logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Strojenie radia ukf - Czy da się przestroić to radyjko?

beatvoy 24 Wrz 2021 21:03 1593 19
REKLAMA
  • #1 19625108
    beatvoy
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam,
    Czy ktoś rozpoznaje taki prosty układ radia?
    Strojenie radia ukf - Czy da się przestroić to radyjko?
    Strojenie radia ukf - Czy da się przestroić to radyjko?
    Dotyczy radia - "zabawki" zabytkowy samochodzik lata 80' pamiątka z dzieciństwa - wartość sentymentalna
    radio odbiera dwie stacje zagraniczne, rosyjski i rumuński - czyli działa.

Pytanie czy jest sens i czy da się przestroić to cudo?

- nie potrafię zlokalizować anteny (zasłyszany patent z przylutowaniem anteny do jednej nóżki kondensatora).
    - w załączonym filmie (pod koniec) prezentuję również regulację/strojenie? nie wiem jak to nazwać

Będę wdzięczny za fachową poradę.
    Załączniki:
    • Strojenie radia ukf - Czy da się przestroić to radyjko? back.jpg (1.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Strojenie radia ukf - Czy da się przestroić to radyjko? front.jpg (1.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19625121
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19625129
    beatvoy
    Poziom 9  
    a gdzie przylutować antenę, aby chociaż tą 1kę spróbować złapać?
    Czy to jest to miejsce które powoduje przyciszenie szumu?
    (na filmie dotykam imbusem - to jedyne miejsce na płytce które powoduje wyciszenie/uspokojenie szumu - nie wiem jak to nazwać).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19625140
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #5 19625154
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2487
    beatvoy napisał:
    bardzo możliwe, ze tylko długie...
    Raczej: "średnie" i tej "jedynki" na nim nie odbierzesz.
    Da się to zrobić, lecz wymaga to pewnej wiedzy, którą trudno zdobyć na bazie, co niektórych, internetowych porad.

Pozdrawiam.
  • #6 19625162
    beatvoy
    Poziom 9  
    ta cewka nawinięta chyba na jakimś kartonie czymś zaizolowana typu parafina - jutro zerknę jeszcze raz czy da się tam gdzieś przylutować dłuższą antenę. Mam przebłyski w pamięci, ze chyba był jakiś czarny kabelek z 10 cm (antena) wystawał na zewnątrz auta...

Czyli podsumowując - (proszę wybaczyć jestem zielony w kwestii radiowej, ale lutować potrafię):
    jeśli to odbiornik tylko LW to nic nie trzeba przestrajać - ewentualnie wzmocnić sygnał - dłuższa antena, dobrze rozumiem?
  • Pomocny post
    #7 19625172
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #8 19625179
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1655
    beatvoy napisał:
    czy da się tam gdzieś przylutować dłuższą antenę

Antena jest ten czarny element, antena ferrytowa. Dłuższa antena da lepszą kierunkowość i lepszy odbiór. Ale trzeba zrobić nowy cały obwód rezonansowy. Żeby odbierać 1 program to można by to przestroić. Mam podobny temat. Mogę Ci podać linka.
    Druga sprawa, myślę że lepiej zostawić to w oryginale i sobie zrobić w jakiś sposób z tego eksponat.
  • #9 19625180
    beatvoy
    Poziom 9  
    gumisie napisał:
    beatvoy napisał:
    bardzo możliwe, ze tylko długie...
    Raczej: "średnie" i tej "jedynki" na nim nie odbierzesz.
    Da się to zrobić, lecz wymaga to pewnej wiedzy, którą trudno zdobyć na bazie, co niektórych, internetowych porad.

Pozdrawiam.

Bingo! średnie
    znakowanie na potencjometrze (kole) to 5.4-6-7-8-10-13-16 to chyba faktycznie MF - "w Europie zakres 522–1611 kHz"

To zadam ostatnie pytanie - z odbiornika fal średnich w takim razie co da się zrobić - przestroić na długie?
  • Pomocny post
    #10 19625183
    Rezystor240
    Poziom 42  
    beatvoy napisał:
    przestroić na długie?

Oczywiście że się da.
  • REKLAMA
  • #11 19625187
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 19625193
    Rezystor240
    Poziom 42  
  • #13 19625198
    gumisie
    Poziom 43  
    Rezystor240 napisał:
    Oczywiście że się da.
    Da, "się".
    I to w prosty sposób.
    Wystarczy w odpowiedni miejsca, wlutować dodatkowe kondensatory o odpowiedniej pojemności, lecz to wymaga pewnej wiedzy.
  • #14 19625217
    beatvoy
    Poziom 9  
    odkąd pamiętam był to eksponat, ale chcę go przekazać dalej - jeśli to będzie gadało to jest większa szansa, ze posłuży jako radio a nie zabawka do zepsucia... a że uparty bywam z chęcią podejmę się wyzwania.

Co do przestrajania będę temat drążył, dzięki wielkie za link!
    przyglądając się temu układzikowi - gdzie konkretnie przylutować antenę, wnioskujecie może po zdjęciach?

z tej anteny ferrytowej wystają jakieś druciki niedbale skręcone...
  • #15 19625241
    Rezystor240
    Poziom 42  
    beatvoy napisał:
    tej anteny ferrytowej wystają jakieś druciki niedbale skręcone...

Nie manipuluje przy nich, jak je po obrywasz to będziesz musiał cewkę na nowo nawinąć

beatvoy napisał:
    gdzie konkretnie przylutować antenę

Czytaj ze zrozumieniem, nigdzie anteny nie lutujesz, bo już ona tam jest.

beatvoy napisał:
    wnioskujecie może po zdjęciach?

Daj zdjęcia płytki z obu stron.
  • Pomocny post
    #16 19625245
    gumisie
    Poziom 43  
    beatvoy napisał:
    gdzie konkretnie przylutować antenę, wnioskujecie może po zdjęciach?
    Jaką?
    Obwód rezonansowy tego "odbiornika" jest dostosowany do odbioru fal "średnich" i dokładanie jakiegoś "drutu", niczego nie zmieni.

Najprostszy sposób, równolegle do wyprowadzeń "agregatu" strojeniowego, dolutować kondensatory o wyliczonej pojemności.

EDIT:

Rezystor240 napisał:
    Daj zdjęcia płytki z obu stron.
    Wróć do #1. :wink:
  • #17 19625296
    Rezystor240
    Poziom 42  
    gumisie napisał:
    Wróć do

No tak, przepraszam.
    Co do radyjka, dokładaj do dużego agregatu najlepiej co 50pF aż do około 300pF jak wspomniano wcześniej. Oczywiście zakładam że częstotliwościomierza nie posiadasz.
    Za każdym dodaniem pojemności, kręć manipulatorem do strojenia tylko ostrożnie i powoli bo możesz przeskoczyć I program.
  • Pomocny post
    #18 19625469
    rstlen29

Poziom 22  
    Ocena: 101
    Antena jest ale tylko ferrytowa nie jest ona przeznaczona do fal UKF a LW lub MW wiec przestroić pasma UKF ( brak też przewodzika jako anteny FM ) nie ma jak bo nie występuje w tym produkcie.
    Konto firmowe:
    R.S. Volt
    Złocieniecka, Drawsko Pomorskie, 78-500
  • #19 19625687
    beatvoy
    Poziom 9  
    Dzięki Panowie! Wszystko już wiem.
  • #20 19625692
    beatvoy
    Poziom 9  
    Update do LW będzie i tak dla mnie zbyt skomplikowany, kwestia decyzji czy jest sens walczyć dla tylko LW.
    W wolnym czasie poszukam specjalisty lokalnie, ale już wiem o czym z nim rozmawiać dzięki Wam!

Zamykam temat,
    Dziękuję za ekspresowe fachowe wsparcie!
    Czołem!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o możliwość przestrojenia radia z lat 80., które odbiera tylko stacje LW (fal długich) i MW (fal średnich). W dyskusji podano, że radio nie obsługuje fal UKF, a jedynie stacje na falach średnich. Uczestnicy sugerują, że można spróbować wzmocnić sygnał poprzez przylutowanie dłuższej anteny do cewki ferrytowej, jednak przestrojenie na UKF wymagałoby znacznych modyfikacji obwodu rezonansowego. Wskazano również, że dodanie kondensatorów o odpowiedniej pojemności może poprawić odbiór. Użytkownik planuje skonsultować się z lokalnym specjalistą w celu dalszej pomocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA