logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przesunięty tekst na kopii Ricoh FT-3813 po wymianie bębna i listwy

pgrom 28 Maj 2009 10:19 1397 6
REKLAMA
  • #1 6584716
    pgrom
    Poziom 19  
    Ocena: 54
    Witam,
    Mam taka kserokopiarkę na serwisie jak w temacie. Maszyna ma 150k, po wymianie bębna z listwą zbierającą, elektrody w porządku. Wydruki są ogólnie ok, problem polega na tym że jak kopiuje np. A4 to na wysokości ok 8cm od dołu kartki w poziomie tekst jest "wstrząsnięty", tak jakby dwie linijki teksu byly nałożone na siebie i przesunięte, co ciekawe jak kopiuje A3 to efekt jest podobny, też w odległości ok. 8cm od dołu pojawia się ten problem. Jak obrócę kartę A4 na szybie i skopiuje to w tym miejscu pojawia się delikatny szary pasek.
    Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 6585747
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Sprawdź czy przechodzący papier nie "podskakuje" koło bębna. Sprawdź wejście kartki do pieca czy tam nie ma podskoku który przytrzymuje kartke pod bębnem dając taki efekt.

C.
  • REKLAMA
  • #3 6585857
    Marcin_4321
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Sprawdz czy skaner nie haczy gdzieś w czasie kopiowania
  • #4 6585888
    tracer_as
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    można sprawdzić czy wałek grzejny nie jest w tym miejscu obklejony i daje taki efekt...
  • REKLAMA
  • #5 6585904
    pgrom
    Poziom 19  
    copyman napisał:
    Sprawdź czy przechodzący papier nie "podskakuje" koło bębna. Sprawdź wejście kartki do pieca czy tam nie ma podskoku który przytrzymuje kartke pod bębnem dając taki efekt.

C.

Zrobiłem jak radziłeś i faktycznie zauważyłem że jak kartka wchodzi do pieca to między piecem a bębnem wybrzusza się co może powodować drgnięcie kartki i "przesunięcie" tonera na kartce. Tylko zastanawia mnie co może to powodować bo na piecu nie ma żadnych przeszkód?
  • REKLAMA
  • #6 6588028
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Sprawdź i wymień tulejki ślizgowe wałka górnego i stan bushingów/docisk wałka dolnego. Takie tematy miałem często w Aficio 200 i wymiana tulejek pomagała. Wyglądało to jakby piec "nie nadążał" i kartka falowała przez to.

C.
  • #7 6617345
    pgrom
    Poziom 19  
    Wymieniłem tulejki ale niestety było dalej to samo, co dziwne podmieniłem inny cały element grzejny i wszystko działa jak należy, nie sprawdziłem tego ale to chyba win zębatki napędowej wałka grzejnego. Co ciekawe dowiedziałem się od klienta że Ricoh wycenił naprawę tej kopiarki na 2500zł, cenią się:). Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ W kserokopiarce Ricoh FT-3813 po wymianie bębna i listwy zbierającej występuje problem przesunięcia tekstu na kopiach w poziomie, około 8 cm od dolnej krawędzi. Przy kopiowaniu A4 obróconej, w tym miejscu pojawia się delikatny szary pasek. Podejrzewano problemy z przechodzeniem papieru przy bębnie lub piecu, blokowanie skanera lub zabrudzenie wałka grzejnego. Zaobserwowano wybrzuszanie papieru między piecem a bębnem w miejscu usterki. Zasugerowano sprawdzenie i wymianę tulejek ślizgowych wałka górnego i dolnego w piecu, co mogłoby wpływać na falowanie kartki. Wymiana tulejek nie rozwiązała problemu. Usterkę ostatecznie usunięto poprzez podstawienie innego, całego elementu grzejnego (pieca). Prawdopodobną przyczyną był uszkodzony element pieca, być może zębatka napędowa wałka grzejnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA