logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak mogę przestroić odbiornik na NOWE pasmo UKF w Polsce

Pi0trek121 08 Maj 2009 21:44 4460 7
REKLAMA
  • #1 6507420
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    Ocena: 105
    Witam! mój problem polega na tym, ze mam radio.. a raczej płytę która z niego została i chce go przestroić... szukałem na elektrodzie jak przestroić radio, lecz napisane było, aby przestroić radio trzeba mieć schemat tego radia, niestety nie znam modelu radia, był podany na obudowie, której nie mam, od razu mowie, radio jest sprawne, na innych falach odbiera rożne zagraniczne stacje, jednak jak przełączę na FM to cisza (nie kompletna) tylko coś tam nieraz zaszumi, to było radio z 2 wejściami na kasety, jedyne co pozostało z tego to płyta główna i głośniki, oto zdjęcia tej płyty:

Sorry za jakość zdjęć, w razie potrzeby zrobienia jakiegoś bliższego zdjęcia mogę zrobić wyraźniejsze zdjęcie

Zgodnie z regulaminem elektrody w pkt. 11 , proszę uzupełnić Swój wpis oraz Tytuł tematu.
    Proszę również zastosować się do regulaminu pkt. 15 . [SP5ANJ]

Nie kasować wpisu moderatora.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6507852
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    Dlaczego? o czym to mówi?
  • REKLAMA
  • #4 6507924
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Kret121 napisał:
    Dlaczego? o czym to mówi?

Prosiłem o zmianę tytułu. :!: :?:

Tytułem postu jest :
    Przestrojenie starego radia na FM

Przypomnę , że przestrojenie ... na FM to inaczej "masło maślane".

FM to sposób przesyłania informacji (czytaj : sygnałów) a nie sposób na przestrojenie radia. :!:

Bez Obrazy , ale tak zadawane pytanie świadczy o Tatalnym Laictwie w temacie Radiotechniki na tym forum .
    Regulamin pkt. 8.1 .

Szczerze proponuje oddać ten odbiornik do tzw. "fachowca" i mieć problem z tzw. "głowy" . :D

Pozdrawiam.
  • #5 6507952
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    Takie pytanie do moderatora... jak według Ciebie powinien wyglądać temat? co prawda nie jestem mocny z elektroniki radiowej, dopiero zaczynam edukacje z elektronika, wiec proszę o wyrozumiałość i poprawienie mnie w razie błędu.
  • REKLAMA
  • #6 6508069
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Kret121 napisał:
    Takie pytanie do moderatora... jak według Ciebie powinien wyglądać temat?

Przestrojenie radia na NOWE pasmo od 88,5MHz do 108MHz, powinno brzmieć np.
    Jak mogę przestroić odbiornik na NOWE pasmo UKF w Polsce.
    Cytat:
    co prawda nie jestem mocny z elektroniki radiowej, dopiero zaczynam edukacje z elektronika, wiec proszę o wyrozumiałość i poprawienie mnie w razie błędu.

:D Każdy tak zaczynał. :D

Nadmienię , że istniejące forum na elektroda.pl , służy do tego , aby tu zarejestrowani "użytkownicy" , mieli możliwość pokazania się ze swoimi "możliwościami" i "fachowością' w tematach Radiotechnicznych. :D

Pozdrawiam.
  • #7 6511120
    Pi0trek121
    Poziom 23  
    A więc wie ktoś może jak przestroić to radio?
  • #8 6511334
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Witam.

Wygląda , że jestem Twoim jedynym korespondentem. :cry:

Są tu na forum "fachmani" od spraw OIRT i CCIR, ale Oni nawet nie są wróżkami.

Nie to , żebym się czepiał - ale jak ktoś ma Tobie pomóc - jeżeli NIE zna nawet typu płytki lub nazwy urządzenia z jakiego została wyjęta. :cry:

Dziękuję za poprawienie Tematu.

Może ja spróbuję cos podpowiedzieć.
    Zaznaczyłem na rys. , które elementy są odpowiedzialne za przesunięcie (przestrojenie) pasma odbieranego w dół lub w górę.

Jak mogę przestroić odbiornik na NOWE pasmo UKF w Polsce Jak mogę przestroić odbiornik na NOWE pasmo UKF w Polsce

Na niebiesko i zólto - dotyczy emisji FM oraz pasma UKF.

Na czerwono - dotyczy pasm "fal średnich" , "krótkich" lub "długich" .

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Autor posiada płytę główną radia z dwoma wejściami na kasety, bez obudowy i oznaczeń modelu, które umożliwiłyby identyfikację urządzenia. Radio odbiera stacje na innych pasmach, lecz na FM jest niemal ciche, co sugeruje konieczność przestrojenia odbiornika na nowe pasmo UKF obowiązujące w Polsce (88,5 MHz – 108 MHz). W dyskusji podkreślono, że przestrojenie radia wymaga znajomości schematu i modelu urządzenia, a pytanie o „przestrojenie na FM” jest nieprecyzyjne, gdyż FM to sposób modulacji, a nie pasmo. Użytkownikom forum zasugerowano poprawę tytułu tematu na bardziej precyzyjny, np. „Jak mogę przestroić odbiornik na NOWE pasmo UKF w Polsce”. Jeden z uczestników wskazał na elementy na płycie głównej odpowiedzialne za przesunięcie pasma odbioru, zaznaczając je kolorami na zdjęciach: niebieskim i żółtym dla FM/UKF oraz czerwonym dla fal średnich, krótkich i długich. Brak znajomości modelu i schematu znacznie utrudnia samodzielne przestrojenie, dlatego zalecane jest skonsultowanie się z fachowcem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA