poziom 11  
    W takim razie poczekam na przesyłkę i napisze czym się wszystko zakończyło.
    -------------------------
    12 Wrz 2006 10:08
    Niestety Bios wczoraj doszedł ale po zamontowaniu nowej kości sytuacja taka sama wentylatory ruszają, diodki na płycie się zapalają ale nic nie rusza i z głośnika też cisza. Dziś posprawdzam jak wygląda zasilanie tej kości, zaobserwowałem jeszcze że dokładnie tak samo zachowuje sie płyta po włączeniu bez procesora i pamięci a co ciekawsze bez kości bios jest też to samo.
    Moderowany przez TONI_2003:

Post został scalony !

• #8 3013512
    Shel
    Poziom 27  
    sonde w ręce i trzeba sprawdzic czy jest szyna komunikacyjna na nogach kości biosu, jeśli nie szukać dalej przyczyny, a czy zasialnie na kości jest?
  • #9 3014961
    slash77
    Poziom 11  
    Niestety wczoraj nie udało mi się zdobyć miernika, dziś będę miał i zacznę od sprawdzenia zasilania biosu. Wieczorem postaram sie opisać rezultaty.

Mam wyniki pomiarów:
    Stara kość: Winbond W49F002U-12B
    1 - 2,30V
    22 i 24 - 6,04V
    31 - 3,95V
    32 - 6,07

Nowa kość: SyncMOS F29C51002T-90PC
    1 - 0V
    22 i 24 - 6,04V
    31 - 3,95V
    32 - 6,07

Człowiek od którego kupowałem na allegro ten bios powiedział że ta nowa kość jest w wykazie producenta ABIT jako zalecany zamiennik dla płyty KR7A-RAID. Sądząc po opiniach na allegro gość kitu nie wciska.
  • #10 3031290
    slash77
    Poziom 11  
    Witam wszystkich,

Problem rozwiązany, okazało się że płyta działa poprawnie zarówno na starym jak i na nowym BIOSie, walnięty był natomiast procesor. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Temat zamknięty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył płyty głównej ABIT KR7A-RAID, która przestała działać po odwrotnym montażu kości BIOS Winbond W49F002U oraz zalaniu pastą przewodzącą ciepło podczas czyszczenia. Po pierwszym uruchomieniu z odwrotnie zamontowaną kością BIOS nastąpiło przegrzanie i uszkodzenie naklejki na kości. Po odwróceniu kości komputer nie startował. Zamówiono nową, zaprogramowaną kość BIOS SyncMOS F29C51002T-90PC, która jest zalecanym zamiennikiem. Pomimo wymiany kości BIOS płyta nadal nie startowała, a zachowanie było identyczne nawet bez procesora, pamięci i kości BIOS. Pomiary napięć na kości BIOS wykazały obecność zasilania, jednak brakowało sygnałów komunikacyjnych. Ostatecznie okazało się, że uszkodzony był procesor, a płyta działała poprawnie zarówno ze starą, jak i nową kością BIOS. Problem rozwiązał się po wymianie procesora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA