logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Whirlpool AWG680 - bęben nie obraca się podczas prania, tylko wiruje

adamgrudzinski 24 Maj 2009 15:56 2984 6
REKLAMA
  • #1 6569048
    adamgrudzinski
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Mam problem z pralką. Przechodzi bardzo ładnie cały cykl, pobiera wodę, grzeje i wypuszcza, płucze i odwirowuje. Nie robi tylko jednago. W czasie całego cyklu - oprócz wirowania - za nic w świecie nie ma ochoty choćby tylko raz obrucić bębnem.
    Przeglądnąłem całem forum lecz opisu takiej usterki nie udało mi się znaleźć.
    Czy ktoś może mi coś podpowiedzieć?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6569534
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Programator prawdopodobnie.
  • REKLAMA
  • #3 6570856
    adamgrudzinski
    Poziom 11  
    Dzięki za podpowiedź. Oczywiście nie mogę do końca odrzucić takiej przyczyny - nie mniej wyciągłem programator, zasiliłem "na stole" jego silniczek i obserwowałem efekty pracy jego stytyków podłączając w kolejne obwody żarówkę 20W zailaną z akumulatora samochodowego. Porównałem kolejne kroki programatora z odpowiednim diagramem - i wychodzi na to że jest OK.
    Problem pojawił się po wymianie łożysk w bębnie. Wiem że to raczej nie ma wpływu ale... Sprawdziłem też wszystkie przewody dochodzące do modułu elektronicznego.
    Sam moduł wygląda "zdrowo". Nie wiem czy jest jakaś procedura sprawdzająca ten element po za pomiarem jego elementów. (zasilanie, sterowanie).
  • #4 6570995
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Programator przełącza rewersy, to prosta pralka.
    Jeżeli twierdzisz że programator jest sprawny, to ja się poddaję ;)
    Gratulacje samozaparcia z żarówką ;)
  • REKLAMA
  • #5 6571560
    adamgrudzinski
    Poziom 11  
    Pięknie dziękuję za próbę pomocy. Pralka rzeczywiście wydaje się być prosta. Z regułu jednak to co proste...
    Poczekam. Może ktoś będzie miał jeszcze jakiś pomysł.
    Pozdrawiam ;)
  • REKLAMA
  • #6 6574410
    sujka5
    Poziom 26  
    Ocena: 537
    moduł jest uszkodzony lub szczotki się skończyły...
  • #7 6589418
    adamgrudzinski
    Poziom 11  
    Dzięki serdeczne za próby pomocy ale okazały się niestety nieskuteczne ;))
    Pralkę naprawiłem choć nie wiem co było przyczyną. Pomimo iż nikt przy niej nic nie robił - a mam ją prosto ze sklepu - podłączenia elektryczne programatora były inne niż na schemacie. Podłączyłem tak jak powinno być i ruszyła bez problemu. Tylko - czemu przedtem chodziła?
    Tego się już nie dowiem ;)))
    Tym samym zamymykam problem i jeszcze raz dziękuję za okazaną pomoc.
    Pozdrawiam ;)

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Whirlpool AWG680 podczas cyklu prania nie obraca bębna, a jedynie wiruje podczas odwirowywania. Problem pojawił się po wymianie łożysk bębna. Sprawdzono programator – jego silnik i styki działają poprawnie zgodnie z diagramem, a przewody do modułu elektronicznego są nienaruszone. Podejrzewano uszkodzenie modułu lub zużycie szczotek, jednak ostatecznie przyczyną okazało się błędne podłączenie elektryczne programatora, które różniło się od schematu. Po poprawnym podłączeniu pralka zaczęła działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA