logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak utworzyć skrót do zamykania Windowsa z opcjami hibernacji?

obelix2 01 Cze 2009 17:38 1762 7
REKLAMA
  • #1 6603520
    obelix2
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Witam!

Cchiałbym wykonac skrót, który by zamykał system. Oczywiście nie od razu ;). Chodzi o wykonanie skrótu do panelu gdzie wybieramy hibernacja, uruchom ponownie, zamknij...

Mam program rocetdock i nie chcę mi się klikać start->zamknij, tylko dac ikonkę na pasek programu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6604663
    dinos83
    Poziom 33  
    Ocena: 180
    wyłącznik: %windir%\System32\shutdown.exe -s -t 0 -f
    reset: %windir%\System32\shutdown.exe -r -t 0
    wstrzymanie/hibernacja (zależne jak jest ustawione w windowsie): %windir%\system32\rundll32.exe powrprof.dll,SetSuspendState
  • REKLAMA
  • #4 6604812
    obelix2
    Poziom 21  
    Angielskiego nie umiem ;p
  • #5 6605190
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    To mamy kolegę nauczyć?
    Poza tym, nie wiem jaki jest szczyt lenistwa, ale "niechcenie" kliknięcia w ikonkę zamknięcia jest bardzo, bardzo blisko tego szczytu. ROFTL
  • REKLAMA
  • #6 6605278
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 856
    Tak się składa, że nawet jak bym nie wiedział co to jest język angielski, to przy pomocy filmu podanego przez Gusioo umiał bym to z pewnością zrobić... Lenistwu stop!

Dodano po 37 [sekundy]:

P.S.

Ban na google?
  • #7 6605287
    obelix2
    Poziom 21  
    Już na drugim forum o tym mówią. Tak, mam bana na google - program rodziców mi to blokuje.
  • #8 6605365
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    obelix2 napisał:
    Tak, mam bana na google - program rodziców mi to blokuje.

Temat zamykam do chwili przedstawienia przez kolegę pisemnej zgody rodziców na korzystanie z Google.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik szuka sposobu na utworzenie skrótu w systemie Windows, który otwierałby menu z opcjami zamykania systemu (hibernacja, uruchom ponownie, zamknij), aby umieścić go np. w aplikacji RocketDock. W odpowiedziach zaproponowano użycie komend wiersza poleceń (`shutdown.exe` z odpowiednimi parametrami, `rundll32.exe powrprof.dll,SetSuspendState`) dla bezpośredniego wykonania akcji (zamknięcie, restart, hibernacja/wstrzymanie), a także zasugerowano poszukanie gotowych rozwiązań lub tutoriali online, np. na YouTube. Dyskusja poruszyła kwestię trudności użytkownika z językiem angielskim oraz ograniczonego dostępu do wyszukiwarek internetowych z powodu kontroli rodzicielskiej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA