logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować domenę .pl z dynamicznym IP na dyndns.org?

jarekryzyko 13 Maj 2009 20:10 13658 3
REKLAMA
  • #1 6526453
    jarekryzyko
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam, postanowiłem postawić prywatny serwer na ... neostradzie. Do tej pory zadowalałem się adresem z końcówką no-ip.org. Jednak adres nie jest ani estetyczny, ani łatwy do zapamiętania.
    Zarejestrowałem więc domenę drugiego poziomu xxxxx.pl (w serwisie nazwa.pl). Niestety nie obsługują dynamicznego IP tak jak w serwisach no-ip.com albo dyndns.org. Aktualnie ustawiłem więc na przekierowanie HTTP (z maskowaniem adresu) na mój stary adres xxxxx.no-ip.org.
    Nie jest to profesjonalnie, ani funkcjonalnie, gdyż chcę mieć możliwość podania parametrów np. xxxxx.pl/strona.php?kod=12345. Niestety przekierowanie HTTP nie przekazuje parametrów, ani nie wyświetla nazwy aktualnej podstrony.
    Myślałem nad czymś w rodzaju transferu domeny do dyndns.org, czy to możliwe, ile będzie kosztować i co należy wiedzieć by nie wydać pieniędzy za coś co nie będzie działać?

Co na to poradzicie? Domena .pl jest już wykupiona.
    Pozdrawiam, jarekryzyko.
  • REKLAMA
  • #2 6526742
    Bartek_Arabski
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Ja tam się na domenach za bardzo nie znam, ale wydaje mi się że to nie jest możliwe. Zauważ jakie są różnice w czasie propagacji i jakie hece trzeba robić przy "normalnych" domenach.

Sam korzystam z dyndns i tak po uaktualnieniu, nowe IP jest w działaniu prawie od razu.

Pierwszy z brzegu link z Googli:

Cytat:
    Rejestracja prowadzona jest on-line i domena jest widoczna na WHOIS - NASK natychmiast po rejestracji, a w Internecie po propagacji czyli ok 24 h.

http://amm.net.pl/rejestracja_nowej_domeny_polskiej_w_nask.htm
  • REKLAMA
  • #3 6526987
    jarekryzyko
    Poziom 12  
    W odpowiedzi na moje pytanie w centrum pomocy rejestratora otrzymałem odpowiedź:
    Cytat:
    [...] Domenę może Pan przekierować na zewnętrzne serwery DNS które umożliwiają takie przekierowanie.

Wydaje mi się, że w DynDNS.org rozwiązaniem mojego problemu jest płatna opcja Custom DNS. Jednak nie jestem pewien czy na pewno to jest to o co mi chodzi. Proszę o jakieś informacje, w jaki sposób to zrealizować (niekoniecznie za darmo).

Zasięgnąłem porady na tym forum, gdyż zależy mi na tym adresie z pełną funkcjonalnością.
    Pozdrawiam.
  • #4 7379804
    jarekryzyko
    Poziom 12  
    Witam ponownie.
    Problem rozwiązałem jakiś czas temu, dzisiaj sobie przypomniałem o tym wątku, może komuś się przyda.

Aby zarejestrować domenę (np. z nazwa.pl) i przypisać ją do zmiennego ip (np. neostrada), nie korzystając z niepotrzebnych przekierowań http, które obcinają wszystkie parametry przekazane w adresie URL należy:
    • Zarejestrować konto w http://freedns.afraid.org/;
    • Założyć nową domenę (wpis typu A) w zakładce Domains podając nazwę swojej domeny (przykładowo tvcountdown.pl);
    • Jeśli chcesz korzystać z dodatkowych subdomen (np. www.tvcountdown.pl to załóż je w zakładce Subdomains, wpis również typu A).
    • W zakładce Dynamic DNS dodać powyższe domeny (jeśli ich jeszcze nie ma, nie pamiętam czy się same dodawały);
    • Ściągnąć i zainstalować program do automatycznej aktualizacji IP domen z tej strony (ja korzystam z FreeDNS Update);
    • Wpisać w programie login, hasło do konta w serwisie FreeDNS oraz dodać domeny. Następnie ustawić interwał sprawdzania itp.);
    • W panelu klienta na nazwa.pl w ustawieniach domeny zaznaczyć opcję Zewnętrzne serwery DNS i wpisać adresy serwerów DNS: ns1.afraid.org, ns2.afraid.org, ns3.afraid.org i ns4.afraid.org.

Czas propagacji zazwyczaj nie trwa dłużej niż 10 minut, ale różnie z tym bywa (przy okazji polecam OpenDNS) :) Pozdrawiam.
REKLAMA