logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Ardo - zamarzająca woda w kanaliku odpływowym, jak naprawić?

darjan13 04 Cze 2009 17:24 2702 8
REKLAMA
  • #1 6615465
    darjan13
    Poziom 10  

Witam
    Mam problem z lodowka gdyz woda zamarza w kanaliku odpływowym na tylnej scianie lodowki.
    Co zrobic?

Z gory dzieki
    darjan13
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6615640
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Wyskubać przemoczoną piankę w okolicy kanalika, odgiąć felerną rurkę aluminiową, potem przywrócić izolację do należytego stanu.
  • REKLAMA
  • #3 6616548
    darjan13
    Poziom 10  
    Rozumiem ze dostep do tego kanalika jest tylko po rozkreceniu tylu lodowki?
  • Pomocny post
    #4 6616587
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    darjan13 napisał:
    Rozumiem ze dostep do tego kanalika jest tylko po rozkreceniu tylu lodowki?

Tak, należy odkręcić wkręty mocujące skraplacz, odgiąć go delikatnie i skubać :wink:
  • REKLAMA
  • #5 6616834
    darjan13
    Poziom 10  
    Ok. Dzieki wielkie, mam nadzieje ze jakos pojdzie.

Dodano po 37 [minuty]:

Hmm, wiec tak. Odkrecilem tyl, dostalem sie do wezyka, wyglada na drozny. Wkolo byl tylko kawalek lodu. Usunalem go, przeczyscilem węzyk i czy to wystarczy?
  • REKLAMA
  • #6 6617223
    nares
    Specjalista AGD
    darjan13 napisał:
    Usunalem go, przeczyscilem węzyk i czy to wystarczy?

Nie. Należy usunąć piankę, aż do miejsca gdzie aluminiowa rurka przebiega obok plastykowego odpływu skroplin. Rurkę odsunąć (można założyć też na nią kawałek izolacji termicznej) i pianka w sprayu.
  • #7 6617412
    darjan13
    Poziom 10  
    Hmm wiec tak, pojemnik ze skroplinami znajduje sie na sprezarce. O ile dobrze wiem. Z tej sprezarki odchodza dwie rurki aluminiowe jedna odchodzi do zeber chlodzacych a druga do wnetrza lodowki. O jaka rurke chodzi?
  • #8 6617454
    nares
    Specjalista AGD
    Gdzie Cię kurczę poniosło w okolice sprężarki!? Izolację (piankę) należy wyskubać z tyłu, na tej samej wysokości, na jakiej znajduje się otwór odpływowy w komorze!
    I zacznij wreszcie coś kumać, bo robi się późno :wink:
  • #9 6617523
    darjan13
    Poziom 10  
    łatwo powiedziec lodowke to ja znam tylko od wewnetrznej strony-konsumpcyjnej :). Tak wiec, na tej wysokosci zadnej rurki nie mam, no chyba ze nie wystarczy odchylic tylko zeber chlodzacych ale rowniez plyte tylnia. Tak?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zamarzającą wodą w kanaliku odpływowym na tylnej ścianie lodówki Ardo. Po wymyciu wężyka i usunięciu widocznego lodu problem nadal występuje. Według odpowiedzi, przyczyną problemu jest prawdopodobnie aluminiowa rurka, która przebiega zbyt blisko kanalika odpływowego, powodując zamarzanie skroplin. Rozwiązaniem jest uzyskanie dostępu do obszaru za tylną ścianą lodówki na wysokości otworu odpływowego, usunięcie przemoczonej pianki izolacyjnej, odgięcie rurki aluminiowej od kanalika, ewentualne dodatkowe zaizolowanie rurki, a następnie ponowne zaizolowanie miejsca pianką w sprayu. Dostęp wymaga odkręcenia i odgięcia skraplacza oraz prawdopodobnie zdjęcia tylnej płyty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA