logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop: impulsy w układzie różniczkującym i całkowanie sygnału prostokątnego

morPhikkk 01 Cze 2009 09:57 5878 9
REKLAMA
  • #1 6601920
    morPhikkk
    Poziom 11  
    Witam, muszę jutro oddać sprawko a kompletnie nie mam pojęcia jak odpowiedzieć na poniższe pytania. Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi :( Czy mógłby mi ktoś pomóc ?

1. Dlaczego w sygnale wyjściowym układu różniczkującego pojawiają się impulsy dodatnie i ujemne? Jak można usunąć impulsy ujemne oraz jaki to ma sens?
    2. Dlaczego w rezultacie całkowania sygnału prostokątnego otrzymuje się sygnał będący liniową funkcją czasu? Podaj interpretację matematyczną.

Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6602135
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Niech kolega sobie przypomni z analizy stanów nieustalanych jak jest kształt prądu na rezystorze podczas ładowania i rozładowania kondensatora. A to powinno już naprowadzić na odpowiedz w punkcie 1.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 6602136
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Ocena: 83
    morPhikkk napisał:

faktycznie :) ale brakuje w nich odpowiedzi na pytanie 1 :cry:

Nie brakuje :!:
    Cytat:
    napięcie wyjściowe jest proporcjonalne do pochodnej napięcia wejściowego

Oscyloskop: impulsy w układzie różniczkującym i całkowanie sygnału prostokątnego
    Jako, że to podforum nazywa się nauka nie dam Ci pełnej odpowiedzi na tacy.

Zastanów się jeśli napięcie na wejściu rośnie, lub maleje, jaka będzie odpowiedź układu różniczkującego?

Jeśli to zrozumiesz to będziesz wiedział skąd biorą się impulsy dodatnie i ujemne.
  • #6 6602192
    morPhikkk
    Poziom 11  
    rozumiem, że układ różniczkujący odpowiada skokowo na zmianę napięcia wejściowego bo różniczka z wartości stałej będzie zerowa, a więc łopatologicznie:

jeżeli napięcie wejściowe wzrośnie w sygnale prostokątnym, to również wzrośnie odpowiedź układu różniczkującego, później kiedy napięcie będzie utrzymywało wartość stałą, różniczka będzie dążyć wykładniczo do zera

natomiast jak napięcie wejściowe osiągnie wartość ujemną to odpowiedź układu również osiągnie wartość ujemną, później kiedy napięcie będzie utrzymywało wartość stałą, różniczka będzie dążyć wykładniczo do zera

i tyle wiem :D czyli połowę odpowiedzi :D

ale jak usunąć impulsy ujemne i po co to się robi ?
  • Pomocny post
    #7 6602333
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Jest taki element który nazywa się dioda. I może się przyda by rozwiązać twój problem.
  • #8 6603442
    morPhikkk
    Poziom 11  
    jony napisał:
    Jest taki element który nazywa się dioda. I może się przyda by rozwiązać twój problem.

ok :) faktycznie nie pomyślałem :P diodę wstawiam do obwodu i mi blokuje wartości ujemne ale jaki sens ma usuwanie z sygnału wyjściowego impulsów ujemnych ?

kolokwialnie mówiąc czy przypadkiem nie chodzi o to, żeby mi plamka oscyloskopa nie wracała ?
  • Pomocny post
    #9 6603996
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Narysuj układ pomiarowy, bo tak to można długo gdybać po co ona tam, do różnych celów są różne wycięcia.
  • REKLAMA
  • #10 6604029
    morPhikkk
    Poziom 11  
    Paweł Es. napisał:
    Narysuj układ pomiarowy, bo tak to można długo gdybać po co ona tam, do różnych celów są różne wycięcia.

układ pomiarowy to poprostu generator, który podłączony jest pod jedno wejście oscyloskopu, a pod drugie podłączony jest układ różniczkujący który jest podłączony pod generator

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasad działania układów różniczkującego i całkującego przy zasilaniu sygnałem prostokątnym, w kontekście zajęć laboratoryjnych z oscyloskopem. Wyjaśniono, że w sygnale wyjściowym układu różniczkującego pojawiają się impulsy dodatnie i ujemne w odpowiedzi na zmiany (zbocza) napięcia wejściowego – dodatnie przy narastającym zboczu, ujemne przy opadającym. Zjawisko to można powiązać z przebiegiem prądu podczas ładowania i rozładowania kondensatora. Zaproponowano zastosowanie diody do usunięcia impulsów ujemnych, a jako możliwy cel takiej modyfikacji wskazano uniknięcie powrotu plamki na oscyloskopie. W kwestii całkowania sygnału prostokątnego i uzyskiwania liniowej funkcji czasu, odwołano się do definicji matematycznej całki ze stałej wartości.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA