logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD zewnętrzny 2,5" Samsung HM320JI - problem z e-sata

gwozdzt 07 Maj 2009 10:40 5704 9
REKLAMA
  • #1 6500984
    gwozdzt
    Poziom 10  
    Witam,

Kupiłem zewnętrzny dysk 320GB jak w temacie w obudowie Tracer 206E z zamiarem wykorzystania podłączenia e-SATA.
    W komplecie był kabel USB, kabel e-SATA oraz gniazdo e-SATA na śledziu:
    HDD zewnętrzny 2,5" Samsung HM320JI - problem z e-sata HDD zewnętrzny 2,5" Samsung HM320JI - problem z e-sata HDD zewnętrzny 2,5" Samsung HM320JI - problem z e-sata

System w komputerze to XP SP2, płyta główna ASRock P4VM800.

Na początek podłączyłem USB i dysk powinien od razu być widoczny (jak pendrive); a tu nic, choć z wieloma pendrive'ami komputer pracuje bez problemów. Próbowałem podłaczać kilkukrotnie, w końcu dysk pojawił się widoczny w komputerze, ale zero pojemności (0GB), a format plików opisany jako "RAW". No to sobie myślę - niesformatowany. Prawy klik, ... długie oczekiwanie..., pojawiło podręczne menu i daję 'formatuj". Znowu długie oczekiwanie i nic. Nie rusza. I tak kilkukrotnie bez efektu.

Pomyślałem że moze to moje USB coś zamulone, w końcu pendrive'y to 1-2GB a dysk 320, więc postanowiłem podłączyć e-SATA. Wyłączyłem komputer, zamontowałem śledzia, podłączyłem go do płyty, następnie połaczyłem dysk z gniazdem w śledziu i na koniec USB. W tym momencie łup, iskry i smród. Poleciał bezpiecznik w zasilaczu kompa oraz dodatkowo bezpiecznik w szafce na korytarzu. No to odpuściłem, bo wieczór sie zrobił; wymontowałem tylko zasilacz i poszedłem spać :-)

Nastepnego dnia wziąłem dysk i zasilacz do pracy.
    Dysk podłaczyłem na próbę przez USB do komputera w pracy i tu szok - wszystko pięknie działa! Dysk okazał się sformatowany, widoczna cała pojemność, zapisuje dane. SATA w pracy odpada, bo nie mam prawa rozkręcac komputera w firmie :-) Natomiast zasilacz zostawiłem informatykom-elektrykom do naprawy, a w zamian pożyczyli mi inny.

Wracam do domu, montuję pożyczony zasilacz, odpalam PeCeta (w tym momencie już radość bo ruszył), podłączam dysk pod USB... i nic. Znowu komputer go nie widzi, zamula itp. Myślę, co jest grane? Podejrzenie pada na USB. Siadam do dokumentacji płyty głównej i podpada mi zworka PS2_USB_PWR1 (instrukcja, str. 14 pkt 2.5) . Przypominam sobie, iż juz od dawna dziwne mi się wydawało, że gdy wyłączę komputer to kontrolki od CapsLock, NumLock na klawiaturze świecą dalej. Zworka była założona na 2-3. Przełozyłem zworkę na 1-2, włączam komputer, podpinam dysk przez USB... i działa jak złoto! Tak jak na komputerze w firmie - wszystko ok! W sumie miałem chyba mnóstwo szcześcia :-) Płyta cała, dysk cały, zasilacz to drobiazg.

Pytanie teraz do specjalistów: czy ryzykowalibyście ponowną próbę z E-SATA? A jeszcze lepiej: jak sprawdzić czy będzie dobrze, ale tak aby nie ryzykowac? Bo szkoda mi rezygnować z tego podłączenia, a z drugiej strony strach próbować ponownie :-)

Pozdrowienia,
    Tomek
  • REKLAMA
  • #2 6502069
    Bertos87
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Jeżeli używasz "starszej" generacji eSata bez power over to musisz dać dodatowo zasilanie do swojego HDD (jeżeli chodzi o 2,5" to wynosi +5V) i sprawdź instukcje obudowy tracer dla dysku
  • #3 6504915
    gwozdzt
    Poziom 10  
    Bertos87 napisał:
    Jeżeli używasz "starszej" generacji eSata bez power over to musisz dać dodatowo zasilanie do swojego HDD (jeżeli chodzi o 2,5" to wynosi +5V)

to jest dla mnie oczywiste. W moim przypadku kablem e-SATA mają lecieć tylko dane, natomiast zasilanie dysk będzie czerpał z USB.

Bertos87 napisał:
    i sprawdź instukcje obudowy tracer dla dysku

na stronie Tracera nie ma instrukcji do tej obudowy, ale dostałem na papierze, zeskanowałem i jest tu: Link
    jak sobie teraz przypominam, to łączyłem w kolejności zgodnej z tą instrukcją (str.2, pkt 5.) i to zwarcie powstało w momencie, gdy jako ostatnie dołaczyłem USB.

Wiec jeszcze raz krótko:
    - zworka na płycie głównej była w poz.2-3, dysk nie działał na USB, a po podłączeniu eSATA+USB spowodował zwarcie i poleciały bezpieczniki.
    - przełożyłem zworkę w poz.1-2, wymieniłem bezpieczniki, komunikacja USB jest w porządku.

Jak sprawdzić, czy mogę teraz bezpiecznie podłączyć eSATA+USB ? (bez atrakcji w postaci kolejnego zwarcia)
  • REKLAMA
  • #4 6530293
    gwozdzt
    Poziom 10  
    No dobra - do odważnych Świat należy!

Wymieniłem zasilacz w komputerze (w starym poleciało coś więcej niż tylko bezpiecznik), bezpieczniki na korytarzu, podłączyłem wszystko jeszcze raz i jest na dobrej drodze.
    Nic nie wybiło, BIOS widzi dysk pod SATA, Windows też go widzi w systemie, dysk działa, ale strasznie powoli. Zapis danych przy podłączeniu SATA jest znacznie wolniejszy niż przy USB (a przecież powinno być odwrotnie).
    Jakieś pomysły?

Pozdrowienia,
    Tomek
  • REKLAMA
  • #5 6530407
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 6530932
    gwozdzt
    Poziom 10  
    wyrobekj napisał:
    Na początek - sprawdź koniecznie w instrukcji czy w ogóle wolno podłączać zewnętrzny twardy dysk w tym samym czasie do komputera i przez USB i przez eSata. U mnie w instrukcji napisali że absolutnie nie wolno tego robić. Czyli albo USB albo eSata ale nigdy razem (ale mój twardy dysk jest zasilany prądem z własnego zasilacza, podłączanego do gniazdka, a Twój być może ma to inaczej rozwiązane).

Ma inaczej. Gdy podłączone jest SATA, to z USB bierze tylko zasilanie.
    Dwa posty wyżej powiesiłem do ściągnięcia instrukcję do tej obudowy.
    Powtórzę link:
    http://www.sendspace.com/file/ixz196
    (str 2, pkt 5.)
    ...
    - podłącz obudowę kablem eSATA
    (czyli dane),
    - podłącz obudowę kablem USB (czyli zasilanie).
    ...

wyrobekj napisał:
    Nie wiem dlaczego połączenie przez eSata jest wolniejsze od USB (sprawdziłeś na pewno ustawienia w Biosie czy eSata jest >enabled<),

jedyne co musiałem przestawić w BIOSie to IDE Config. -> SATA Operation Mode, bo gdy było ustawione [RAID] to zaraz po starcie, gdy tylko ruszał BIOS to wywalał komunikat: "The Number of disks is not adequrate to create a RAID !!!" i dysk nie był widoczny w Windowsie. Dopiero gdy przestawiłem ta opcję na [non-RAID] to pokazał się w Windowsie

wyrobekj napisał:
    ale chcę zwrócić uwagę na inny aspekt zagadnienia - wiele zewnętrznych twardych dysków trzeba osobno odłączać od komputera jeżeli są połączone przez eSata.
    [...]
    Oczywiście, kwestię można rozwiązać przez zainstalowanie programu do odłączania dysku (hotswap)...

do manuala płyty był załącznik:
    http://www.sendspace.com/file/vaziav

z którego wynika, iż płyta jest hot_plugable i hot_unplugable, więc po uporaniu się z tą nieszczęsną zworką odpowiedzialna za spoczynkowy prąd w USB nie mam już problemów przy podłączaniu i odłączaniu tego dysku.

Teraz problemem jest dramatyczny transfer przy SATA, przedstawiający się następująco:
    http://img2.imageshack.us/img2/3224/benchmark.jpg

Ma ktoś jakieś pomysły?

Pozdrowienia,
    Tomek
  • #7 6588197
    dowiew
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Miałem to samo, tzn. o połowę wolniejszy transfer eSATA niż USB. Dysk też Samsung. Na SATA bez obudowy hulał szybko.
    Pomogła wymiana dysku - Toshiba śmiga na eSATA o połowę szybciej niż na USB. Mój znajomy też coś narzekał, że Samsungi padaczą w kieszonce.
    Ja kupowałem kieszeń i dysk w tej samej firmie, więc skoro nie dzialało jak należy, to wymienili dysk bez problemu.
  • REKLAMA
  • #8 6629758
    Pyotrek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    A próbowałeś podłączyć zasilenie z dwóch gniazd USB?
  • #9 6650803
    gwozdzt
    Poziom 10  
    Pyotrek napisał:
    A próbowałeś podłączyć zasilenie z dwóch gniazd USB?

Nawet nie próbowałem z jednego :-)
  • #10 6688895
    suchy262
    Poziom 1  
    Jaki powinien być tranasfer przy podłączeniu E-Sata??

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zewnętrznego dysku 2,5" Samsung HM320JI zamkniętego w obudowie Tracer 206E, który ma być podłączany do komputera przez interfejs eSATA zasilany jednocześnie przez USB. Dysk początkowo nie był wykrywany poprawnie przez system Windows XP SP2 na płycie głównej ASRock P4VM800, pojawiał się jako RAW z zerową pojemnością, a próba formatowania nie powiodła się. Wystąpiło również zwarcie przy podłączaniu eSATA i USB jednocześnie, co wymagało wymiany bezpieczników i zmiany ustawień zworki na płycie głównej. Po poprawnym skonfigurowaniu BIOS-u (zmiana trybu SATA z RAID na non-RAID) oraz potwierdzeniu, że płyta obsługuje hot-plug, dysk jest widoczny i działa, jednak transfer danych przez eSATA jest znacznie wolniejszy niż przez USB, co jest nietypowe. Wskazano, że niektóre obudowy nie pozwalają na jednoczesne podłączenie eSATA i USB do dysku, a także że dyski Samsung w kieszeniach mogą mieć problemy z prędkością i niezawodnością, co potwierdził inny użytkownik, który wymienił dysk na Toshibę i uzyskał lepsze wyniki. Sugerowano także sprawdzenie zasilania dysku, np. podłączenie zasilania z dwóch portów USB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA