logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować Samsung U700 z simlockiem za pomocą NsPro?

simplusik1 08 Maj 2009 18:59 4550 10
REKLAMA
  • #1 6506677
    simplusik1
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    witam!

mam problem z odblokowaniem tego telefonu.

próbowałem przez patch (bez odłaczania kabla, wyciagania baterii) - phone not found. fleshował sie bez problemów.

próbowałem też przez direct - na przejsciówce "nie rozpoznano urządzenia usb".

bez przejsciówki 'przekroczone zasilanie koncentartora usb.

w obu przydadkach gdy daje unlock - wyskakuje bład systemu xp z "aplikacją nspro i zostaje ona zamknięta"!!

ćwiczone na dwóch komputerach, wersja nspro najnowasza, jak i starsze, inne szajsungi idą od strzała, wersja tego co mam XXGF1, telefon prawie nowy z playa
  • REKLAMA
  • #2 6507091
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 164
    Play z tego co sie orientuje ma U700b podlacz wlaczony telefon pod kabel D800 i nie rob zadnego patcha tylko normalnie unlock
  • REKLAMA
  • #3 6507156
    archi3
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    to na 99% wina kabla mialem ten sam przypadek
  • #4 6507225
    simplusik1
    Poziom 19  
    poochone - patcha robiłem z braku inicjatywy. z przejsciowka to robisz?

archi3 - kabelek wykluczam raczej, bo e250 mi wciaga nosem, ale dla pewności podepne jutro inny- od ufsa chyba mam

właśnie próbowałem jako u700b - zachowanie identyczne -ale opisze dokładniej

1.na przejściówce wykrywa nie znane urządzenie, bez przejściówki - przekroczone zasilanie koncentratora
    2. w obu wypadkach daję unlock
    3 phone not found - klikam ok
    4. program pokazuje

Checking serial communication...
    Checking Security...
    Authenticating...

i po chwili bład aplikacji nspro i zostaje ona zamknięta.

odinstalowałem wszytskie stery, zainstalowałem jeszcze raz - bez skutku.
  • REKLAMA
  • #5 6507248
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 164
    Ja podpinam kabel do boxa pozniej telefon do kabelka i jazda i to tyle
  • #6 6508538
    simplusik1
    Poziom 19  
    Cytat:
    to na 99% wina kabla mialem ten sam przypadek

podmieniłem kabel na inny (od ufsa) i bez zmian - nspro zachowuje sie identycznie

macie Panowie jakieś sugestie, bo mi już pomysłów brak, a przecież nie może byc tak że "się nie da" :)
  • #7 6508567
    fingusio
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 22
    to zainstaluj nspro na innym kompie, widocznie jest konfilkt aplikacji a nie blad nspro.
  • REKLAMA
  • #8 6508580
    simplusik1
    Poziom 19  
    fingusio pisałem na samej górze - robione na dwóch komputerach i identyczne zachowanie
  • #9 6508618
    fingusio
    Warunkowo odblokowany
    podlacz pod kabel usb i zobacz czy znajdzie urzadzenie jak tak to wina kabla, jak bedzie to samo to wina telefonu.
  • #10 6508663
    simplusik1
    Poziom 19  
    dzięki fingusio za radę, a więc jak podpiołem do wolnego usb- elegancko mi wykrył i zainstalował stery, ale jak przepiołem pod usb nspro - odrazu "przekroczone zasilanie koncentratora ".

czyli coś z komputerami mam nie tak?

jest jakaś szansa ściągnąć locka nspro po usb?
  • #11 6508783
    fingusio
    Warunkowo odblokowany
    moze wina kabla usb<->komputer do ktorego podlaczasz NSPro, zmien go na inny

lub

sam kabel do U700 od nspro.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odblokowania telefonu Samsung U700 z simlockiem za pomocą programu NsPro. Próby odblokowania przez patch bez odłączania kabla i wyjmowania baterii kończyły się błędem "phone not found", mimo że telefon był wykrywany podczas flashowania. Próby odblokowania metodą direct z użyciem przejściówki skutkowały komunikatem "nie rozpoznano urządzenia USB", a bez przejściówki pojawiał się błąd "przekroczone zasilanie koncentratora USB". W obu przypadkach po wybraniu opcji unlock program NsPro ulegał awarii i zamykał się z błędem systemu Windows XP. Testowano różne wersje NsPro oraz dwa komputery, bez poprawy. Wymieniono kabel USB na inny (m.in. od UFSa), ale problem pozostał. Sugerowano, że problem może leżeć po stronie kabla lub konfliktu sterowników, jednak reinstalacja sterowników i zmiana komputera nie przyniosły efektu. Podłączenie telefonu do wolnego portu USB powodowało poprawne wykrycie i instalację sterowników, lecz podłączenie przez NsPro skutkowało błędem zasilania koncentratora. Wskazano, że problem może dotyczyć kabla USB łączącego komputer z urządzeniem NsPro lub samego kabla do U700. Zalecano podłączenie telefonu do boxa przed kablem i sprawdzenie wykrywania urządzenia. W przypadku modelu U700b z Play nie jest konieczne stosowanie patcha, a odblokowanie powinno przebiegać standardowo.
REKLAMA