logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

router - jak ustawić? dekoder ntv i podłączenie internetu.

wyzkiewicz 01 Cze 2009 17:38 3948 8
REKLAMA
  • #1 6603523
    wyzkiewicz
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam, mam w domu router, do którego podłączony mam internet i z którym łączę się bezprzewodowo laptopem. Mam dekoder ntv i chciałbym do niego podłączyć internet. Jak mam to zrobić? w routerze są 4 wyjścia ale jak podłącze do dekodera to on nie wykrywa sygnału. pozdrawiam

Moderowany przez Gusioo:

Dostał Kolega trzy szanse na poprawienie trzech postów. Poprawił Kolega dwa, z trzech, postów. W dodatku wykasował Kolega moje dopiski, za co otrzymuje Kolega ostrzeżenie.

• REKLAMA
  • #2 6603588
    hicat
    Poziom 30  
    Ocena: 36
    Co znaczy dekoder nie wykrywa sygnału ?
    Nie pobiera adresów przydzielanych przez router ?
    Próbowałeś przestawiać w dekoderze ustawienia sieci na DHCP lub na ustawienia statyczne ?
  • REKLAMA
  • #3 6603593
    wyzkiewicz
    Poziom 10  
    Jak podłączę kabel internetu bezpośrednio do dekodera to internet jest, jak podłączę poprzez router to nie ma.
  • #4 6603641
    hicat
    Poziom 30  
    Zadam więc pytanie jeszcze raz. Próbowałeś przypisać w dekoderze adresy na stałe. Z puli przydzielanej przez router ?
  • REKLAMA
  • #5 6603914
    wyzkiewicz
    Poziom 10  
    Tak, wpisałem ręcznie ale nie wiem jaki ip mam wpisać gdy podłaczone jest poprzez routera.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 6604063
    hicat
    Poziom 30  
    Skoro nie wiesz jakie adresy wpisać, to co w ogóle wpisujesz... Sprawdź najpierw w komputerze jakie adresy dostajesz z routera, a później wpisz je do dekodera.
  • #7 6604115
    wyzkiewicz
    Poziom 10  
    Wpisałem adres ip jaki dostałem od dostawcy. A jak mam sprawdzić ip otrzymane z routera? Przepraszam hicat za głupie pytania.
  • Pomocny post
    #8 6604125
    hicat
    Poziom 30  
    Podpiąć kabel z routera do komputera. Sprawdzić jakie IP dostanie, sprawdzić czy internet działa, ew można też sprawdzić adres na karcie bezprzewodowej w laptopie.
  • #9 6604367
    wyzkiewicz
    Poziom 10  
    Dzięki. Działa.
    Ale Admin mnie wkurza. Za bardzo się wczuwa w rolę:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z podłączeniem dekodera ntv do internetu przez router, podczas gdy bezpośrednie połączenie działa poprawnie. Zasugerowano sprawdzenie ustawień sieciowych w dekoderze, w tym trybu DHCP i konfiguracji statycznego adresu IP. Kluczowe okazało się ustalenie adresacji IP przydzielanej przez router (np. poprzez sprawdzenie ustawień karty sieciowej komputera podłączonego do routera) i skonfigurowanie dekodera z tymi danymi. Po zastosowaniu odpowiedniej konfiguracji IP w dekoderze, połączenie internetowe przez router zostało nawiązane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA