logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć simlocka z Samsunga U700 za pomocą UST? Problemy z połączeniem

Nosek1 23 Mar 2008 10:35 6654 24
REKLAMA
  • #1 4943736
    Nosek1
    Poziom 28  
    Ocena: 11
    Witam mam do zdjecia locka z Samsunga u700,mam juz wgrany patchowany soft i po podlaczeniu telefonu do gniazda w boxie i wcisnieciu "Rozblokuj Sim-Lock" wyswietla mi taka glupote:

Czytanie danych z boxa...
    Poszukiwanie telefonu UMTS w porcie boxa...
    Znaleziono telefon podlaczony do Boxa!
    Please wait...
    Telefonu nie znaleziono!
    Uplynelo (000:04)

Macie na to jakis sposob??

Dodano po 5 [godziny] 38 [minuty]:

Zainstalowalem nowa wersje V6.20 i nadal to samo.Ktos w ogole kiedys zrobil za pomoca tego sprzetu locka z tego modelu??
  • REKLAMA
  • #2 4946173
    Dexter23pl
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Standardowe w tym upośledzonym boxie. Jeśli dobrze pamiętam problem rozwiązałem poprzez podłączenie telefonu bezpośrednio kablem usb do komputera. Lecz ta metoda nie działa na żadnym z serii L760 i np z170. Ani na kablu rj45 ani rj45 +usb. Niema tego problemu na tym samym kablu na nspro.
    Też byłbym zainteresowany jakimś sprawdzonym sposobem od jakiejś osoby co sobie z tym poradziła. problem sterowników odpada bo instalowałem wszystko co jest dostępne i na dwóch komputerach jest tak samo.
  • #3 4946521
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    Dexter23pl napisał:
    Niema tego problemu na tym samym kablu na nspro.

Dziwne.. pinologia kabelków od UST i od NSPRO jest różna, widocznie masz kabelek od NSPRO skoro UST nie widzi telefonu ;)
  • #4 4946632
    Nosek1
    Poziom 28  
    Ocena: 11
    Dobrze powiedziane "uposledzonym boxie" miałem ochodze dzisiaj trzasnac nim o ziemie i wywalic do smietnika :/ Telefon juz musialem niestety oddac z simlockiem.A swoja droga jak sie ma lista modeli w ns-pro??Z tego co sie orientuje prace nad ust stanely na rzecz ult ktory jest pewnie takie samo gow*o wart jak ust bo dziala na tej samej zasadzie.Ns robi teraz l760 i u700 przez paczowanie bez zadnych problemow??
  • #5 4947385
    Dexter23pl
    Poziom 26  
    Tak nspro robi l760 i z170 bez problemu po paczu. to samo chyba dotyczy U700. Mój ustpro dostał już często w pustą puszkę jakimś narzędziem lub pięścią ale mu to nie pomogło :/
  • #6 5518189
    Freexco
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Też jestem nieszczęśliwym posiadaczem ust, bo wszyscy mówili, że lepszy od nspro. Potwierdzam, że jest problem, bo nie da się robić telków do których potrzebny jest kabel combo czyli te typu u700 czy l760 f330. Dostałem dobrą rade aby zakupić aktywny Hub z własnym zasilaniem , zakupiłem ale problem jest nadal ten sam, wyskakuje taki komunikat:

Czy ktos robi tym boxem telefony przy użycio tych kabli combo....
  • #7 5518208
    romicom
    Poziom 14  
    ostatnio robilem dwie sztuki u700, poszly od reki, problem czasami pozniej jest z ograniczonymi usługami
  • #8 5518262
    MarcinH
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Kolego "romicom" Twój post nie wnosi nic do tematu!!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #10 5518342
    MarcinH
    Poziom 15  
    romicom napisał:
    oki, to masz link https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1062480.html trzeba tylko troche poszukac

Temat U700 przerabiałem kilkukrotnie niestety większości kolegom a także i mi podane tematy nie pomagają ot....kaprysy UST.....na to lekarstwo pomaga jedynie EU BOX!

Jeżeli chcesz pomoc w tym temacie to podaj kilka istotnych informacji:
    Jakim kabelkiem robisz??
    Czy po patchowaniu zmieniasz kabelek na zwykły do D800 do simlocka??
    Może masz pineout zmieniony w kabelku??
    Którą wersją robisz UST??
    Na którym porcie com masz zainstalowany UST??I czy modem masz na comie mniejszym od UST com??
    Czy masz problemy z koncentratorem usb??
  • #11 5518835
    budmiller
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Mam UstPro wiem że ma czasami kaprysy ale żadko mi się trafiają jego bolączki z U700 i U700B robie na kablu kombo patch i na tym samym kablu simloka ostatnio robiłem na wersji 7.14
  • #12 5519043
    dariuszj
    Poziom 20  
    Ocena: 68
    W innym poście opisałem jak ja sobie radzę z podobnym problemem. Więc jeszcze raz, może tobie też pomoże.
    Prawdopodobnie wina kabla. Ja zakupiłem kabel E210 RJ+USB ale do UFSa nie wiem z jakiej paki do UFSa kabel z USB, ale taki przysłali. Później przerobiłem go pod USTPro2 (różnica pinologii we wtyczce). Nic nie wyrzucałem z wtyczki (rezystory, dioda) tylko przelutowałem PINy. Kabel działa w ten sposób, że do flashowania niektórych telefonów przy pomocy USTPro2 używam tylko USB bez podłączania RJ inne idą z podłączeniem obu wtyków. Natomiast simlock z niektórych telefonów idzie tylko przez RJ bez podłączania USB bo wywala błąd taki jak wyżej tzn niby telefon znajduje a później telefonu brak, m.in. L760 czy A707. Poprostu wcześniej znajduje telefon na comie USB (modem) a simlock idzie przez boxa czyli po złączu RJ. Spróbuj na czas usuwania simlocka odłączyć wtyczkę USB a zostawić tylko RJ.
  • #13 5519066
    Dexter23pl
    Poziom 26  
    Ja robię na oryginalnych kablach z zestawu. Np u700 soft to normalnym kablem USB a simlock kablem rj45 + usb. Do L760 zakupiłem kabelek na allegro usb + rj45
  • #14 5519154
    Freexco
    Poziom 18  
    Patch robie zwykłym usb i jest wgrany ok, simlock trzeba zrobić combo i po podpięciu combo mam taki komunikat jak wyżej zamieściłem na screenie, tj Przekroczone zasilanie koncetratora usb i komunikat z ust znaleziono telefon, telefon nieznaleziony. Chcę zaznaczyć, że np z u600 na kablu combo zrobił sie simlock od razu, problem jest z telefonami które wymagają patchowania, tzn patch sie wgrywa ok, tylko kłopot z simlockiem.
    Czy ktos używa tego aktywnego huba z własnym zasilaniem? Czy macie takie komunikaty "Przekroczone zasilanie koncetratora usb"
    Ostatnie pytanie, czy nspro robi te modele które wymagają patcha tj: u700, f330, l760?
  • #15 5522487
    Freexco
    Poziom 18  
    Czy ktos wogóle uzywa UST:)
  • #16 5522597
    szpilers
    Poziom 22  
    Freexco napisał:
    Też jestem nieszczęśliwym posiadaczem ust, bo wszyscy mówili, że lepszy od nspro. Potwierdzam, że jest problem, bo nie da się robić telków do których potrzebny jest kabel combo czyli te typu u700 czy l760 f330. Dostałem dobrą rade aby zakupić aktywny Hub z własnym zasilaniem , zakupiłem ale problem jest nadal ten sam, wyskakuje taki komunikat:

Czy ktos robi tym boxem telefony przy użycio tych kabli combo....

dziwne bo ja nigdy nie mialem problemu z u700

krok po kroku
    uwalniasz sobie coma z przedzialu 1-13
    podlanczasz telefonik do boxa instalujesz drivery
    odlanczasz telefon klikasz na boxie flash
    wlanczasz tryb flesz i podlanczasz telefonik do boxa
    po wgraniu patcha czekasz az zrobia sie resety i wyswietli menu samsunga
    po tym wszystkim klikasz unlock i po sprawie

a swoja droga ktos kto ma zainstalowane 7.40 wersje sprawdzi mi czy p910 idzie unlock?? bo niewiem czy pobierac czy sobie dac spokoj:)
  • #17 5522599
    zeezoo
    Poziom 26  
    Ocena: 19
    NSPRO robi te modele od strzala - 5 minut na flash i 1 minuta na unlock.

UST mam ale uzywam tylko jesli wszystko inne zawiedzie :P
  • #18 5522608
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 116
    Ja używam ale teraz już tylko do starych telefonów.Branża GSM ma to do siebie że trzeba inwestować w sprzęt, wszystkie nowe samsungi robię Easyboxem, 10 sek. i telefon ma zczytany kod.Nie potrzeba żadnych patchów.:D Teraz znowu cos zakupiłem do samsungów ale jeszcze nawet nie instalowałem.
  • #19 5522612
    szpilers
    Poziom 22  
    wiem ze robi, tylko niestety to co mam na teraz pod reka nie zawiera ust;) i temu pytanie;)

fischer mi duzo osob chwali ultimate sama i chyba o tym pomysle.....
  • #20 5524375
    Dexter23pl
    Poziom 26  
    zeezoo napisał:
    NSPRO robi te modele od strzala - 5 minut na flash i 1 minuta na unlock.

UST mam ale uzywam tylko jesli wszystko inne zawiedzie :P
    A ust U700 soft robi niecałą minutę a simlock z 10sek.
    Nie zaprzeczam że czasami są jakieś dziwne niespodzianki.
  • #21 5525286
    zeezoo
    Poziom 26  
    Ocena: 19
    Ta ale czasem zrobisz telefon ust i sie nie wlacza albo trzeba flashowac albo wywala, ze nie zdejmie Ci locka... bo costam... Musisz mu wgrywac eepromy itd. Tak jak piszesz "niespodzianki".

Nie mowie generalnie, ze UST to gorszy sprzet czy cos w tym stylu. Kazdemu podoba sie co innego. Mi wspolpraca z nspro, Tobie z UST. Ja sie klocic z nikim nie mam zamiaru ani mowic, ze to czy tamto lepsze ;] Poza tym nie tego dotyczy temat ;]
  • REKLAMA
  • #22 5525304
    Dexter23pl
    Poziom 26  
    Ja nie twierdze że ust jest lepsze od ns. Używam obydwóch i jeszcze hwk i niema uniwersalnego narzędzia.
    Ust jest beznadziejnie zrobione pod względem sterowników
  • #23 5525440
    szpilers
    Poziom 22  
    Dexter23pl napisał:
    Ja nie twierdze że ust jest lepsze od ns. Używam obydwóch i jeszcze hwk i niema uniwersalnego narzędzia.
    Ust jest beznadziejnie zrobione pod względem sterowników

polecam poszukac "p-key vista card"(karwos i multikom chyba maja) i ten problem juz ci zniknie;)

ja mam wszystkie boxy na 1 kompie ....oczywiscie 0 problemow;)

zezo, temu warto miec hwk, ktorym takie e250 czy inne bez klopotu poprawisz:)
  • #24 5549104
    Luzak_GSM_Team
    Poziom 2  
    Witam otóż dzisiaj zrobiłem po kilku godzinach 3 smoki z U700 od strzała więc temat uważam za opanowany do perfekcji, ale nie przez to ze były problemy z Boxem lecz dlatego ze robiłem ten model pierwszy raz na USTpro 2.

A więc tak panowie proszę czytać uważnie i robić tak jak napisane wszystko jest a SMOKI będą szły od strzała a jezeli nie to znaczy że macie za dużo rzeczy na portach USB i cos wam się pierniczy z portami com jeżeli zrobicie tak jak napisałem a smok nadal siedzi a więc tak:

1. Podłączacie UST PRO2 i uruchamiacie program najlepiej wersję 7.12
    2. Wciskacie w programie "GO Suport" wybieracie folder U700 i ściagacie z suportu Flesha z rozszerzeniem Patch sim czyli pełna nazwa brzmi " U700_Patch_IMEI_Unlock" jest on spakowany i teraz najważniejsze jak go już ściągniecie to jeżeli ktoś ma kompa w opcjach regionalnych przestawionego na jezyk angielski bo tylko wtedy działa mu UST pro2 to ,zeby to rozpakowac musi wrocić do jezyka polskiego bo inaczej przy próbie rozpakowania wyskoczy bład archiwum i popierniczy całe archiwum winrara albo gdy bedziecie robic smoka na innym kompie to kopiujecie na niego orginalny Flesh który jest jeszcze spakowany w winrarze i dopiero wtedy należy to rozpakować na kompie docelowym.
    Powód jest prosty gdy skopiowałem sobie na laptopa flesha którego rozpakowałem sobie wcześniej na kompie na którego go ściągnąłem to podczas Fleshowania padało wszystko na 91% więc radze skopiować orginał i dopiero rozpakowywać na kompie docelowym.
    3. Podłączamy UST pro2 właczamy wersje programu 7.12 w starszych może nie podswietlać się ikonka Rozblokuj Sim-lock wybieramy z listy U700 w okienku Flesh wybieramy sciągnięty przez nas wcześniej plik który rozpakowaliśmy i zaznaczamy KONIECZNIE "FFS Format"
    4. Na telefonie wciskamy klawisz"9" i trzymając go wciskamy włącznik w telefonie właczy sie w trybie Download.
    5. Tak właczony tel podpinamy pod kabel combo V630 a pozostałe dwie koncówki kabla pod Ust pro2, za pierwszym razem może sie wam wyłaczyć program nie ma sie czym przejmować odpalamy go odnowa z podłączonym już wcześniej telefonem.
    6. Wciskamy przycisk Flash i cała operacja trwa niecałe dwie minuty,
    7. Gdy skończy wgrywać flasha nic nie DOTYKAMY i nie odpinamy od UST Pro2 tylko czekamy aż tel się sam uruchomi w normalnym trybie, gdy już się uruchomi to ,
    8. KLIKAMY ROZBLOKUJ SIM LOCK.
    9. Jezeli mic się nie dzieje czyki wyskakują pierdoły typu znaleziono tel a po chwili że nie znaleziono tela to proponuje wyłaczyc kompa na pare minut uruchomic wszystko od nowa i zacząc znow od punktu 8 a jeżeli nie idzie simlock to kabel napewno jest dobry bo Flesh napewno poszedł , tylko macie cos ze sterownikami i portami COM pokićkane i proponuje sprubowac na innym kompie albo postawić odnowa system dla bardzo zdesperowanych powinno pomóc.
    10 a jeżeli fleshowanie tela staje to proponuje jeszcze raz sciagnąć z suportu tego samego Flasha bo mógł wystapic podczas ściągania jakis bład zapisu jakiegoś pliczku i to może mieć właśnie duży wpływ pomimo że wypakował się nam Flash bez problemów.

Jeżeli wam pomogłem to proszę o kliknięcie w "zgłoś do Moderatora +3pkt" lub o ofiarowanie jakiś punktów z góry dzięki i życzę sukcesów.
    I oby więcej takich szczegółowych instrukcji jak moja!!!

Dodano po 33 [minuty]:

A OTO PRINT Screen na potwierdzenie moich rad

Dodano po 3 [minuty]:

Dodano po 3 [minuty]:

• #25 5549470
    Freexco
    Poziom 18  
    Witam, te rady które podajesz ok, wierze że to działa:) ale nie wnoszą nic nowego w temat, proste wgrywasz flesch z patchem, dajesz unlcok i po sprawie, takie sprawy jak sterowniki, sprawdzenie portów to w menadzerze urządzeń trzeba zrobić, to tez oczywiste, archiwum u mnie mało istotna sprawa, przeniosłem rozpakowany juz ten flesch na pendrive i bez problemu się wgrał. Ja pisałem dlatego, że wszystko było OK a wyskakiwał komunikat o przekroczonym zasilaniu usb przy telefonach które robi sie na kablu Combo.
    Problem rozwiązany - wymieniono mi box i nowy śmiga aż miło !!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów ze zdjęciem simlocka z telefonu Samsung U700 przy użyciu boxa UST Pro. Użytkownicy zgłaszają, że po wgraniu patchowanego softu i próbie odblokowania simlocka pojawia się komunikat o znalezieniu telefonu, a następnie o jego braku, co często wiąże się z problemami z kablem combo (RJ45 + USB) i zasilaniem koncentratora USB. Zalecane jest stosowanie oryginalnych kabli z zestawu, a do flashowania używanie kabla USB, natomiast do zdjęcia simlocka kabla combo, czasem z odłączeniem wtyczki USB na czas odblokowywania. Wskazuje się na różnice w pinologii kabli UST i NSPRO, co może powodować problemy z wykrywaniem telefonu. Użytkownicy potwierdzają, że NSPRO radzi sobie z modelami U700, L760 i Z170 bez problemów, wykonując flash i unlock szybko i stabilnie. UST Pro bywa kapryśny, wymaga odpowiedniej konfiguracji portów COM, sterowników i unikania konfliktów na USB. Niektórzy polecają użycie aktywnego huba USB z własnym zasilaniem, choć nie zawsze rozwiązuje to problem. Wskazano, że do pełnego odblokowania U700 należy pobrać i użyć patcha "U700_Patch_IMEI_Unlock" z oficjalnego supportu UST, a także zwrócić uwagę na ustawienia regionalne systemu podczas rozpakowywania plików. Alternatywnie, do odblokowania i flashowania Samsungów coraz częściej używa się Easyboxa lub EU BOX, które działają szybciej i stabilniej, eliminując konieczność patchowania. Podsumowując, zdjęcie simlocka z U700 za pomocą UST wymaga precyzyjnego doboru kabli, konfiguracji portów i sterowników, a w przypadku problemów rekomenduje się użycie NSPRO lub innych narzędzi typu Easybox.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA