logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najczęstsze usterki w monitorach i telewizorach - elementy elektroniczne i mechaniczne

lukaszdzik 10 Maj 2004 19:45 1563 2
REKLAMA
  • #1 634692
    lukaszdzik
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam.
    Chciałem się dowiedzieć , od fachowców - czyli od Was , co najczęściej się psuje w monitorach czy telewizorach. Myślę tutaj o elementach elektronicznych, może jakiś częściach mechanicznych... generalnie, jakie najczęściej usterki spotykacie w swojej działalności.

Drugie pytanie, jak już tu jestem , to: z czym są największe problemy - które elementy trudno dostać, które są może bardzo drogie?

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 634969
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Powiem tak - wystarczy poczytać tematy w tym dziale tak z 1-2 m-ce do tyłu i bedziesz miał pełen obraz. Każdy uszkodzony monitor to osobna historia i nie da się tego z góry ułożyć. Liczy się to co potrafisz robić i na czym się znasz. Czasami pomaga wyczucie. A ceny elementów są różne - od 10 gr do 100zł i więcej za element.
    Czy taka odpowiedź wystarczy?
  • #3 635121
    Prezes10
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Z mojej praktyki miałem najwięcej padniętych trafopowielaczy - ceny od 100 do 200 zł. Pada niekiedy tranzystor w linii - ok. 20 zł, tranzystor w zasilaczu, też ok. 20 zł. W starszych monitorach, powyżej 4 lat kineskopy tracą ostrość. Ale faktycznie popatrz na forum, tam będziesz miał więcej szczegółów. :)
REKLAMA