logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung LE32A451C1 - Generalnie chodzi ale chimerycznie - wyłącza/włącza

Darek.S 04 Kwi 2020 10:08 720 2
REKLAMA
  • #1 18587380
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 975
    Staruszek jeszcze w ogóle bez DVBT. Przywieziony z objawem, że się wyłącza.
    Rzeczywiście po włączeniu u mnie pojawił się "śnieg" i wyłączył. Po rozebraniu i oględzinach ( kondensatory zmierzone ESR O.K. ewidentnie złych lutów tez nie było) włączyłem i zapracował normalnie z małym ale bo na HDMI miałem dziwny obraz ale sygnał ( kolorowy śnieg /dropy na krawędziach. Po Eurozłaczu i z anteny ( analog z modulatora) już O.K. Ale podawałem sygnał 1080i a TV HD Ready.
    Po obejrzeniu lutowań zasilacza pod lupą przelutowałem jeszcze scalak w przetwornicy.
    Podłączyłem do dekodera i na 720P obraz już obwódek nie miał.
    Skręciłem i po ponad godzinnym testowaniu klient odebrał. Za kilka godzin dzwoni, że dalej problemy z uruchomieniem. mam go z powrotem i jak w temacie generalnie chodzi ale potrafi z rzadka wyłączyć się sam i włączyć. . Testuję właśnie na sygnale z modulatora i obserwuję , że raz na czas wyłącza się fonia. Wynika z tego , że problemy raczej nie od strony zasilacza a płyty głównej...
    czy ktoś się z czymś takim spotkał?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18588455
    stacho57
    Poziom 28  
    Ocena: 444
    Tak mi coś wpadło do głowy. Może tak najprościej, klawiatura lokalna? :D Przy takim uszkodzeniu, trudno radzić. Powodzenia.
  • #3 18588510
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 975
    stacho57 napisał:
    Może tak najprościej, klawiatura lokalna? :D Przy takim uszkodzeniu, trudno radzić. Powodzenia.

Że też sam na to nie wpadłem a niejednokrotnie naprawiłem telewizor wypinając właśnie jedną wtyczkę. Może dlatego, ze tutaj nie ma charakterystycznych objawów typu sam ścisza czy zgłaśnia albo przełącza kanały. Ale z drugiej strony włącza i wyłącza co sam napisałem w temacie :| . Dzięki. Zaraz to sprawdzę

Dodano po 1 [godziny] 25 [minuty]:

Po wyłaczeniu wtyczki od lokalnej bez zmian. nawet jakby się to nasiliło tzn występuje częściej.
    Telewizor pracuje i wyłącza się. Po wyłączeniu obrazu miga dioda St-by i po chwili gaśnie ale obraz nie pojawia się.
    W tym czasie telewizor nie reaguje na pilota. Po chwili ( przeważnie kilkanaście sekund) dioda St-By zaczyna migać i pojawia się obraz.
    Do tego wspomniane zaniki dźwięku ale też w dziwny sposób bowiem jak pojawi się większa amplituda fonii to dźwięk się pojawia.
    Tak jakby się coś "zatykało" jak jest cicho i "odtykało" jak jest głośniej :-o
    Testuję to na sygnale z modulatora podpietego pod rejestrator z mikrofonem. jak nic się na zewnątrz nie dzieje fonia się wyłącza. Jak przejeźdza samochód to ja odtyka...
REKLAMA