logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop z LPT, COM, Vista, Dell/Toshiba do 2500 zł - czy to możliwe?

kadlubek 01 Cze 2009 13:06 2308 4
REKLAMA
  • #1 6602452
    kadlubek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,
    poszukuję laptopa w cenie do 2500 zł, który posiadałby porty LPT i COM.
    Mile widziane poza tym:
    - przekątna ekranu nie większa niż 16 cali,
    - 3-4 porty USB,
    - najlepiej firma Dell lub Toshiba,
    - Vista Business w powyższej cenie + bezproblemowa obsługa Visty,
    - nagrywarka DVD,
    - czytnik kart SD,
    - karta WiFi,
    - dysk >= 160GB.

Czy istnieje w ogóle taka konfiguracja w cenie do 2500 zł? Nic takiego nie udało mi się znaleźć. Będę wdzięczny za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 6602544
    riddyk
    Poziom 21  
    Ocena: 109
    Kumpel kupił IBM chyba thinkipada, z ekspanderem, za jedyne 1600 zl, nie jest to dwu rdzeniowiec ale ma lpt i com, 2gb ramu, jedynie z tego nie ma visty. Choć jeśli chodzi o obsługę lpt to lepiej wg. mnie nadaje się xp.
  • REKLAMA
  • #3 6606443
    Angelo17
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Teraz w nowych notebookach już się ucieka od portów COM i LTP. Teraz już jak ktoś porzebuje portu COM/LTP to używa się przejściówek USB-COM lub USB-LTP.
  • REKLAMA
  • #4 6606564
    kadlubek
    Poziom 12  
    Angelo17 napisał:
    jak ktoś porzebuje portu COM/LTP to używa się przejściówek USB-COM lub USB-LTP.

Te przejściówki nie sprawdzają się w zastosowaniach typowo dla elektroników. Z tego, co wiem, to COM-a przez USB da radę od biedy zaemulować, ale z LPT jest problem. Może sprawdza się do drukarek, ale na pewno nie do np. programowania jednoukładowców. Problemy są nawet z przejściówkami ExpressCard -> LPT.

riddyk napisał:
    jeśli chodzi o obsługę lpt to lepiej wg. mnie nadaje się xp

Odnośnie systemu operacyjnego, to jednak mimo wszystko wolałbym pójść pod Vistę. Czy są jakieś problemy w ogóle z uzyskaniem dostępu do LPT w tym systemie?
  • #5 6674589
    kadlubek
    Poziom 12  
    Z tego, co się zdążyłem do tej pory zorientować, rzeczywiście nie produkuje się już raczej laptopów z w/w portami. Zatem dziękuję za odpowiedzi i zamykam temat.
REKLAMA