logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odczyt parametrów z przebiegu napięcia na oscyloskopie

simeeexxx 25 Paź 2019 23:57 2385 12
  • #1 18239961
    simeeexxx
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam, czy ktoś pomógłby mi odczytać następujące parametry z tych dwóch przebiegów napięcia z oscyloskopu:
    1. Amplitudę napiecia
    2. Napiecie międzyszczytowe
    3. Okres
    Chodzi mi głownie o wyjaśnienie w jaki sposób odczytuje się te podstawowe wielkości Odczyt parametrów z przebiegu napięcia na oscyloskopie Odczyt parametrów z przebiegu napięcia na oscyloskopie
  • #2 18239966
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    To na zajęcia z miernictwa?
  • #3 18240141
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 18240166
    simeeexxx
    Poziom 4  
    freebsd napisał:
    To na zajęcia z miernictwa?

Nie,

Dodano po 8 [minuty]:

odalladoalla napisał:
    simeeexxx napisał:
    Witam, czy ktoś pomógłby mi odczytać następujące parametry z tych dwóch przebiegów napięcia z oscyloskopu:
    1. Amplitudę napiecia
    2. Napiecie międzyszczytowe
    3. Okres
    Chodzi mi głownie o wyjaśnienie w jaki sposób odczytuje się te podstawowe wielkości Odczyt parametrów z przebiegu napięcia na oscyloskopie Odczyt parametrów z przebiegu napięcia na oscyloskopie

Jeszcze gdybyś pokazał zdjęcia z oscyloskopu analogowego to może zrozumiałbym iż masz problemy z określeniem tych parametrów ale w cyfrówkach ?
    Dawno temu był taki skrót w języku angielskim odnoszący się do notorycznych leni, miał on swoje tłumaczenie na j. polski-szło to jakoś tak- "przeczytaj tą p..ną instrukcję". Więc przeczytaj ją. Te parametry podaje oscyloskop cyfrowy sam jeśli zaznaczysz "ostrzałkujesz" interesujący cię zakres.Kolejny mikrocefal wtórny.Kolejny student za "500+"-odróbcie za mnie zajęcia z laborki.
    dołącz do grona płaczący iż cię gnębią, najlepiej tu
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=mgmpKhP6eOU

Ta ironia jest chyba nie potrzebna, jestem studentem na pierwszym semestrze i nigdy wczesniej nie mialem do czynienia z oscyloskopem. Dlatego też zwróciłem się z prosbą o wyjaśnienia.
  • #6 18240245
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18240318
    simeeexxx
    Poziom 4  
    odalladoalla napisał:
    freebsd napisał:

takich tematów /filmików jest na YT dziesiątki jeśli nie setki, tylko jemu się nie chciało nawet 5 minut poświęcić na wyszukanie, on chce gotowej odpowiedzi na teraz.
    Taki charakter, przeglądnij profil tego użytkownika co do tej pory "chciał".
    https://www.youtube.com/watch?v=-5au__70aa8
    https://www.youtube.com/watch?v=PDkfjKyD8Ms
    od 24 minuty bo pewnie za dużo do oglądania

Spróbowałem odczytać amplitude, czy ktoś moze sprawdzić:
    w przypadku pierwszego rysunku to 85 mV, a w drugim 250 mV.
  • #8 18241801
    simeeexxx
    Poziom 4  
    Nie proszę o dokładny wynik, tylko o to czy dobrze to odczytałem, jeśli nie to będę próbował dalej.
  • #9 18241826
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    simeeexxx napisał:

Też bym przyjął podobne wartości.
  • #10 18243068
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18243355
    simeeexxx
    Poziom 4  
    odalladoalla napisał:
    freebsd napisał:
    simeeexxx napisał:

Też bym przyjął podobne wartości.

A ja nie, bo nie wiem, które punkty "kolega" przyjął jako te właściwe - nie chciało się w paincie strzałeczek dorysować i taka grafikę wkleić. Nie wiem, "co poeta miał na myśli".

W załączniku przesyłam zdjecia, na których zaznaczył moje wartości międzyszczytowe. Odczyt parametrów z przebiegu napięcia na oscyloskopie Odczyt parametrów z przebiegu napięcia na oscyloskopie
  • #12 18243414
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18243486
    simeeexxx
    Poziom 4  
    Generalnie wyczytałem w Internecie ze amplitude oblicza się właśnie jako połowa wartości miedzyszczytowej. Ale mogę się mylić, a jest jakiś inny sposób żeby wyliczyć to używając tej wartości miedzyszczytowej.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat odczytu podstawowych parametrów z przebiegów napięcia na oscyloskopie, takich jak amplituda napięcia, napięcie międzyszczytowe oraz okres. Użytkownik, będący studentem, prosił o pomoc w interpretacji wyników z oscyloskopu, na co niektórzy uczestnicy odpowiedzieli z ironią, sugerując, że powinien zapoznać się z instrukcją obsługi urządzenia. Po kilku wymianach zdań, użytkownik podał wartości amplitudy (85 mV i 250 mV) oraz próbował określić wartości międzyszczytowe, co spotkało się z różnymi opiniami. Uczestnicy dyskusji wskazali, że amplituda nie jest równoznaczna z połową wartości międzyszczytowej, a także zwrócili uwagę na problemy z odczytem wyników z nieidealnych przebiegów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA