logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B5 i B5 FL - jakość zawieszenia i ocynkowanie blachy

Grzesiek_Slosarczyk 08 Maj 2009 20:20 17329 6
REKLAMA
  • #1 6507022
    Grzesiek_Slosarczyk
    Poziom 20  
    Ocena: 152
    Witam wszystkich.Mam pytanie dotyczące właśnie tych modeli. chciałbym się dowiedzieć jakiej jakości jest zawieszenie oraz czy blacha jest ocynkowana
  • REKLAMA
  • #2 7231172
    grzeso2
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    autko super gdyby nie aluminiowe zawieszenie na naszych drogach co roku trzeba zmieniac bo sieadaja sforznie
  • REKLAMA
  • #3 7258718
    12030
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Tak jak kolega napisał zawieszenie nie sprawuje sie najlepiej na naszych polskich drogach...A blacha czy ocynkowana ? watpie... Gdyż widziałem kilka egzemplarzy i zdarzają sie pęcherze ... A może po prostu trafiłem akurat na jakieś "klepane" :)
  • REKLAMA
  • #4 7277947
    arti123456
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    12030 napisał:
    Tak jak kolega napisał zawieszenie nie sprawuje sie najlepiej na naszych polskich drogach...A blacha czy ocynkowana ? watpie... Gdyż widziałem kilka egzemplarzy i zdarzają sie pęcherze ... A może po prostu trafiłem akurat na jakieś "klepane" :)

Jeżeli nic nie było robione nie ma prawa pojawić się korozja ;p
  • #5 7278046
    eltron
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Cytat:
    Jeżeli nic nie było robione nie ma prawa pojawić się korozja ;p

O tak, tak samo jak w mercedesach miała się nie pojawiać.
  • REKLAMA
  • #6 7280787
    doogas
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    miałem obydwa modele.. w tym jeden był stuknięty i żadnej rdzy nie było.. zawieszenie owszem jak na nasze drogi jest dosyć nieszczęsne.. aczkolwiek też bez przesady.. jak się nie jeździ po dziurach ostro to długo wytrzyma też.. a komplet wachaczy można kupić od 500zl na stronę z tego co mi mówił mechanik.. ja sam jak kupiłem auto przejechałem prawie 40tys km po rożnych drogach i dopiero mi zaczęło coś stukać.. a zawieszenie wcale nie było nowe jak to w aucie używanym więc myśle ze spokojnie można brać.. samochód jak każdy inny..
  • #7 7282858
    Grzesiek_Slosarczyk
    Poziom 20  
    Ocena: 152
    witam. Dzieki za wszyskie posty. Autko( Passast b5 FL 2005r. 194tyś km.) kupiłem już jakiś czas temu zrobiłem dopiero 7tyś km. na przeglądzie zawieszenie nie wykazało żadnych oznak zużycia. A co do blachy nadwozia dowiedziałem się że jest ona pokryta ocynkiem na gorąco od roku 1996

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy jakości zawieszenia oraz ocynkowania blachy w modelach Passat B5 i B5 FL. Zawieszenie, wykonane częściowo z aluminium, jest oceniane jako mało trwałe na polskich drogach, co skutkuje koniecznością częstych napraw lub wymiany elementów, takich jak wachacze, które można kupić w cenie od około 500 zł za stronę. Mimo to, przy umiarkowanym użytkowaniu i unikaniu jazdy po dziurach, zawieszenie może wytrzymać dłuższy czas bez awarii. Co do blachy nadwozia, pojawiają się wątpliwości co do jej ocynkowania – niektórzy użytkownicy zauważyli pęcherze rdzy, co może wskazywać na brak lub niewystarczające zabezpieczenie antykorozyjne. Jednak według informacji z 2005 roku, blacha Passata B5 FL jest pokryta ocynkiem na gorąco od 1996 roku, co powinno zapewniać lepszą ochronę przed korozją, o ile nie było wcześniejszych uszkodzeń powłoki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA