logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte GA-7VAXFS - nie wstaje

szakal87 16 Maj 2009 13:31 1663 20
REKLAMA
  • #1 6536650
    szakal87
    Poziom 10  
    Kość biosu zaprogramowana bez błędu. Użyłem Biosu z GA-7VAX F4 ponieważ tego z FS nie idzie już nigdzie dorwać, a podobno to to samo... podobno.

Gdy zworka jest dana na Clear CMOS płyta zaczyna kręcić wiatrakami na zasilaczu i procesorze, dioda led przy ramach się świeci. Gdy daję na default płyta nie wstaje, zero życia. Mechanicznie wygląda dobrze i żadne miejsca nie widać żeby były przepalone i ścieżki przerwane. Reszta podzespołów na pewno jest dobra. Zasilacz 350W.

Co może być przyczyną ?? Proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 6536696
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    Ocena: 24
    Cytat:
    Zasilacz 350W

A MARKA zasilacza?? I podaj resztę konfiguracji komputera
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 6537227
    szakal87
    Poziom 10  
    Zasilacz Take Me 350W sprawdzany na innej konfiguracji sprzętowej i chodzi dobrze. Do tego Duron 950 i 512MB RAM Kingston oraz geforce2 MX, więcej nawet nie warto wymieniać jak nawet bez podłączania dysku i cdromu nie wstaje.

Przeglądałem ten wątek wcześniej jednak nie rozwiązuje on moich problemów. Link odwołujący działa, ale gdy chcę ściągnąć prawidłowy bios z tych które są wypisane na tej stronie to się nie da ponieważ na stronie producenta już go nie ma ;/ Nikt też nie umieścił zgodnie z prośbą ostatniego forumowicza w temacie oryginalnego biosu producenta...
  • #5 6537295
    tedd
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    W pierwszej kolejności proszę pobrać i wgrać Bios ze strony Fujitsu Siemens
  • #7 6537504
    szakal87
    Poziom 10  
    Na stronie producenta jak do tej pory nie znalazłem tej płyty.

Dodano po 6 [minuty]:

Cytat:

to jest bios_ga-7vax_f13.exe

jaj już wcześniej mówiłem ja wgrałem 7vax F4 !! specjalnie najwcześniejszą żeby w razie czego najbardziej pasowała a nie jest to przecież 7vaxfs ze strony fujitsu siemens ... ktoś tu niedokładnie czyta posty i jeszcze na dodatek nieprzyjemnie się odnosi... proszę zrozumieć raz na zawsze gdybym znalazł tutaj na tym forum wcześniej odpowiedź to bym nie zadawał pytania, a po drugie nie jestem osobą która nie szuka najpierw tylko od razu zadaje pytania.
  • #8 6537574
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 6537718
    szakal87
    Poziom 10  
    Dziękuję. Właściwy bios jednak nie pomógł. Nadal te same objawy. Musi coś być uszkodzone i nie jest to widoczne. Dlaczego się wyłącza gdy zmieniam zworkę na default ?? jakieś sugestie ??
  • #10 6537731
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 6537733
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Połóż płytę główną na biurku, podłącz tylko wentylator, usuń zworkę z jumperów clear CMOS i spróbuj uruchomić zwierając piny power.
  • #12 6537871
    szakal87
    Poziom 10  
    Bez zworki wentylator się kręci podobnie jak ze zworką na Clear CMOS.
  • #13 6537877
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 6537878
    szakal87
    Poziom 10  
    Cytat:
    Pozostaje zawsze możliwość, że uszkodzoną jest sama kość BIOS.

Kość biosu nie jest uszkodzona, ogólnie sprawdzałem dwie kości, jak również sprawdzona na innej płycie z którą działała.

Dodano po 27 [sekundy]:

Cytat:
    Jaka jest historia tej płyty?

No i tutaj właśnie jest problem bo nie mam pojęcia ;]
  • #15 6537889
    mat_ed
    Poziom 43  
    Co z moimi wskazówkami ? Zastosowałeś się do nich ?
  • #16 6537906
    szakal87
    Poziom 10  
    mat_ed napisał:
    Co z moimi wskazówkami ? Zastosowałeś się do nich ?

Napisałem powyżej:

Bez zworki wentylator się kręci podobnie jak ze zworką na Clear CMOS.
  • #17 6537929
    mat_ed
    Poziom 43  
    Oczywiście poza obudową, tak jak napisałem.
    Napisz dokładnie jak do tego doszło, że masz taki efekt jak teraz.
    Stało się tak z dnia na dzień ? Wszystkie dip-switch'e na płycie głównej odpowiednio skonfigurowane ?
  • REKLAMA
  • #18 6537963
    szakal87
    Poziom 10  
    Dlaczego płyta tak działa to nie wiem bo kupiłem ją niesprawdzoną więc historii nie znam (ryzyk fizyk no i nie działa).

Wszystko sprawdzam poza obudową tylko podłączone to co powyżej już napisałem. DIP SW CPU ustawione na 100 Mhz (tylko one są na płycie ogólnie to ubogi model)
  • #19 6538135
    mat_ed
    Poziom 43  
    Cytat:
    Dlaczego płyta tak działa to nie wiem bo kupiłem ją niesprawdzoną więc historii nie znam (ryzyk fizyk no i nie działa).

Więc nie ma się co dziwić. Niesprawdzone = uszkodzone w większości przypadków.
    Napisz do sprzedawcy i zapytaj o jej historię, wtedy będzie można coś dalej myśleć.
  • #20 6538162
    szakal87
    Poziom 10  
    Czasem się uda kupić dobrego ;] druga płyta była sprawna. Pisać do niego nawet nie ma sensu bo pewno nawet nie będzie wiedział o jaką płytę chodziło i chyba pisał że nie zna historii.
  • #21 6538212
    mat_ed
    Poziom 43  
    Nie znając przeszłości sprzętu, nie jesteśmy w stanie pomóc.
    Ponadto, forum nie służy do naprawiania złomu z Allegro.
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej Gigabyte GA-7VAXFS, która nie uruchamia się poprawnie. BIOS został zaprogramowany bez błędów, użyto wersji BIOS z modelu GA-7VAX F4, gdyż oryginalny BIOS dla GA-7VAXFS jest niedostępny. Po ustawieniu zworki na Clear CMOS wentylatory zasilacza i procesora się kręcą, a dioda LED przy pamięciach świeci, jednak przy ustawieniach domyślnych płyta nie daje żadnych oznak życia. Zasilacz Take Me 350W został przetestowany i działa poprawnie na innej konfiguracji. Procesor to Duron 950, pamięć RAM Kingston 512MB oraz karta graficzna GeForce2 MX. Próby uruchomienia płyty bez podłączonych dysków i napędów nie przyniosły efektu. Wgranie właściwego BIOS-u ze strony niemieckiej producenta nie rozwiązało problemu. Kości BIOS zostały sprawdzone i działają na innych płytach. Próby uruchomienia płyty bez zworki Clear CMOS oraz z nią dają podobne efekty – wentylatory się kręcą, ale brak POST. Płyta jest używana, kupiona bez historii i bez gwarancji stanu technicznego. Brak widocznych uszkodzeń mechanicznych lub przepalonych ścieżek. Sugerowano możliwość uszkodzenia płyty głównej lub samego BIOS-u, jednak kości BIOS są sprawne. Brak dalszych wskazówek ze względu na nieznaną historię sprzętu i brak możliwości diagnostyki. Temat został zamknięty z powodu braku danych o przeszłości płyty i niemożności pomocy w naprawie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA